fbpx

Waarom je het best in de herfst je energie naar binnen kan keren

De herfst is de tijd van het jaar waar we vanuit Yang (de naar buiten gerichte energie) naar Yin (de naar binnen gerichte energie) gaan. Toña Wong Chung, founder van Healing Space vertelt ons hoe je dat precies doet en wat daar het effect van is.

We leven in een samenleving die vooral Yang georiënteerd is; we zijn altijd bereikbaar en ‘moeten’ van alles van onszelf. Onze hele maatschappij is erop georganiseerd om continu in de Yang modus te zitten en dat betekent dat we onszelf, vaak onbewust, overvragen. Dit betekent ook dat het antwoord en de genezing voor actuele vraagstukken en (gezondheids)thema’s die een grote rol spelen in de samenleving gevonden kan worden door meer aandacht te besteden aan de kwaliteiten van de yinne energie.

Burn-out

Het grootste voorbeeld daarvan is ‘burn-out’. Dit thema heeft een enorme impact op ons als mens en daarmee ook op de samenleving. Iedereen kent wel mensen die burn-out zijn geweest en misschien herken je jezelf ook in deze thematiek. Het is een thema dat nog steeds in de meerderheid vrouwen betreft, hoewel er ook steeds meer mannen zijn waarbij deze klachten een rol spelen.

Bij zowel mannen als vrouwen heeft het te maken met het feit dat de yinne (vrouwelijke) energie wordt opgegeten door de yange (mannelijke) energie. Alle mensen hebben zowel yinne als yange energie in zich, maar mannen gedijen het beste als ze in hun dagelijks functioneren hun yange energie kunnen laten stromen. De yange energie wordt sterker door uitdagingen aan te gaan en weerstanden te overwinnen. Een mooie metafoor is het volgende: Weet je wat er gebeurt als je een vlinder helpt om uit zijn cocon te komen? Misschien vind je het zielig als je de worsteling gadeslaat om naar het levenslicht toe te komen. Als je besluit om aan de draad van de cocon te trekken en zo de vlinder te helpen, dan komt er zeker nog steeds een prachtige vlinder uit, alleen deze kan nooit meer vliegen. De kracht van de vleugels ontwikkelt zich namelijk door de worsteling.

Precies zo wordt de yange kracht sterker. Dit past bij mannen, daar groeien ze van. Vrouwen kunnen dit ook. Ze kunnen ook de broek aan doen en net zo hard rennen als mannen en misschien wel harder. Er is alleen één maar: het past niet bij hun eerste natuurlijkheid en daardoor geeft het ze niet dezelfde voldoening en geluk. Vrouwen vinden hun geluk als de yinne energie mag stromen. De kracht van de vrouw schuilt in overgave. Vrouwen komen het best in hun kracht door complimenten en volledige veiligheid. Dan kunnen ze zakken in hun diepste zelf, waar hun wijsheid zetelt en hun oerkracht. Hun wijsheid vertelt hen hoe alles met alles verbonden is in onzichtbare lagen en dat helpt om alles wat er gebeurt de juiste plek te geven, zowel voor zichzelf als hun omgeving. De betekenis kunnen voelen van het bestaan en van betekenis kunnen zijn met hun wijsheid en genezende energie voor de wereld, dat is waar de yinne energie en dus vrouwen het meeste voldoening uit halen. Daar hoort bij zorgen voor kinderen, genezen van zieken en veel speelsheid en humor.

Carrièretijgers

Veel vrouwen in deze tijd zijn geprogrammeerd geraakt om ook carrièretijgers te moeten zijn en in heel veel media wordt geroepen dat er meer vrouwen aan ‘de top’ moeten komen. Je begrijpt misschien nu dat dit burn-out geeft bij vrouwen, omdat ze alleen de top kunnen bereiken door mee te doen met de yange energie. Op het hoogtepunt van de yange beweging is de top! Voor eventjes is dat goed te doen voor veel vrouwen, maar het eerste wat ze gaan missen is de betekenisgeving. Deze vinden ze namelijk in de eerder genoemde aspecten die geen plaats hebben in het bedrijfsleven of in de politiek.

Ik ben absoluut voorstander van meer vrouwelijke energie in de top en overal in de wereld, maar dit wordt soms beter belichaamd door een man die goed in contact staat met zijn vrouwelijke energie dan een vrouw die zichzelf heeft uitgehold om aan de top te komen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Vrouwen die vrouw blijven, ook als ze de top bereiken. Meestal zijn dit vrouwen die vanuit hun eigen vak groter zijn geworden en hun eigenheid dus ook hebben kunnen behouden, zoals healers en kunstenaars.

Healers

In de meer dan 15.000 sessies die ik heb gedaan met mensen in de afgelopen 28 jaar heb ik ook duizenden mensen behandeld met burn-out. Vooral de vrouwen moesten opnieuw ontdekken wie ze eigenlijk waren en waarom ze hier op de aarde zijn en waar ze gelukkig van worden. De mannen met burn-out hadden het vooral nodig om uit te rusten en kwamen dan vanzelf meer in contact met hun gevoel en van daaruit bij hun diepere levensvragen. De grootste uitdaging voor mannen is zichzelf toestemming geven om de rust te nemen. Meestal kiezen de mannen er dan voor om als ze voldoende rust genomen hebben opnieuw weer te gaan ondernemen, maar dan met meer betekenisgeving dan alleen geld verdienen. Veel vrouwen die uit een burn-out komen hebben baat bij een cursus Reiki of willen graag opgeleid worden tot healers: daar voelen ze zich helemaal op hun plek.

De term healer verwijst in het algemeen naar mensen die zich bekwaamd hebben in energetische helingsmethoden zoals reiki, energetische massage en acupunctuur. Deze helingsvormen werken weldadig op de onzichtbare yinne energie, vullen deze aan en brengen deze in balans. Aangezien de meeste mensen nu klachten hebben die samenhangen met een te veel aan yang en een te weinig aan yinne energie, doen deze helingsmethoden in deze tijd wonderen. Het goede nieuws is dus dat de tijd ook geeft wat het nodig heeft, namelijk heel veel healers. Het is dus een aanrader voor herstel om je door een goede healer te laten behandelen en natuurlijk kan je jezelf ook bekwamen als healer. Het volgen van gedegen opleidingen binnen energetische helingsmethoden werken helend en vaak is het zo inspirerend dat mensen die een aantal opleidingen gevolgd hebben dit willen gaan doen als beroep. Dat is precies wat deze tijd nodig heeft!

Over Toña Wong Chung

Toña Wong Chung by JaggerAndJune Leer jezelf beter kennen met deze 4 oefeningen van Wendy-expert Toña Wong

Toña Wong Chung is founder van Healing Space, Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling. Al meer dan 20 jaar werkt ze in het Healing Space behandelcentrum als holistisch (relatie) therapeut met Reiki, voeding, verschillende massage vormen, emotioneel lichaamswerk en spirituele coaching.

In 2015 schreef ze het boek “Hoe word ik de beste minnaar van de wereld”, gebaseerd op haar jarenlange ervaring in het begeleiden van koppels op een holistische, energetische manier. Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF