fbpx

Waarom HSP zoveel moeite met verandering hebben

Het valt WENDY-expert en HSP-coach Felix Brabander op dat veel hooggevoelige mensen moeite hebben met verandering. Jammer, want verandering biedt ook HSP de kans om te groeien, zegt hij. Lees waarom verandering moeilijk is voor HSP en wat je eraan kunt doen.

Controle houden is een ding. Zeker als het krampachtig wordt. Daar hebben veel mensen last van. ‘Ik kan niet loslaten’ hoor je dan. Ik zeg vaak: om iets te kunnen loslaten moet je het eerst vastpakken. Dat gaat over eerst ergens induiken voordat je er weer afstand van kan nemen. Als het tenminste gaat over iets waarvan je voelt dat het in jou zit. Controle heeft verschillende functies. Door controle te houden op van alles in je omgeving kan je jezelf beschermen tegen al te veel verandering. Je wilt iets behouden, iets niet verliezen. Je wilt dat de huidige situatie niet verandert. Verandering maakt kwetsbaar. Het kan je ook ongemakkelijk maken. En het kost energie. Het valt mij in ieder geval op dat HSP’s er veel moeite mee hebben. Je hebt al de grootste moeite om je leven bij elkaar te houden. Iedere verandering kan dan al snel een brug te ver zijn. Je kan het er gewoon net even niet bij hebben.
Het verschilt wel per HSP. Je kan iemand zijn die juist erg de verandering opzoekt en die de opwinding van verandering juist wel prettig vindt. Maar ja, dat kan ook een valkuil zijn. Afleiding helpt natuurlijk om knelpunten in jezelf nog even niet op te zoeken maar liever te vermijden.

Ben jij HSP en heb je moeite met verandering? En waar koppel je dat dan aan? Herken je die rode draad in je leven dat alles jou kan overweldigen? En dat alles in principe jou weg kan halen van jezelf? Je hebt al zo’n grote moeite om bij jezelf te blijven. Iedere verandering maakt dat je daar dan nog meer je best voor moet doen. Daarnaast kan het zijn dat je niet erg sterk geworteld bent in jezelf. Je voelt je niet stevig genoeg om tegen een stootje te kunnen. Alles wat nieuw is vraagt van jou meer aanpassing dan van iemand die niet hoogsensitief is. Je voelt je al snel kwetsbaar. Je wilt het overzicht behouden. Misschien is dat al ontstaan in je jongere jaren.

Herken je het dat je de neiging hebt om jezelf klein te maken of te houden? Wat zou het fijn voor je zijn als je verandering zou kunnen zien als een kans om te groeien. Dan wordt het toch een ander verhaal. Er is zoveel mogelijk in dit leven waar je zeer prettige gevoelens aan over kan houden, mooie herinneringen die je met een zekere trots met je mee kan dragen.

Waarom hebben HSP’s zoveel moeite met verandering?

Wat de meeste HSP’s niet geleerd hebben of zijn vergeten, dat is het hebben van eigen verlangens. Als HSP wil je in de meeste gevallen je omgeving niet tot last zijn. Je wilt niet teveel ruimte innemen ten koste van anderen. Je bent er erg op gespitst dat anderen op een positieve manier naar je kijken. Dan moet je ook niet teveel voor jezelf opkomen en ‘moeilijk gaan doen’. Je werd al vanaf je jongere jaren niet begrepen.

Als jij dan ineens jezelf zou gaan profileren dan kom je al snel in een gevaarlijke zone. Dat leidt er mede toe dat je liefst niet je nek uitsteekt, maar alles bij het oude houdt. Je leert als het ware af om verandering te veroorzaken, waar dan ook. In jouw leven of in dat van anderen. Misschien herken je dit: de meeste HSP’s leren af om te verlangen. Daarmee loop je namelijk het risico om te worden afgewezen. En aangezien je sowieso al weinig bevestiging hebt gehad is ergens naar verlangen een bedreiging. Vind je het dan gek dat je moeite hebt met verandering?

Hooggevoeligheid kan een prachtig avontuur zijn

Mag ik jou toch een beetje warm maken om te zien dat er zoveel mooie dingen op deze aarde te beleven zijn? Je hoeft slechts het verlangen ‘aan te zetten’ om het waar te kunnen maken. Het is deels ook een kwestie van de juiste woorden vinden die jou precies op de goede plek tripleren. Hoe zou je het vinden om de beste versie van jezelf te worden en dan bedoel ik echt je hooggevoeligheid op zo’n manier in de vingers krijgen en begrijpen, dat je een vervuld leven kunt creëren, gebaseerd op je dromen en je ware verlangens? Denk je dat dat mogelijk is?

Hooggevoelig zijn, als je het uitlegt als een prachtig avontuur, want die kant heeft het ook, kan jou daadwerkelijk voorzien van de meest bijzondere ervaringen, dromen en golven van creativiteit, meer dan je je ook maar kan voorstellen. Je hebt echter wel enige veerkracht nodig en vooral ook loyaliteit aan jezelf om daar te komen.

Zeker, er staat je een uitdaging te wachten die grote mogelijkheden in zich heeft, MAAR het begint als een flinke uitdaging. En dat kan zelfs, zeker als je hoogsensitief bent, geruime tijd zo blijven, deels uit onwetendheid, deels uit onmacht, dat soort dingen. Vooral als je niet het hele plaatje en alle verborgen agenda’s en schaduwen ziet van onder andere je innerlijke stem.

Ja, dat hoor je goed. Dit kan als een verrassing komen. Jouw innerlijke stem wordt namelijk verondersteld om jou te helpen, maar het doet dat niet altijd. Er zit blijkbaar meer aan HSP vast dan je op het eerste gezicht zou denken.

Het leven hoeft geen overleven te zijn

Mijn uitnodiging is deze: Begin met nieuwsgierigheid. Oprechte nieuwsgierigheid, daar heb ik het dan over. Duik vervolgens in die opmerkelijke HSP wereld van onzichtbare energie en je zult verrast zijn. Dat beloof ik je. Ik heb hier wel een vraag voor jou: Heb jij vele jaren het gevoel gehad dat jouw leven hoofdzakelijk ging over proberen te overleven? En ging je steeds meer je realiseren dat je zo anders bent dan anderen? En dat dit er voor gezorgd heeft dan je in een beperkte rol bent blijven hangen?

Als dat het geval is, geen zorgen, er is echt een duidelijke weg om hiervan los te komen. Steeds maar overleven in een zoektocht is niet zelden een natuurlijk gegeven en het lijkt bijna als vanzelfsprekend bij het hooggevoelig zijn te horen. Je zal het in het begin nadrukkelijk moeten omarmen.

Wat te doen?

Stap 1 is om alle essenties te kennen van het HSP-zijn en om wat er in essentie te weten valt over je hooggevoelige eigenschappen ook echt diepgaand te begrijpen. Zonder dat kan je niet sturen en richting geven.

Nog een tip: verlies alsjeblieft niet al je energie in het proberen om het allemaal zelf uit te zoeken. In het geval van hooggevoeligheid is dat praktisch eigenlijk niet te doen om alles in je eentje te ontdekken. Er zijn veel valkuilen en mogelijke misverstanden, vooral als je een sterke neiging hebt tot controle, want dan ga je dingen niet helemaal realistisch invullen.

Een belangrijk sleutel-element in jouw persoonlijke ontwikkeling als HSP is om je over te geven aan je gevoeligheid. Waarom? Omdat jouw gevoeligheid de bron is van je ware verlangens.

Nu, onthoud dit: Alles valt op zijn plaats zodra je je opnieuw verbindt met je verlangen.

Als je voelt dat dit een uitdaging is die meer tijd en geduld van je vraagt dan jou lief is of als je jouw zoektocht begint te ervaren als een uitdaging zonder enige belofte of zichtbare uitkomst, ga dan vooral op zoek naar ondersteuning. Gooi je HSP-zijn niet ergens in een hoek met het etiket ‘moeilijk’.

Drie belangrijke tips

  1. Zorg dat je weet waar je vandaan komt en vooral welke remmende invloed dat (nog steeds) op je heeft. Ondanks alles wat je al hebt uitgezocht.
  2. Breng het verschil in kaart tussen je waar je nu bent en waar je eigenlijk wilt zijn, als je eerlijk bent.
  3. Leer de geheimen van het manifesteren. Ontwikkel een krachtige visie, ga op pad zelfs in je eentje en ontdek hoeveel hulp er is wanneer alle twijfel wegvalt en je echt in jezelf gaat geloven.

Felix Brabander is HSP-coach en oprichter van de HSP-Academy. Kijk voor meer informatie hier

Voor coaching: https://onesessioncoaching.nl/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF