fbpx

Vrije seks, bizarre namen, knotsgekke tijden: hippiekinderen Tatum, Hadassah en Kabul vertellen

Hoe wás dat nou, die hippietijd toen hun ouders wekenlang vertoefden op kunstenaarseiland Ibiza? En waarom zijn zij zelf als moeder zo anders? Hippiekinderen Tatum Dagelet, Hadassah de Boer en Kabul Veldhoen praten erover: ‘Voor mijn kind is blowen iets wat opa’s en oma’s doen’.

De ouders van Kabul schreven haar bij de burgerlijke stand in als Kabulaatje. Oftewel: de naam van haar moeder (Kabul) en vader (Aatje) aan elkaar vastgeplakt. ‘Hippies gaven hun kinderen achterlijke namen’, zegt Kabul. ‘Officieel heet ik Kabulaatje Venus Gala Veldhoen, de namen van mijn twee oudere zussen kreeg ik er ook bij.’

“Bijzondere” (bij)namen

Ook Tatum vond haar naam vreselijk. ‘Niemand in Nederland heette Tatum. Als kind wilde ik gewoon Mirella heten, dát vond ik een mooie naam.’ Maar volgens haar moeder had Tatum nog geluk… ‘Mijn ouders hadden overwogen om hun kroost “Kilo” en “Pond” te noemen.’

Hippiekinderen Wendy Magazine 1 Vrije seks, bizarre namen, knotsgekke tijden: hippiekinderen Tatum, Hadassah en Kabul vertellenKabul is de pesterijen op de lagere school dan ook niet vergeten. ‘Karbonaatje werd ik genoemd. Mijn vader sprak me aan met: “Kabulaatje, klein kutje van papaatje!” Net voor de middelbare school heb ik dat “Aatje” eraf gehaald, dan maar Kabul.’ Die gekke bijnamen, dat herkent Hadassah ook: ‘Mijn moeder gaf mij de bijnaam “druivenkutje”, haha! Hoe ze daar nou aan kwam?’

Doe maar lekker gewoon

‘De weerslag van vroeger is dat je zelf heel normaal gaat doen’, reageert Kabul. ‘Omdat ik mijn naam verschrikkelijk vond, heb ik mijn kinderen juist heel normale namen gegeven: Bruno en Felix.’ Ook Hadassah koos voor haar kinderen een oer-Hollandse naam: ‘Mijn zoon heet Willem. In Nederland weet iedereen hoe je dat moet schrijven.’

Tatum koos juist een aparte naam voor haar dochter. ‘Eenmaal volwassen begon ik het toch heel leuk te vinden om een bijzondere naam te hebben. Misschien heb ik daarom mijn dochter de naam Toy gegeven.’

Burgerlijker gezapigheid? No way!

Onze ouders waren klaar met de burgerlijke gezapigheid’, vertelt Tatum. ‘En dat hebben we geweten. Als ik door de fotoboeken van vroeger blader, vraag ik me af wat mijn ouders bezielde om mij als zesjarige in een – door mijn moeder gebreide – string over het strand van Ibiza te laten paraderen… “Je wilde niet meer naakt, dit leek me een goed compromis”, antwoordt mijn moeder nu als ik er naar informeer.’

Haar ouders trokken – waar mogelijk – hun kleren uit. ‘En het liefst lag ik kilometers verderop, want ik vond het maar niks, die bungelende lichaamsdelen in het openbaar.’

‘Mijn vader was heel trots op zijn enorme lul’

Ook Kabul was getuige van die openbare naaktheid. ‘Bij ons thuis liep iedereen naakt, prima. Maar ik moest verplicht mee naar het naaktstrand. Op een gegeven moment kreeg ik schaamhaar en hield ik mijn broekje aan. Dan kreeg ik de opmerking van mijn vader: “Wat ben jij nou voor een preutse tuthola. Hup, uit dat broekje!” Toch ben ik daardoor niet per se preuts geworden. Wel vind ik het belangrijk dat mijn kinderen zich niet schamen voor hun ouders, daar let ik op.

Mijn vader schilderde zijn lul altijd. Hij was heel trots op zijn enorme lul. Ook de deurknop van zijn voordeur is een koperen afgietsel van zijn eigen lul.’ Hadassah: ‘Iedereen die binnenkomt, pakt dus die lul vast. Ik ging er toch anders naar kijken toen ik wist dat het zíjn lul was…’

‘Ik goot bleekwater over m’n moeder haar wietplantjes’

Hippiekinderen Wendy Magazine 2 Vrije seks, bizarre namen, knotsgekke tijden: hippiekinderen Tatum, Hadassah en Kabul vertellen

Zowel de moeder van Tatum als Kabuls moeder, hadden last van psychoseaanvallen. ‘Een verkeerde lsd-trip in de hippietijd was daarvan bij mijn moeder de oorzaak’, vertelt Tatum. ‘Op onze veranda kweekte mijn moeder wietplantjes. Omdat ik inmiddels wist welk effect drugs op haar hadden, goot ik een fles bleekwater over de plantjes. Haar kweek mislukte, ik heb het nooit opgebiecht. Drugs heb ik voor de rest van mijn leven afgezworen.’

Zo herinnert Kabul zich een berucht autoritje… ‘Mijn vader reed onder invloed van lsd, zijn vrouw zat ernaast en ik zat met mijn drie zussen en broertje op de achterbank. In zijn trip dacht hij dat hij over heel grote heuvels reed en dat mijn broertje Tycho doodging. Mijn stiefmoeder huilde daar om. En zo reden we van Bergen naar huis, levensgevaarlijk! Het liep goed af, maar als ik papa er nu mee confronteer, geeft ‘ie toe veel spijt te hebben van zijn onverantwoorde gedrag.’

Hadassah’s ouders blowen nog steeds… ‘Voor mijn kind is dat dus iets wat opa’s en oma’s doen.’

Seksfeestjes

En waren er feestjes, dan werden de kinderen Veldhoen gewoon meegebracht. ‘Ook seksfeestjes’, vertelt Kabul. ‘Een keer werd ik ‘s nachts wakker. Ik zag bepaalde dingen en dacht: volgens mij moet ik maar weer naar bed… Sommige kinderen mochten niet met mij omgaan van hun ouders. Die dachten: wat is dat voor een sekspaleis bij de Veldhoentjes?

In mijn puberteit begon ik me dood te schamen. Het was natuurlijk ook idioot. Tegenwoordig zou een kind uit huis geplaatst worden bij dit soort taferelen.’

Rijk leven

Achteraf kan Kabul er gelukkig om lachen. ‘Dat ik slecht opgevoed ben en daardoor nooit mijn school heb afgemaakt, ach… Je kunt verongelijkt blijven, ik heb het omarmd. Het knotsgekke, de gezelligheid, de flamboyante mensen om ons heen, dat heb ik ook meegekregen en daardoor heb ik nu een rijk leven in elk opzicht.’

Het hele gesprek tussen Tatum, Kabul en Hadassah lezen? Dat doe je in ons extra dikke zomernummer! Kun je ook kiekjes uit de oude doos bekijken van de hippiefamilies, leuk!

Neem een kijkje achter de schermen tijdens de shoot!


Video: Gooijer Media

 

Foto’s: Cees Rutten
Styling & productie: Birgitta Gadellaa
Kleding & spullen: Izuskan, H&M, Barbone, Lucky de Luca, Timezone, Zara, Hipzer, Tessa Koops, Lantara, Ikea, Camper Centrum Nederland, Karin Looijesteijn meester in bloemen

Haar & make-up:Djolien de KreijWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF