fbpx

Vraag en antwoord mediator Sissel Pemmelaar: ‘Hoe regel ik de scheiding goed voor de kinderen?’

Elke maand beantwoordt Sissel Pemmelaar, scheidingsmediator en familierechtspecialist bij Pemmelaar Familie Mediation, jouw vragen over scheiden. Deze keer beantwoordt Sissel de vraag: ‘Hoe regel ik de scheiding goed voor mijn kinderen?’

“Het gaat al lang niet meer tussen ons. Alles heb ik er voor de kinderen aan gedaan om een scheiding te voorkomen. We zijn zelfs in relatietherapie geweest. Het veranderde niets. Mijn liefde is op. Vlak voor de feestdagen heb ik hem daarom verteld te willen scheiden. Mijn grootste zorg is nu onze kinderen. Voor hen wil ik het goed doen. Maar hoe doe ik dat?”

Wat naar voor je om dit te moeten beslissen zo rond de feestdagen. Misschien een schrale troost, maar je bent niet de enige. Wist je dat de piek met scheidingen twee keer per jaar is: na de zomervakantie en in januari? En dan nu je vraag. Een kort antwoord is daar lastig op te geven, want bij een scheiding met kinderen komt ontzettend veel kijken. Wel kun je drie dingen doen om het voor de kinderen niet moeilijker te maken dan het al is. Je kunt ze onthouden als de 3 S’en.

Samen

In jouw vraag aan mij schrijf je ‘onze kinderen’. Allereerst mijn complimenten daarvoor, want dit betekent dat je duidelijk ziet dat jullie samen ouders blijven. En dat is gelijk ook de belangrijkste sleutel die je in handen hebt: je rol als ouder los te kunnen zien van het verleden met je ex. Ik kan het namelijk niet vaak genoeg herhalen: de relatie tussen jullie als ouders bepaalt uiteindelijk, hoeveel last kinderen van de scheiding hebben. Hoe beter jullie met elkaar omgaan, hoe minder effect het heeft op hun welbevinden. Neem je dan ook voor, dat je de ander als ouder ten allen tijden zult respecteren. Ja, wat er ook gebeurt.

Tip: schrijf drie dingen op die je waardeert in hem als vader. Pak dat erbij als er irritatie is en sta er drie minuten bij stil. Het helpt om milder te reageren en je hoofddoel te zien. Juist: het geluk van de kinderen voorop!

Scheidingsmediation

Natuurlijk klinkt ‘samen ouders blijven’ makkelijker gezegd dan gedaan. Vind je het moeilijk? Schakel dan de hulp van een mediator in. Een mediator kan er voor zorgen dat er weer begrip komt, vertrouwen in elkaar en de communicatie tussen jullie wordt verbeterd. Daarnaast helpt een mediator om samen tot afspraken te komen over: het ouderschap, alle praktische, juridische en financiële aspecten die bij een scheiding komen kijken. Dit geeft rust en zo heb je meer ruimte om je op je kinderen te richten.

Tip: bekijk dit filmpje waarin Sissel stap voor stap uitlegt hoe scheiden met een mediator werkt.

Stem kinderen

Een groot misverstand is dat veel ouders denken, dat zij er goed aan doen de kinderen pas te vertellen over de scheiding als alles geregeld is. Maar voor kinderen is het juist belangrijk dat zij bij de scheiding betrokken worden en een stem hebben. Het helpt hen de scheiding makkelijker te verwerken en beter met de nieuwe omstandigheden om te gaan. Een scheiding is vaak de meest ingrijpende gebeurtenis die kinderen in hun jonge leventje meemaken. Door je kind erbij te betrekken en daarmee serieus te nemen ziet je kind dat het hem of haar niet alleen overkomt, maar dat hij of zij ook zelf een inbreng heeft. Iets dat je kind altijd zal meenemen in de toekomst. Bovendien weet je zo beter wat de wensen en verwachtingen van je kind zijn. Dit helpt om de juiste beslissingen als ouders te nemen. Bij het goed doen voor de kinderen, hoort dan ook goed luisteren naar de kinderen!*

Lees ook: Zó vertel je aan de kinderen dat jullie gaan scheiden.

Ik hoop dat ik je met deze 3 S’en wat houvast heb gegeven. Veel sterkte!

 

Sissel

Stel ook je vraag aan onze mediator!

Overweeg jij te scheiden, zit je er midden in of ben je al langer gescheiden en heb je hier een vraag over? Mail je vraag dan naar online@wendymultimedia.nl o.v.v. mr. Sissel Pemmelaar. En wie weet beantwoordt zij de volgende keer jouw vraag!

* Steeds meer scheidingmediators bieden ook kindgesprekken aan. Of werken hierin nauw samen met een gespecialiseerde kindertherapeut of kindercoach (b.v. een KIES coach of kindbehartiger). Om zo kinderen bij de scheiding een stem te geven en de wensen van kinderen duidelijk te krijgen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF