fbpx

Vijf vrouwen die wij bewonderen

Het is vandaag internationale vrouwendag. Dit is dé dag waarop alle vrouwen in het middelpunt staan. Anno 2022 is het nog steeds nodig om aandacht hiervoor te vragen. Er is namelijk nog steeds sprake van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Tegenwoordig staan er wel steeds meer vrouwen aan de top, maar dit zijn er nog steeds niet genoeg. Dit zijn vijf vrouwen aan de top die wij op dit moment bewonderen.

Olena Zelenska: First lady Oekraïne

Toen haar man vertelde over zijn politieke ambities, was ze daarop tegen. Ze wilde namelijk geen publiek figuur worden. Echter besloot ze uit de schaduw te treden en aandacht te vragen voor belangrijke sociale thema’s. Haar focust ligt bij de gezondheid van kinderen en gelijke rechten voor alle Oekraïners. Olena is moeder van twee kinderen. Ze is een rolmodel voor de miljoenen volgers die ze op sociale media heeft. Ze weigert namelijk om Oekraïne te verlaten. Sinds de oorlog is begonnen, heeft ze al meerdere keren berichten geplaatst om haar landgenoten een hart onder de riem te steken. Ze wil ook de moed en kracht van het Oekraïense volk laten zien aan al haar volgers. In het bijzonder die van vrouwen. ‘Jullie zijn geweldig. Ik ben er trots op dat we landgenoten zijn. Ik zal me vandaag niet overgeven aan tranen en paniek. Ik zal kalm en zelfverzekerd zijn. Mijn kinderen kijken naar mij. Ik zal naast hen staan en naast mijn man, en naast jullie. Ik hou van jullie. Ik hou van Oekraïne.’

Kamala Harris

Nadat haar moeder in 1960 van India naar de Verenigde Staten was geëmigreerd, werd ze geboren in Oakland in 1964. Harris identificeert zichzelf dan ook als een Afro- en Indiaas-Amerikaanse vrouw. Van 2011-2017 was ze procureur-generaal van Californië. Ze was hiermee de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse en de eerste Aziatisch-Amerikaanse procureur-generaal van Californië. Harris stelde eerst zichzelf kandidaat voor het presidentschap, maar dit draaide op niks uit. Biden maakte bekend dat hij haar koos als running mate en vicepresidentskandidaat. Op 20 januari 2021 legde zij een eed af als de negenveertigste vicepresident van de Verenigde Staten. Hiermee werd ze de eerste Afro-Amerikaanse, eerste Indiaas-Amerikaanse én de eerste vrouwelijke vicepresident. Ze is hiermee echt een voorbeeld voor andere vrouwen geworden.

Koningin Máxima

Máxima is de echtgenote van onze Koning Willem-Alexander. Als echtgenote ondersteunt ze in de eerste plaats het staatshoofd bij het vervullen van zijn taken. Koningin Máxima vervult daarnaast allerlei functies op maatschappelijke terreinen. Verder heeft ze werkzaamheden, zoals het vertegenwoordigen van het koninklijk huis bij officiële gelegenheden. Ze houdt zich ook bezig met goede doelen. Dit jaar nam ze een rapport in ontvangst, waarin stond dat vrouwen vaker tegen financiële belemmeringen aanlopen dan manen. Tijdens de presentatie van dit rapport heeft ze een toespraak gehouden. Ze vindt het belangrijk om zich in te zetten voor groepen die vaak worden ondergewaardeerd. Waaronder dus ook vrouwen. Hiermee is ze voor velen een voorbeeld. 

Simone Levie

Simone Levie past ook helemaal in dit rijtje thuis. Ze is moeder, auteur van het boek ‘Start before you’re ready’ en ze runt een miljoenbedrijf. Het is haar missie om het taboe rondom geld te doorbreken. Mannen verdienen namelijk nog steeds meer dan vrouwen. Verder wil ze vrouwen ook de kracht geven om hun dromen na te jagen. Simone wil vrouwen uitdagen om grootser te denken. ‘We leven nog in een mannenmaatschappij, waarin zij de beslissingen nemen. Er wordt gedacht dat je alleen veel geld kan verdienen, als je keihard van negen tot vijf werkt. Maar je kan ook een succesvol bedrijf neerzetten door je intuïtie te volgen en te werken vanuit je eigen energie.’ Simone wil vrouwen inspireren om zichzelf niet langer te onderschatten en kleiner te maken. Volgens haar moeten vrouwen zonder schaamte en schuld kunnen vragen wat ze verdienen. Onlangs is ze gestart met haar podcast ‘Miljoenenpraat’. Ze wil daarbij aan andere vrouwen laten zien dat het in deze tijd mogelijk is om miljonair te worden.

Ireen Wüst

We sluiten het rijtje af met Ireen Wüst. Ze heeft vijf keer meegedaan aan de Olympische Winterspelen. In 2006 won ze op negentienjarige leeftijd goud op de 3000 meter. Dit was tijdens haar eerste winterspelen. Ireen is met zes gouden, vijf zilveren en twee bronzen Olympische medailles, de succesvolste Nederlander op de Olympische Spelen ooit. Ze werd ook de eerste schaatsster die dertien olympische medailles won. Door al haar prestaties op de Olympische Winterspelen werd ze dit jaar benoemd tot commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Dit jaar deed ze voor het laatst mee aan de Olympische Winterspelen. ‘Over vier jaar ben ik er weer bij, maar dan om iedereen aan te moedigen.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF