fbpx

Vijf dingen die je beter niet kunt vertellen tijdens een eerste date

Een nieuwe date. Hartstikke leuk en spannend. Maar wat een afknapper wanneer je potentiële nieuwe lover voortdurend over een ex-partner praat. Of jou – heel eerlijk – vertelt over persoonlijke onzekerheden. Brrr. In deze valentijnsweek vol verhalen over de liefde vertelt sociaal psycholoog Anne Campagne welke andere  don’ts jij ook beter in de gaten kunt houden tijdens die eerste date

1. Mijn ex….

Dit heb je vast wel eens meegemaakt: je hebt een superleuke date, het klikt en het kletsen gaat top en dan ineens begint je date ongevraagd veel te praten over de ex. Al je alarmbellen gaan af. Help! Of praat jij zelf ook zoveel over je ex tijdens een date? Dat is zo’n grote afknapper. Het is iet fijn om met iemand te daten die nog niet over de ex-partner heen is.

Acceptatie is de eerste stap die ervoor zorgt dat je kunt inzien dat het tijd is om door te gaan. Durf je je oude leven of je ex niet los te laten? Het beste is om eerst aan jezelf te werken om over je ex heen te komen, pas dan ben je er weer aan toe om serieus te gaan daten.

Het is natuurlijk wel legitiem om over je ex te praten wanneer de ander ernaar vraagt, bijvoorbeeld om zich een beeld te kunnen vormen hoe jij met relaties omgaat. Wanneer je de vraag krijgt hoef je ‘m dus niet met man en macht te vermijden, ga er alleen wel tactisch mee om.

2. Aantal bedpartners

Het kan je zomaar ineens gevraagd worden of je spontaan ontglippen. Van een hoog aantal bedpartners wordt de ander mogelijk niet blij en een laag aantal kan te denken geven. Dit is natuurlijk enorm persoonlijk en afhankelijk van eigen normen, waarden, omstandigheden en behoeften. Dit is nou typisch een onderwerp dat wel heel belangrijk is, maar zich niet leent voor een van de eerste afspraakjes. Eenmaal verder op weg en wanneer er meer begrip en veiligheid over een weer is, dan is het juist heel mooi om hier open over te zijn in een gesprek. Het feit dat je je kwetsbaar en eerlijk openstelt om dit te delen met je partner kan alleen maar betekenen dat je nog meer naar elkaar toegroeit.

En soms hoe moeilijk ook: probeer dit gesprek zonder oordeel te voeren. Mocht je toch nog iets voelen knagen, probeer dan de verdieping bij jezelf te maken en te onderzoeken waar dat knagende gevoel bij jouzelf vandaan komt, los van je partner.

3. Uiten van je onzekerheid

Niks is zo onaantrekkelijk als een potentiële nieuwe liefde die zich van een onzekere kant laat zien en dit ook laat doorschemeren of zelfs meteen duidelijk benoemt. We lopen allemaal wel tegen iets aan waar we minder tevreden over zijn van onszelf, maar om dit nou meteen zo te etaleren in de beginfase is niet handig. Je onnodig klein praten is gewoon minder sexy en hierdoor loop je het risico dat de ander je ook zo gaat zien.

Je kwetsbaarheid tonen en laten zien dat je in staat bent tot zelfreflectie is natuurlijk alleen maar heel mooi, maar kies daar een later moment voor wanneer je elkaar al iets vaker gezien hebt.

4. Jij bent het helemaal voor mij

Je hebt types ertussen zitten die meteen tijdens de eerste date al de ‘’jij bent het voor mij’’ kaart neerleggen. Je mag natuurlijk razend enthousiast zijn over de ander, maar realiseer je wel dat het ook uiterst wanhopig kan overkomen. Een beetje ruimte creëren kan geen kwaad. Het heeft écht tijd nodig om elkaar te leren kennen en vanuit daar te bepalen en te voelen of jullie inderdaad bij elkaar passen. Dit moet natuurlijk van twee kanten komen, dus gun de ander (en dus jezelf!) de ruimte om in eigen tempo de relatie te verkennen.

5. Ik heb je gegoogeld

Alle sporen nagaan op social media: iedereen doet het, want wat is het tegenwoordig makkelijk en aanlokkelijk om je date al helemaal uit te pluizen nog voordat je elkaar ontmoet hebt. LinkedIn, Facebook, Instagram, YouTube, Google, alle kanalen die je maar kunt verzinnen ga je af. Natuurlijk zoek je naar extra beeldmateriaal en informatie, maar zeg dit absoluut niet tegen je date op het moment dat je elkaar net voor het eerst ziet. Je wil niet te boek staan als creepy…

Dit artikel werd geschreven door sociaal psycholoog Anne Campagne. Met deze achtergrond is zij haar eigen praktijk gestart als relatiecoach, met name voor singles. Het liefst noemt Anne zich ‘’love connector’: vanuit de gedachte dat liefde eerst bij jezelf begint. Vanuit een goede connectie met jezelf kun je een mooie en waardevolle relatie met een ander aangaan. Hiernaast faciliteert zij in offline dates voor singles die klaar zijn met swipen en een extra hulplijn in willen zetten voor het vinden van de liefde. Klik voor meer informatie op deze link

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF