fbpx

Verliefd op een collega? Zo ga je daarmee om

Ook jij hebt vast weleens een collega gehad waarvan je hart sneller ging kloppen. Je zou niet de eerste zijn die trouwt met een (voormalige) collega. Allemaal leuk en aardig, maar als je samenwerkt met de persoon waarop je verliefd bent, zijn er wel een aantal dingen waar je aan moet denken.

Een schalkse glimlach op weg naar de koffieautomaat, een complimentje bij de kopieermachine: het is dagelijkse kost op menig kantoor. Als je zelf nog nooit hebt geflirt op de werkvloer, dan heb je vast wel een collega die jou in zijn vizier heeft. Opmerkelijk: in veel gevallen blijft het niet bij onschuldig flirten. Maar liefst driehonderdduizend mensen in Nederland hebben een relatie met een collega, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet zo gek, want mensen die je vaker ziet, ga je automatisch leuker vinden. Maar echt handig is het niet. Je wilt natuurlijk niet dat je werk of zelfs je carrière eronder gaat lijden.

Scheve ogen van andere collega’s

Zo is het behoorlijk vervelend wanneer je liefje ook je baas is. Dat veroorzaakt in de meeste gevallen behoorlijk wat scheve ogen binnen het bedrijf. Mensen krijgen al snel het idee dat jij voorgetrokken wordt. Het kan evengoed zijn dat je partner juist alle rotklusjes naar jóú toeschuift, om maar te voorkomen dat er gepraat wordt.

Daarnaast is het bijna onmogelijk om werk en privé te scheiden wanneer je met je baas in bed ligt. Een heel gezellige nacht wordt het vast niet, als hij eerder die dag kritiek heeft geuit op jouw werk. Hoe dan ook wordt het dus een lastige situatie. Is het echt heel serieus tussen jullie? Wellicht is het dan een goed idee dat één van de twee op zoek gaat naar een andere baan.

Geheimzinnige chemie

Ook tussen directe collega’s kan het vuur flink oplaaien. Vluchtige zoenen in de garage maken van een alledaagse werkdag een klein feestje. Zorg wel dat je het professioneel houdt en dat de liefdesperikelen niet afleiden van wat je daar eigenlijk komt doen, namelijk werken. En hoe goed jullie de relatie ook proberen te verbergen, dikke kans dat anderen die chemie al snel opvalt.

Ik pik het in ieder geval zó op wanneer twee collega’s geheimzinnig lopen te doen. Het slimst is daarom om gewoon openheid van zaken te geven. Laat je leidinggevenden weten wat er tussen jullie speelt en maak duidelijk dat dit jullie werk niet in de weg zit.

Gênante situaties op de werkvloer

Vermoed je dat iemand een oogje op jou heeft, maar heb jij daar totaal geen zin in? Bestookt een collega je met berichtjes via de interne chat of de mail? Wees dan op een aardige manier duidelijk naar de ander. Laat hem weten dat je blij bent met de vriendschappelijke wijze waarop jullie met elkaar omgaan, maar dat je niet geïnteresseerd bent in meer.

Zorg dat je dit op tijd doet. Je voorkomt op die manier dat er gênante situaties ontstaan. Zo kun je elkaar ook daarna met opgeheven hoofd blijven aankijken en nog steeds zonder moeite samenwerken.

Tips: wanneer je verliefd bent op een collega

Mocht je verliefd raken op een collega, denk dan aan het volgende:

  • Stel je leidinggevende en eventuele andere collega’s op de hoogte en vertel dat je werk er niet onder lijdt
  • Bewaar de zakelijke gesprekken voor op het werk en privé voor thuis
  • Zorg dat je ook nog oog hebt voor andere collega’s en ga gezellig met hen lunchen
  • Werkt het toch niet? Maak dan afspraken over wie een andere baan gaat zoeken
  • Blijf discreet. Ga nooit openlijk intiem doen op de werkvloer met je werkgeliefde. Als je te intiem met elkaar omgaat, ondermijnt dit je professionaliteit
  • Ga geen vertrouwelijkheden van andere collega’s met elkaar bespreken
  • Is het slechts een spannend spelletje, zet er dan zo snel mogelijk een punt achter

Tekst: Rianne KoeneWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF