fbpx

Verbeter je vriendschappen vandaag nog

We zijn altijd op zoek naar hechte en intieme relaties. Als we ons geliefd en verbonden voelen, voelen we ons veel beter. Niet voor niets is online daten zo populair en de bruilofts-industrie zo groot. Maar romantische relaties zijn niet de enige, of primaire bron voor het relationeel geluk. Vriendschappen en familie kunnen net zo belangrijk zijn. 

Goede vriendschappen zijn erg belangrijk voor ons geluk. Hoe sterker het netwerk is waar je op terug kunt vallen, hoe makkelijker je herstelt in moeilijke periodes. Aan de andere kant kunnen vriendschappelijke relaties, wanneer het allemaal even niet zo lekker loopt, je ook heel ongelukkig maken. Omdat er geen schoolvak is dat ons leert hoe we gezonde, goede vriendschappen moeten onderhouden, hebben wij zes tips voor je!

1. Wees empathisch

De sterkste relaties ontstaan als beide personen een diep gevoel van empathie voor elkaar hebben. Dit betekent dat je je bewust bent van hoe de ander zich zou kunnen voelen en dat je hier bedachtzaam en respectvol naar handelt. Veel relaties eindigen doordat één persoon narcistisch of egoïstisch is. Als je écht intimiteit en verbondenheid wilt met iemand, moet je in staat zijn om je in de schoenen van een ander te verplaatsen. Empathie is de basis en kern van elke goede vriendschap.

2. Attent en vrijgevig zijn

En met vrijgevigheid bedoelen we niet dure cadeaus (of überhaupt cadeaus) kopen, maar emotionele vrijgevigheid. Schrijf een lief, attent kaartje naar een vriendin als haar opa is overleden, dat kan voor haar heel veel betekenen. Check geregeld hoe het met iemand is, laat waardering blijken door het uit te spreken en laat met kleine gebaren zien dat je aan de mensen om je heen denkt.

3. Doe wat je zegt

Als je iemand vertelt dat je iets zal doen, dan doe je het ook. Niemand houdt van mensen die iets beloven, maar het vervolgens niet nakomen. Met dat onbeschofte gedrag kun je maar een bepaalde tijd wegkomen, voordat mensen het zat zijn.

Lees ook: ‘Wat je wel in vriendschap en niet in een relatie kunt vinden

4. Geef en neem

Elke relatie moet een bepaalde mate van wederkerigheid bevatten. Dit betekent niet dat je alles op een weegschaal moet leggen, maar beide partijen moeten niet het gevoel hebben dat de relatie eenzijdig is. In elke sterke vriendschap worden compromissen gesloten. Als je constant maar neemt en weinig geeft, zul je niet veel (goede) vriendschappen hebben.

5. Vraag niet alleen iets als je het nodig hebt

Niets vervelender dan iemand die jou alleen weet te bereiken op het moment dat hij/zij iets van je nodig heeft. Alle positieve en gezonde relaties moeten voortkomen uit meer dan alleen egoïstische behoeften. Mensen zijn meer geneigd om aardige dingen voor je te doen als ze het gevoel hebben dat je ze mag om wie ze zijn en niet omdat ze iets voor je kunnen doen.

6. Geef je grenzen aan

Als je een vriendschap hebt met iemand die weinig of geen empathie toont, niet attent of gul is, met iemand die geen compromissen wil sluiten en alleen iets vraagt als hij/zij iets nodig heeft, geef dan je grenzen aan. Distantieer je van deze persoon of beëindig de vriendschap. Er is geen goede reden om een relatie te hebben met iemand bij wie je je slecht voelt. Echt niet.

Wil je weten hoe je meer diepgang in relaties met vriendinnen kunt krijgen? Ga aan de slag met deze tips

Kleine vrijdagochtendopdracht: mention jouw vriendinnen die aan al deze zes eigenschappen voldoen en zeg ze dat het toppertjes zijn!


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF