Ga je een gebruikte auto kopen? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of te snel een beslissing neemt over een aankoop. Met deze tips kom je goed beslagen ten ijs en kun je weerstand bieden aan de soms opdringerige verkopers van gebruikte auto’s.
Controleer de staat van de auto
Aan de hand van het kenteken kun je vandaag de dag veel te weten komen over een gebruikte auto. Deze gegevens zijn door iedereen op te vragen. Als je het kenteken weet van een gebruikte auto die je wilt kopen kun je dit invoeren op een kentekencheck website. Je ziet dan direct om welk merk, type en kleur het gaat. Tegen betaling kun je meer gegevens zien. Zo zie je welk (groot) onderhoud er aan de auto heeft plaatsgevonden. Aan de hand daarvan kun je zien of er ooit een aanrijding heeft plaatsgevonden. Ook de APK’s staan vermeld. Je ziet ook of bepaalde onderdelen zoals remblokken en andere aan slijtage onderhevige onderdelen recent nog zijn vernieuwd.
Klopt de vraagprijs met de waarde?
Een eigenaar die zijn auto verkoopt denkt altijd dat zijn wagen een mooi bedrag waard is. Want altijd zuinig op geweest en het ziet er prima uit. Maar de waarde wordt natuurlijk ook bepaald aan de hand van het bouwjaar en het aantal gereden kilometers. Je kunt een auto laten taxeren om te weten of de vraagprijs redelijk is, of dat daar echt nog wat vanaf moet. Het omgekeerde komt overigens ook voor. Een auto heeft een veel hogere waarde dan de vraagprijs. Dit is reden om nog meer op je hoede te zijn. In zo’n geval kan het gaan om een gestolen auto. Als je een auto koopt waarvan je redelijkerwijs had kunnen weten dat deze is gestolen, dan maak je je schuldig aan heling. Laat je ook nooit onder druk zetten om direct te beslissen over de koop. Een eigenaar die heel veel haast heeft om te verkopen kan te maken hebben met een niet zo zuiver geweten.
De overdracht van een gebruikte auto
Het is heel gebruikelijk dat je een korte proefrit maakt met een gebruikte auto. De eigenaar kan daarbij als passagier instappen, die wil immers ook zeker weten dat je er niet vandoor gaat. Als je twijfelt over de aankoop, doe het dan niet. Neem als het kan iemand mee met verstand van zaken die ook even onder de motorkap en onder de auto kijkt. Als je besluit de auto te kopen moet direct het kenteken worden overgeschreven. De vorige eigenaar weet dan zeker dat toekomstige boetes niet op zijn naam komen. Zorg dat je de datum van overdracht goed onthoudt. Mocht er nog een verkeersboete onderweg zijn dan kun je aantonen dat jij toen nog niet de eigenaar was.