fbpx

Tips voor een zomervakantie in de Kop van Noord-Holland

Beleef de zomer in misschien wel het meest authentieke stukje Nederland. Ontdek de natuur, de rijke maritieme historie en de drie kusten van de Kop van Noord-Holland. We delen de beste tips.

Hortus Overzee 

Welkom in de geheime tuinen van Den Helder. Botanisch kassencomplex Hortus Overzee is een toeristische attractie in de binnenstad van Den Helder, op vijf minuten lopen van het station. Een exotische oase midden tussen de huizen van de Indische buurt.

Laat je verrassen, verwonderen en inspireren in onze sfeervolle kassen en geheime tuinen. Je vindt hier niet alleen een prachtige, kleurige collectie in- en uitheemse planten, maar ook een rustgevende Japanse tuin met stromend water, natuurstenen bruggetjes, koikarpers, schildpadden en natuurlijk veel mooie planten.

Hortus Tips voor een zomervakantie in de Kop van Noord-Holland

SVR Fietsroute De Witte Villa

* lengte 49.18 km

* Callantsoog, Julianadorp, Anna Paulowna

* Start- en eindpunt: minicamping De Witte Villa aan de Callantsogervaart 32 in Callantsoog.

Fiets door het typisch Noord-Hollandse landschap. De tocht begint bij De Witte Villa, een oud landhuis uit 1918, dat recent geheel gerestaureerd is. Met het pontje over, de polder in, naar Anna Paulowna waar het dierenpark Hoenderdaell ligt. De tocht voert langs het water naar Oudesluis en daarna door een lyrische bomenlaan naar de kruising met een prachtige boerderij. De route gaat langs het Mariakapelletje uit 1519 De Keins naar Schagen met een gezellig dorpsplein met veel terrasjes en kleine winkeltjes. Daarna rijd je een stuk over de Westfriese Omringdijk, een 800 jaar oude zeewering. Tussen Sint Maartensbrug en Sint Maartensvlotbrug kruis je het Noordhollandsch Kanaal met een heuse vlotbrug. Daarna richting het Zwanenwater, een eldorado voor orchideeën, vlinders en talrijke vogels. Via het gezellige badplaatsje Callantsoog met terrasjes en restaurants, volg je het fietspad door de duinen richting Groote Keeten. Onderweg passeer je het nieuwe natuurgebied de Zandpolder met een grote planten- en vogelrijkdom.

Route van fietsnetwerk.nl

Tochten naar de Waddenzee met het Wadvissersgilde

Wadexcursie

Ga vanuit Den Oever mee op wadexcursie. Kom alles te weten over de vaarroutes en de dieren in deze omgeving. Terwijl het schip de zee opstoomt, ruik je de zilte lucht van het Wad. Je maakt kennis met de geschiedenis van het voormalige eiland Wieringen en de Afsluitdijk, waarna er gevist wordt met een sleepnet. De vangst wordt gesorteerd en bekeken op een watertafel. De bezoeker krijgt de mogelijkheid om de zeedieren te leren kennen. Proef het verschil in zoutgehalte bij de spuisluizen van de Afsluitdijk en verder op zee.

De werking van eb en vloed in dit uniek natuurgebied is bijzonder, de Waddenzee is dan ook elke dag anders. Geniet van het droogvallende wad, de talrijke vogels en zoek de zeehonden op hun favoriete zandbank.

Wadlopen
Ook wadlopen behoort tot de specialiteiten van het Wadvissersgilde en is dan ook zeer de moeite waard om te beleven. Het Wad biedt een ongekend mooi stukje natuur, rust en vrijheid. Hoor de stilte. Zwerf over de zandplaat en verken de wadbodem met een hark, schep en zeef. Probeer garnalen te vangen met een duwnet en zoek met een “waddendetector” naar verborgen kokkels vlak onder het zand. In de zomer voel je het zachte zand met je blote voeten.

iStock 104875869 Tips voor een zomervakantie in de Kop van Noord-Holland

Dagje met de e-chopper

Ga een dagje toeren met een e-chopper. Met deze trendy elektrische (snor)scooter rijd je stil en zonder uitstoot door de hele Kop van Noord-Holland. Bezoek pittoreske dorpjes of maak een prachtige tocht langs de kust. De e-choppers zijn te huur bij Fred’s Verhuur in Schagen.

E chopper Fred Verhuur Tips voor een zomervakantie in de Kop van Noord-Holland

Restauranttips

 Eten op het strand

  • Ga lekker eten op het strand, bijvoorbeeld bij Paal 6 in Julianadorp aan Zee.
  • Niet aan het strand, maar wel heel goed en hip: Kookerij Brammetje, ook in Julianadorp.

paal 6 Tips voor een zomervakantie in de Kop van Noord-Holland

Overnachtingstip

Natuurhuisje van Olling Art Inn

Een weekend of week ontspannen en genieten in het buitengebied van het lintdorp Barsingerhorn. Je bent van harte welkom in het stoere natuurhuisje met houtkachel en grote omheinde tuin en hottub aan de voet van de Westfriese Omringdijk. De Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer zijn binnen bereik. Het is heerlijk vertoeven in dit prachtige, zeer afwisselende natuur- en cultuurgebied in de Kop van Noord-Holland.

Winactie

We mogen een lang weekend weggeven in de leuke strandhuisjes van Roompot op het strand van Julianadorp. Check hier de winactie.

Header winnen op woensdag Tips voor een zomervakantie in de Kop van Noord-Holland

Klik hier voor alle informatie over dit leuke stukje Nederland!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF