fbpx

TEST: KAN JIJ IEMAND MAKKELIJK VERGEVEN?

Over het algemeen geldt: bij echte vergiffenis voelt niet alleen de kwetsende partij, maar ook de gekwetste zich er goed bij. En dat is nou precies wat zo lastig is aan vergeven. Maar waarom lukt het de één wel, en de ander niet en hoe vergevingsgezind ben jij?

“Vergeven is niet altruïstisch. Het is de beste vorm van eigenbelang”- Desmond Tutu

Iemand vergeven kan soms zeer moeilijk zijn. Mediator Sunita Changoe vertelt ons dat vergiffenis beter gaat als je je banden goed onderhoudt. ‘Zie je familierelaties als een tuin: het is beter om af en toe onkruid te wieden, dan alles in één keer aan te pakken.’ Onthoud ook goed dat het na ‘sorry’ zeggen nog niet klaar is. Je moet ook bij jezelf te rade gaan: wat is mijn aandeel geweest? Kan ik mezelf dat ook vergeven? Doe je dit niet, dan blijft er rommel liggen.

Ben jij benieuwd naar hoe vergevingsgezind jij echt bent? De Amerikaans psycholoog Michael McCullough ontwikkelde een test waarmee jij kan meten hoe vergevingsgezind je bent. Doe de test hier onder!

Neem de tijd om diep na te denken aan iemand die je gekwetst heeft. Beantwoord nu de volgende vragen met 1 tot en met 5 punten:

1 = Heel erg oneens
2 = Oneens
3 = Neutraal
4 = Eens
5 = Heel erg eens

Vraag 1. Ik zorg dat hij/zij zal boeten.
Vraag 2. Ik neem zoveel mogelijk afstand tot die persoon.
Vraag 3. Ik wil dat er iets vreselijks met die ander gebeurt.
Vraag 4. Ik doe alsof die ander niet bestaat.
Vraag 5. Ik vertrouw hem/haar niet.
Vraag 6. Ik wil dat hij/zij krijgt wat haar/hem toekomt.
Vraag 7. Ik vind het moeilijk om aardig te zijn tegen die ander.
Vraag 8. Ik negeer hem/haar.
Vraag 9. Ik pak hem/haar terug.
Vraag 10. Ik verbreek de relatie.
Vraag 11. Ik wil dat die ander ongelukkig is.
Vraag 12. Ik ga die ander uit de weg.

Score:

Scores 12 tot 28 – sterk vergevings-instinct
Ondanks de pijn die je ervaart nadat je gekwetst bent, gaat vergiffenis je doorgaans makkelijk af. Jij bent daardoor goed in het herstellen van sociale contacten. Wraak is je vreemd, en dat is fijn: zo’n levenshouding verhoogt je algemene geluksgevoel.

Scores 28 tot 44 – gemiddeld vergevings-instinct
Na een conflict voel je je best aangevallen. Daardoor heb je soms de neiging om de andere partij een poosje te negeren. Wraak nemen gaat je echter te ver. Uiteindelijk zal je de ander wel vergeven, al kost het je wat moeite en gaat er vast wat gepieker aan vooraf.

Scores 44 tm 60 – zwak vergevings-instinct
Het kleinste conflict is voor jou genoeg om jou op de kast te krijgen. Het liefst wil je die ander niet meer zien, en je denkt zelfs na over een manier waarmee je de andere partij kan terugpakken. Pas op: dit soort frustraties verminderen jouw levensgeluk aanzienlijk. Zoek naar manieren om met deze emoties om te gaan, want niet alleen vreet deze houding energie, het kost je ook nog al je contacten.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF