fbpx

Test: Hoe goed is jouw focus?

Werk dat steeds ingewikkelder wordt, voortdurende afleiding van allerlei digitale prikkels: om ons werk goed te doen wordt het steeds belangrijker dat we ons kunnen focussen, zegt gezondheidspsycholoog Ulrika Léons Becksén van Skils, onderdeel van Zorg van de Zaak. Kunnen focussen wordt op het werk volgens haar net zo belangrijk als intelligentie en andere competenties. ‘Focus is iets wat je kunt trainen, bijvoorbeeld met mindfulness en door jezelf zelfdiscipline aan te leren. Niet de hele tijd op de telefoon te kijken bijvoorbeeld.’ Maar, zegt de gezondheidspsycholoog: altijd super gefocused zijn kan niet, je brein heeft ook herstelmomenten nodig. ‘Bewust ontfocussen is ook belangrijk. Zorg dat je na het werk echt uitrust en sta ook tijdens je werk soms even in de sluimerstand. Wees, kortom, lief voor je brein.’

Als we ons niet kunnen focussen, krijgen we weinig gedaan op ons werk, maar voor een gezonde focus is het ook belangrijk om lief voor je brein te zijn. Doe de test die WENDY ontwikkelde met gezondheidspsycholoog Ulrika Léons Becksén en ontdek hoe het staat met jouw focus.

  1. Op jouw werk is het erg druk om je heen met pratende collega’s. Hoe lukt het jou om je te concentreren?

a. Ik heb een goede focus en het lukt mij om me te concentreren met veel rumoer om me heen

b. Ik vind dit lastig. Ik voel me vaak afgeleid door alle rumoer om me heen

c. Ik werk regelmatig thuis of in een aparte ruimte om me beter te kunnen concentreren

  1. Ik slaap:

a. Te weinig. Ik scherm vaak tot laat en ga dan later naar bed dan zou moeten

b. Zeven tot acht uur per nacht

c. Ik ga wel op tijd naar bed, maar lig vaak ’s nachts wakker en pak dan als afleiding van het gepieker mijn telefoon

  1. Ik ga regelmatig in mijn lunchpauze buiten een stukje wandelen

a. Nee, hier heb ik geen tijd voor

b. Dit doe ik één of twee keer per week

c. Ja, ik zorg dat ik elke dag even beweeg en buiten ben

  1. Ik vind dat ik goed voor mezelf zorg en voldoende rust pak

a. Ja, hier ben ik bewust mee bezig en plan ik tijd voor in

b. Ik ben er bewust van, maar het lukt me vaak niet omdat ik het te druk heb

c. Ik zorg vooral voor anderen, niet voor mezelf

  1. Door al mijn mail kom ik vaak niet aan mijn overige werk toe

a. Oneens. Ik check mijn mail slechts twee keer per dag zodat ik er niet door geleefd wordt

b. Ik krijg niet zoveel mail, hier heb ik geen last van

c. Ik vind het fijn om mijn mail altijd meteen weg te werken, daarna kan ik pas focussen op andere dingen

  1. Ik check op mijn werk regelmatig mijn social media op mijn telefoon

a. Ja, ik moet toch in de gaten houden wat er gebeurt? Ik kijk best vaak, maar helemaal niet lang, gewoon even tussendoor. Dat kost mij geen energie

b. Ik kijk wel elke pauze, voor ontspanning of een spelletje

c. Nee, mijn social media bekijk ik alleen als ik vrij ben

  1. Ik doe regelmatig aan mindfullness of meditatie

a. Ik probeer het weleens, het is fijn om je hoofd leeg te maken

b. Nee, dat is niks voor mij

c. Ja, ik maak daar echt tijd voor vrij

  1. Ik plan mijn werk goed en zorg ervoor dat ik taken die veel concentratie vragen afwissel met makkelijkere taken

a. Ja, ik maak elke dag een grove planning en stel dingen waar ik focus voor nodig heb niet uit

b. Zo gestructureerd werk ik niet. Er komen ook altijd teveel taken tussendoor

c. Plannen? Eerlijk gezegd hol ik altijd achter de feiten aan.

Uitslag

1

a=1

b=0

c=2

2

a = 1

b = 2

c= 0

3

a=0

b=1

c=2

4

a=2

b=1

c=0

5.

a=2

b=1

c=0

6

a=0

b=1

c=2

7

a=1

b=0

c=2

8

a=2

b=1

c=0

 

Meer dan 12 punten.Jij hebt een heel gezonde focus. Je wisselt taken die focus nodig hebben af met makkelijkere taken, werkt planmatig en hebt de discipline om jezelf af te sluiten voor digitale prikkels. Ook zorg je voor voldoende rust. Op deze manier blijf je in balans en kun je je werk goed blijven doen.

6 tot en met 11 punten.Je bent je er wel van bewust dat je niet altijd ‘aan’ kunt staan, maar vindt het lastig om hier ook naar te handelen. Niet dat je uren door je Facebooktijdlijn scrolt op je werk, maar je zet je telefoon nooit uit en checkt tijdens je werk vaak wat er gebeurt op je social media. Het beantwoorden van mail zou je beter kunnen plannen. Realiseer je dat je brein rust nodig heeft om goed te kunnen functioneren en gun jezelf deze rust.

Minder dan 6 punten. Bij jou gaat er tijdens een werkdag veel tijd verloren omdat je moeilijk de discipline kunt opbrengen om te werken met focus. Je laat je snel afleiden en hebt daardoor vaak het gevoel om tot niets te komen. Dit veroorzaakt stress, waardoor je brein niet voldoende tot rust komt. Je focus kun je trainen, bijvoorbeeld met aandachtsoefeningen of meditatie, probeer dit eens uit. Probeer op je werk ook de voorwaarden te creëren om met aandacht te kunnen werken. Misschien kun je vaker in een afgesloten ruimte of thuis werken bijvoorbeeld.

Deze test komt uit WENDY #28

 

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF