fbpx

Teken de petitie: help vluchtelingen uit de kou

vluchteling in de sneeuw

Afgelopen week moesten vluchtelingen in Griekenland in barre winterse omstandigheden zien te overleven. Inmiddels is de sneeuw langzaam aan het verdwijnen.

Kleine tentjes bedolven onder een dikke pak sneeuw. Mensen met slippers die zich bij een klein kampvuurtje proberen op te warmen… Ben jij ook zo geschrokken van de beelden van vluchtelingen die in barre winterse omstandigheden moeten zien te overleven in Griekenland? WENDY online vroeg Emile Affolter, woordvoerder van Amnesty International Nederland, hoe het nu daar gaat en wat we kunnen doen om te helpen.1. Wat is nu precies de situatie op Griekse Eilanden?

Op de Griekse Eilanden en op het vasteland zitten duizenden mensen onder heel slechte omstandigheden vast. De tenten waar ze in wonen, zijn niet bestand tegen de kou. Veel van de mensen die in deze omstandigheden proberen te overleven, zijn gevlucht voor oorlog en vervolging. Ze zoeken een betere toekomst en zitten nu, slechts drie uur vliegen van hier, onder onmenselijke omstandigheden vast.

2. Hoe lang moeten de vluchtelingen nog in de kou blijven zitten?

Het goede nieuws is dat het de afgelopen dagen iets warmer is geworden. Veel mensen zitten al maanden vast op de eilanden en zijn bang dat ze teruggestuurd worden naar Turkije waar ze geen kans hebben om een toekomst op te bouwen. 

3. Wat moet er precies gebeuren om de vluchtelingen te helpen?

Er zijn een paar dingen die Europa al lang had kunnen en moeten regelen. Zo moeten mensen van de Griekse eilanden naar fatsoenlijke opvang op het vasteland worden overgebracht en moet Griekenland voldoende steun krijgen om asielaanvragen te verwerken. Daarnaast moet mensen uitzicht worden geboden op snelle herplaatsing op andere plekken in Europa.

4. Jullie zijn een petitie gestart. Waarvoor roept de petitie van Amnesty precies op?

In de kern roepen we Griekenland, Europese landen en dus ook Nederland op om vluchtelingen en migranten fatsoenlijk te behandelen. Het geld is er, de middelen zijn er, maar het ontbreekt aan politieke wil om dit probleem op te lossen. Het is schandalig dat mensen anno 2017 aan de rand van Europa op deze manier moeten proberen te overleven, terwijl ook in Nederland opvangcentra leeg staan.

5. Wanneer gaan jullie de petitie overhandigen? Of gaat dit nu op een andere wijze? 

We hebben de eerste 54.949 handtekeningen vandaag naar Minister-President Rutte gestuurd. Hoe mee mensen tekenen hoe meer druk we op politici kunnen zetten. Daarom roepen we mensen op om te blijven tekenen. Wij stoppen niet met actie voeren tot Europa de rechten van vluchtelingen en migranten respecteert. Hoe mee mensen tekenen hoe meer druk we op politici kunnen zetten.

>>Teken ook de petitie

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF