fbpx

Susan Smit: ‘Een nieuwe liefde geneest je wonden niet, hij geeft je hoogstens de pleisters’

Romanschrijfster en WENDY’s columnist Susan Smit neemt je mee in de wereld van de liefde. ‘Ik ben zo blij dat je weer gelukkig bent!’ riepen mensen toen ik weer een vriend had. Ik vond het lief, maar het riep ook ergernis op…

De opmerking gaat namelijk op drie manieren uit van onjuiste aannames:
1. Toen je geen vriend had, was je niet gelukkig
2. Je hebt een vriend, dus je bent gelukkig (en het rouwen is voorbij)
3. Verdrietig zijn is slecht en gelukkig zijn goed

Als single altijd ongelukkig?

Hoe armoedig zou het zijn als dit waar was. Als alleen geluk de moeite waard is. Als singles altijd ongelukkig zouden zijn. Als hartzeer voorbij is zodra je weer liefhebt. Hoe wankel zou je hervonden geluk zijn als het enkel was gebaseerd op het feit dat je deel uitmaakt van een stel?

Sterk genoeg in mijn eentje om weer verliefd te worden

Het is een wonder dat er ineens een single meneer mijn pad kruiste die mij meer dan leuk vond, die ik meer dan leuk vond en die  wonderbaarlijk goed bij me past. Het is een mirakel dat het voorzichtige gerommel uitgroeide tot liefde. Ik ben er dolgelukkig mee en beschouw het als een groot cadeau. Maar die verrukking van opnieuw beminnen bestaat naast de laatste restjes van de rouw over mijn gebroken gezin.

Een geliefde geneest je wonden niet

Bovendien heb ik het gevoel dat het andersom is: ik was weer sterk en gelukkig genoeg in mijn eentje om weer ruimte te hebben om verliefd te worden. Ik voelde me blijkbaar stevig genoeg als vrouw en alleenstaande moeder om me weer open te stellen voor iemand anders. Dat moet de volgorde zijn. Anders ontdek je na een tijdje dat een ander jouw pijn niet kan oplossen en zal de nieuwe liefde geen lang leven beschoren zijn. Een geliefde geneest je wonden niet. Hij is hoogstens degene die je de jodium en pleisters aanreikt.

Klaar voor een nieuwe relatie

De verrukking die je voelt bij de ander lijkt de belofte in zich te dragen dat al je pijn zal worden weggenomen, maar na een tijdje merk je dat hij niet je verlosser is. Jij bent verantwoordelijk om je wonden te verzorgen en een eventuele leegte in jezelf op te vullen. Als je dat doet, ben je klaar voor een relatie die niet gebaseerd is op behoeftigheid. Je weet dat je zelf compleet bent. Alleen dan kun je je werkelijk geven aan een nieuwe geliefde.’

‘The only thing we never get enough of is love and the only thing we never give enough of is love’ – Henry Miller

Meer van Susan Smit?

Deze column komt uit onze zomereditie, waarin Susan zoals altijd een column schrijft over liefde, romantiek en lust. Heb jij de nieuwe WENDY al in huis?


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF