fbpx

Stichting Het Vergeten Kind roept heel Nederland op voor actie

Vandaag start de Week van Het Vergeten Kind. Dit jaar gaat het over het belang van kleine gebaren van echte aandacht. Kleine gebaren, zoals het bieden van een luisterend oor of het sturen van een lief berichtje zorgen ervoor dat een kind zich gezien en geliefd voelt. Daar kun jij aan mee helpen!

Stichting Het Vergeten Kind

Het vergeten kind is een stichting die zich inzet voor de ruim 100.000 kinderen die opgroeien in gezinnen met meervoudige problematiek. Hierbij kun je denken aan verslavingen, verstandelijke beperkingen, psychische problemen en leven onder de armoedegrens. Bij ruim 55.000 kinderen is thuiswonen niet meer mogelijk. Verwaarlozing van een kind tekent hun verdere leven.

De week van het vergeten kind

Sinds 2014 organiseert de stichting de Week van Het Vergeten Kind (van 29 januari t/m 4 februari) om een urgent probleem of een belangrijk onderwerp op de maatschappelijke en/of politieke agenda te plaatsen. Tijdens deze Week vinden er verschillende activiteiten door het hele land plaats, waarbij het gekozen thema centraal staat. Dit jaar dus het belang van kleine gebaren van echte aandacht.

Onderzoek

Er zijn in Nederland 100.000 kinderen die opgroeien in gezinnen met meervoudige problematiek die deze positieve aandacht nauwelijks krijgen. Uit recent onderzoek van Het Vergeten Kind blijkt dat juist de kinderen die het al moeilijk hebben, minder steun ervaren van volwassenen om zich heen. Daar waar ouder(s) geen veilige basis kunnen bieden, is het extra belangrijk dat andere volwassenen positieve aandacht geven. En dit gebeurt te weinig. Jongeren met een lastige thuissituatie geven aan dat ze willen dat er met meer aandacht naar hen geluisterd wordt, dat kleine alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld samen een spelletje spelen er echt toe doen. En dat stabiliteit en continuïteit in het contact met volwassenen van belang is.

Uit internationaal onderzoek blijkt ook nog eens dat oprechte aandacht van volwassenen de veerkracht van kinderen vergroot en stress vermindert. Positieve aandacht is dus een belangrijke beschermende factor in de ontwikkeling van een kind. Hierdoor kan het zich beter ontwikkelen en volwaardig mee doen in de maatschappij.

Help mee!

Stichting Het Vergeten Kind roept heel Nederland op om vanaf 27 januari t/m 25 februari een lief bericht op www.hetvergetenkind.nl achter te laten voor de 100.000 kinderen die het zo hard nodig hebben. ‘Je mag er zijn’, ‘Kom op, hou vol!’, ‘Geloof in jezelf’. Deze berichtjes worden aan elkaar gebreid tot een lange supportsjaal. Joep Verboeket, algemeen directeur: “Met het samen maken van de langste supportsjaal willen we Nederland vragen haar hart te openen voor kwetsbare kinderen. We benadrukken dat oprechte aandacht al kan zitten in kleine dingen. We kunnen allemaal iets doen voor deze kinderen, zodat zij krijgen waar ze recht op hebben: een kans op een mooie toekomst. Aan het einde van de campagne worden de sjaals losgemaakt. De sjaals komen terecht bij de kinderen die onze steun zo hard nodig hebben.”

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF