fbpx

Steffie da Costa (30) is voor de liefde naar Brazilië verhuisd. ‘Het voelt als mijn tweede thuis’

Inmiddels is Steffie al meer dan vijf jaar getrouwd met haar man Jairo. Ze hebben samen in Nederland, China en Brazilië gewoond. Allebei zijn ze dol op het avontuur aangaan en ze halen graag alles uit het leven.

Love at first dance
‘Zes jaar geleden, op 24 oktober 2015, ging ik naar een dansfestival in Amsterdam. Het was een festival met Kizomba dansen. Ik zag gelijk een hele leuke man staan en ik hoopte dat hij met mij zou willen dansen. Zijn bewegingen waren vloeiend en relaxed. Het zag er héél goed uit.’

‘Wat ik hoopte gebeurde ook. Een vriendin van mij, met wie ik naar het festival was gegaan, kende hem toevallig. Zij heeft ons toen aan elkaar gekoppeld. Sindsdien hebben we elkaar niet meer losgelaten. Het was ‘love at first dance.’’

Daten
‘Jairo komt uit Brazilië, dus wij communiceerden in het Engels. Heel het weekend lang hebben we samen gepraat en er was een diepe connectie. We kwamen erachter dat wij allebei een grote passie voor dans hadden en graag van ons hele leven een groot avontuur wilde maken. Een week na het festival was onze eerste date en een maand later hadden we al een relatie. Het ging allemaal best snel, maar hij maakte mij blij en ik had echt het grootste plezier met hem.
Hij is wel heel erg anders dan dat ik ben. Ik waséén en al chaos en hij is praktisch en georganiseerd. Dit merkten we vooral toen we samen gingen wonen. We hebben allebei onze sterke en zwakke kanten, maar we halen het beste in elkaar naar boven.’

Verhuizen naar China
‘We wilde al heel lang trouwen, maar toen kreeg Jairo een baan aangeboden in China. Als ik mee wilde, was het voor het visumaanvraag beter om zijn vrouw te worden. We zouden eigenlijk pas over een half jaar trouwen, maar dit gebeurde veel eerder. Twee weken later zijn we getrouwd in het gemeentehuis. Het was totaal niet zoals we gepland hadden, desondanks was het geweldig.
Uiteindelijk hebben we bijna twee jaar in China gewoond. Ik heb daar toen dansfitness- en salsalessen gegeven. Ook hebben we samen veel dansvideo’s en gemaakt. Ik wilde door gezondheidsredenen graag weer terug naar Nederland.

 Eigen bedrijf
‘Terug in Nederland heb ik mijn eigen online bedrijf in orthomoleculair voedingsadviseur opgezet. Hierbij help ik mensen om gezond te eten en om goede gewoontes vast te houden. Ook plaats ik veel workout video’s met soms ook wat dansworkouts ertussen. Het is belangrijk om veel te bewegen en een goede mindset te houden. Daar wil ik graag mensen mee helpen. Jairo was nog bezig om zijn PhD te halen. We hebben het heel druk, maar volgen allebei ons gevoel en onze passie. Dat is toch het mooiste wat er is?’

Brazilië
‘We hebben na China een tijdje in Nederland gewoond, maar Jairo miste ook zijn familie. Wij zijn toen samen verhuisd naar Brazilië. Ik ben in Brazilië doorgegaan met mijn eigen online bedrijf en inmiddels wonen we hier nog steeds.
Eén van onze grootste uitdagingen in onze relatie, is onze draai vinden. Er is altijd wel een van ons die onze familie moet missen. In Nederland ben ik bij mijn familie en in Brazilië is hij bij zijn familie. Dat vind ik wel moeilijk, want daar komt wel verdriet bij kijken. Inmiddels woon ik al een tijdje in Brazilië en mijn familie stond heel erg achter mijn keuze. Ze weten dat ik van avontuur hou en dat ik altijd mijn hart zal volgen. Ook weten ze dat Jairo goed voor mij zal zorgen.  De familie van Jairo heeft mij ook geaccepteerd en Brazilië voelt echt als mijn tweede thuis.’

‘Mijn familie was overigens niet verrast dat ik wegging. Ze weten dat ik van avontuur hou en ik altijd mijn hart zal volgen.’

Cultuurverschil
‘Het grootste verschil tussen Nederland en Brazilië is de manier waarop mensen tegen elkaar praten. Als je bij de supermarkt staat zeggen ze tegen iedereen ‘schat of engel’. In Nederland komt dat heel flirterig over. Ook is er veel meer fysiek contact. Ooit was er een dame die vijftien minuten lang en ze aan mijn haar gezeten omdat ik krullen heb. Er wordt nooit iets gepland. Niks ligt vast. Je doet lekker je eigen ding en niemand heeft stress. Ik merk dat ik daar wel heel erg Nederlands in ben. Ik hou van op tijd komen en een strakke planning hebben, hier kun je dat wel vergeten. Het allermooiste aan ons cultuurverschil is dat Jairo heel zorgzaam en lief is. Hij doet alles voor mij. Ook toen ik ziek was, heeft hij nooit geklaagd. Hij is heel bijzonder en maakt mij heel gelukkig.’

 Terug naar Nederland
‘We hebben het plan om terug te komen naar Nederland. In mei begint Jairo met solliciteren en dan maar kijken wanneer het gaat lukken. Ik heb echt mijn eigen leven hier opgebouwd in Brazilië. Ik kijk nog niet te ver vooruit naar de toekomst. Ik zie wel wat er op mijn pad komt en ben vooral heel dankbaar voor de kansen die Jairo en ik hebben gekregen. Ik leef op dit moment echt mijn beste leven.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF