fbpx

Zo stap je uit je comfort zone

Je kunt het zo klein of groot maken als je wilt. Van alleen op vakantie gaan tot emigreren naar Australië. Wanneer je uit je comfort zone stapt gebeurt er iets met je brein: waardoor je creativiteit, flexibiliteit en intelligentie een enorme boost krijgen. Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, geeft je vijf originele tips om uit je comfort zone te stappen.

Nyepi doet aan recyclen; dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Ibiza Magazine, vlak voor het faillissement.

Zeg een dag overal JA op

Uit je comfort zone stappen hoeft niet gelijk zo groot te zijn als meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Je kunt ook klein beginnen, door bijvoorbeeld eens een dag overal JA op te zeggen. Doe je dit van nature al? Dan is het juist goed om het tegenovergestelde te doen en eens flink NEE te schudden. Vooral doordeweeks zijn de dagen vaak routineus en is er weinig ruimte voor spontaniteit. Je komt thuis na een lange dag werken en dan wil je poes, partner of je kind zijn/haar volledige aandacht van je. Je bent moe en na het eten wil je niets liever dan even helemaal niets. Komt dit -niet al te uitdagende- tafereel je bekend voor? Zeg dan eens JA als je vrijgezelle vriendin je op dinsdag vraagt op kroegentocht. Of wanneer je beste vriend je uitdaagt om eens een les Krav Maga te proberen. Zeg dus vooral eens JA op dingen waar je anders zonder na te denken NEE op zou antwoorden. Kijk na afloop eens hoeveel energie deze spontane situaties je geven.

Leer iets nieuws

Neem plaats in Dio’s Tijdmachine en kijk eens terug op jouw kindertijd. Waarschijnlijk komen er veel creatieve momenten naar boven. Van hutten bouwen, het vingerverven van de muren, tot het aanleren van je hamster om trappen te lopen (I plead guilty). De hele basisschool periode is een groot feest, want je leert telkens iets nieuws. Gek eigenlijk dat we daar op den duur mee gestopt zijn. Dat vinden ook de mensen van ‘The School of Life’. Hier leer je tools om jezelf beter te leren kennen tijdens bijzondere colleges gericht op volwasssen. Van filosofie, beter keuzes leren maken, tot hoe vind ik de ware. Vakken die we op de basisschool eigenlijk al met een uitmuntend zouden willen afsluiten. Naast meer over jezelf en hoe je brein werkt te leren kun je het nog veel bonter maken. Doe eens iets waar je van gruwelt, een aversie tegen hebt of iets wat je veel te moeilijk of doodeng lijkt. Komt er iets bij je naar boven? Fantastisch, ga dat doen! Leer duiken (met of zonder haaien) volg een cursus tantra of ga op pianoles.

Mag het een onsje stiller zijn

Klinkt een stilteretraite voor jou hetzelfde als een enkeltje Guantanamo Bay? Een plek waar je nooit van je leven terecht wilt komen?! Overschrijd je daarbij met gemak de 20.000 woorden die een vrouw gemiddeld per dag gebruikt? Even ter info: mannen spreken slechts een schamele 7000 woorden per dag. Voel je weerstand tegen stilte? Dan is het echt iets voor jou. We zijn van jongs af aan gewend om de stilte op te vullen, omdat het anders ongemakkelijk zou zijn. Een Arabisch spreekwoord luidt: ‘’Als wat je te zeggen hebt niet mooier is dan de stilte, zwijg dan.’’ Zeker als het niet noodzakelijk, waar of aardig is gaat dit gezegde op. Ratel je in één dag nog meer dan Emiel Ratelband in zijn hele 48 jaar? Is het minstens zo druk in je hoofd? Ga dan op een stilteretraite. Je hoeft niet gelijk de tiendaagse Vipassana in India te doen. Begin met een stiltedag of een stilteweekend. Stap uit je comfort zone en ervaar hoe prettig het is wanneer spraak wegvalt. Doordat je niet steeds hoeft te praten, luisteren of bezig te zijn met je antwoord, staan je zintuigen op scherp. Je zult meer zien, voelen, ruiken én proeven. Met misschien wel als belangrijkste resultaat: je komt dichterbij jezelf. Er is alleen maar een maar, wie eenmaal van de stilte heeft geproefd zal beamen dat het verslavend is.

Let’s talk about sex

Eigenlijk is het maar raar hoe weinig we leren en praten over seks. Wanneer we als man/vrouw vrijgezel zijn delen we tot in de meest dirty details alles over onze escapades. Eenmaal verliefd, verloofd of getrouwd stopt dat. Zelfs met onze eigen partners wordt er maar weinig over seks gesproken. De vrouwen van Salt-n-Pepa weten het al sinds de tachtiger jaren: Let’s talk about sex. Is dat nog niet genoeg uit je comfort zone? Stel jezelf dan de vraag: ‘’Wat zou Heleen van Royen doen?!’’ Loop je al tijden rond met een fantasie? MAAK. HEM. WERKELIJKHEID. Echt zo simpel is het. Shop je arm bij de Pabo en leef je helemaal uit tijdens een rollenspel. Boek een kamer in een louche hotel en doe alsof je een escort bent, maak je eigen Fifty Shades of Grey deel duizend-en-nog-wat of volg een snelcursus squirten. Is dit je toch net even iets teveel uit je comfort zone? Alleen al over je fantasie praten kan heel, eh bevredigend zijn.

(Tijdelijk) in het buitenland wonen

Wil je een spoedcursus levenslessen volgen? Dan is emigreren naar het buitenland misschien wel het extreemste wat je kunt doen op het gebied van uit je comfort zone stappen. Of dit nu voor een jaar is of onbepaalde tijd: door alle nieuwe situaties leer je jezelf ontzettend goed kennen. Misschien ben je grenzeloos verliefd geworden op een man, vrouw of een plek. Een gevoel dat zo krachtig is, dat je niet alleen alles achter je laat dat je kende, maar ook iedereen die je liefhebt. Op deze nieuwe plek heb je nog geen dagelijkse routines en vrienden voor het leven. Dit zorgt ervoor dat je zeker in het begin van je nieuwe avontuur je je vaak alleen zult voelen. Je krijgt te maken met gemis en twijfels, die kunnen uitmonden in heimwee. Daarbij heb je misschien bepaalde verwachtingen die niet helemaal met de werkelijkheid overeen komen. Juist daar gaat het dan ook vaak mis. Verwachtingen zijn de micro penissen van het leven: je kunt ze maar beter niet hebben. Wanneer je jouw verwachtingen zo laag mogelijk houdt, openstaat voor nieuwe vriendschappen en als een kind naar de wereld blijft kijken; dan kun je dit. Als je dan uiteindelijk een fijne yogaschool/gym gevonden hebt, een café om de krant te lezen en een pot goud aan nieuwe vrienden hebt gemaakt: dan kun je trots zijn op jezelf. Hoe lang of kort je buitenlandse avontuur ook duurt: de (versnelde ) levenslessen die je leert draag je voor altijd bij je.

de persoonlijkheidstestLauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze twee jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?

Meer over geluk lees je hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF