fbpx

‘Soms leer ik meer van mijn kinderen, dan zij van mij’

De kinderen van WENDY’s hoofdredacteur Robert hebben dyslexie. Eén keer in de twee weken blogt hij daarover. In deel vier vraagt Robert zich af of zijn kinderen nu juist meer van hem leren of hij juist van hén…

Bloeme zucht. Het is al veel te laat, maar de zomerse avonden geven weinig zin om naar bed te gaan. Ineens paniek. ‘O nee!’ Ik ken en herken die aanvallen. En ja hoor: ‘Ik moet morgen Begrijpend Lezen inleveren!’ Ik: ‘Morgen?’ Bloeme: ‘Ja. Echt! Anders wordt juf boos!’

En dan kun je als ouder twee dingen zeggen…

Opvoedoptie 1

‘Schat, luister, het is half elf, je bent twaalf en dus moeten mama en papa eigenlijk worden gearresteerd, want dat is schandalig laat. Morgen is er weer een dag.’

Gevolg: paniek wordt groter. En groter. En zo groot dat er van slapen niets komt en van huilen des te meer.

Opvoedoptie 2

‘Lieverd, we gaan zitten en er tien minuten, hoogstens tien minuten, heel hard aan werken. En dan gaan we heel snel slapen en vertellen we niemand dat het zo laat is.’

Gevolg: opluchting en een goed gevoel, een diepe zucht en slapen voordat het hoofdje van Bloeme haar kussen raakt.

Ik ging voor optie 2, hoewel ik zelf scheel keek van vermoeidheid, want bij WENDY hebben we deadline en lees ik per dag zo’n 88.000 woorden; maar het blijft toch je kind, hè…

Einsteins kweken

Dus daar kwam de verfrommelde tekst uit haar tas. Over de politiehond Bumper, die kennen we allemaal, want dat is een hit op social media. Ik was gisteren de allerlaatste die ervan hoorde. Ik las de tekst, ik las de vragen en mijn hersenen kraakten als nooit tevoren, want het niveau waarop kinderen van 12 tegenwoordig begrijpend moeten lezen is ronduit bizar. We zijn allemaal Einsteins aan het kweken en weten van gekkigheid niet hoe belachelijk lastig we vragen in elkaar kunnen knutselen. Ik heb dat steeds vaker. Waarom doen we kinderen dit aan? Begrijpen de geleerden zelf wel wat ze vragen? Heeft iemand wel eens een citotoets gelezen? En? Beviel dat? Of haakten we allemaal af bij de eerste vraag die over rekenen moet gaan, maar desondanks 23 regels lang is?

Bloeme is dus dyslectisch en daarom las ik alles voor. Dan hoort ze het ook, dat is beter en fijner en steeds weer blijkt dat ze dan alles heel goed begrijpt. Gaat ze de brij aan woorden en vragen lezen, dan is het vrij kansloos. Begrijpend lezen moet je dus niet alleen op papier maar ook audio-visueel aanbieden. Het zou zo fijn zijn als de geleerden daar eens wat mee deden. Scheelt meteen een hoop bijles.

Enfin, het lukte. Uiteindelijk was het piekfijn in orde en sliep Bloeme heerlijk.

Lees ook van Robert: ‘Dyslectisch kind: veel geruzie met letters en woorden’

Papa gaat op Instagram

Eerder deze week was ik in paniek. Omdat ik vind dat een hoofdredacteur van een blad als WENDY echt wel iets moet kunnen op social media, ben ik op Instagram gegaan. Verbijsterd staarde ik naar de schitterende beelden die mijn vrouw erop zet, ik kreeg het Spaans benauwd van alle bijna-kunst die mijn ‘vriendinnen’ Kim Feenstra, Wendy van Dijk, Chantal Janzen, Anna Nooshin en Cécile Narinx plaatsen. Maar wat me helemaal opviel: mijn kinderen! Filmpjes, boomerangs, live, taggen, alle vaktaal Schermafbeelding 2017 06 02 om 12.12.10 'Soms leer ik meer van mijn kinderen, dan zij van mij'vloog me om de oren en ik maar roepen: modern gedoe, waar is de diepgang, wie leest er nog een boek?

Soms leer ik meer van mijn kinderen, dan zij van mij

En toen viel mijn oog op een post van Floris. Hij had een shirt van voetballer Totti gefotografeerd en daarbij simpelweg de tekst ‘Totti stopt. Snik.’ Het ontroerde me zeer.

Vervolgens zag ik wat Bloeme had gepost. Een oude maar zeer geliefde foto met haar inmiddels 19-jarige zus Meijra. Even slikken, want ach wat waren ze toen nog jong… Dan de tekst: ‘Geveliciteerd Meijra, alweer 19. Lieve zus, je bent er altijd als ik je nodig heb!! Bedankt voor alles, Bloeme.’

Negentien woorden voor een negentienjarige zus. Geen boek. Geen artikel. Geen proza. Geen levenswerk. Maar dit simpele, recht uit het hart geschreven berichtje liet mij beseffen dat ik soms meer leer van Bloeme dan zij van mij.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF