fbpx

Saskia Balmaekers is een online reisgids en heeft al twaalf jaar lang haar eigen Italiaanse platform Ciao tutti. ‘Ik ben 83 keer in Rome geweest’

Het online platform Ciao tutti bestaat al meer dan twaalf jaar en is een groot succes in Nederland. Het online reisgids platform is gegroeid en trekt wel 20.000 lezers per dag. De oprichter Saskia Balmaekers vertelt alles over haar platform en geeft ons de beste Italiaanse reistips.

Ciao Tutti

‘Als we vroeger op vakantie gingen, nam ik altijd kleine schriftjes mee. Ik schreef mijn ervaringen op en plakte visitekaartjes en bonnetjes op. Het was een soort verzamelboekje van mijn vakantie. Mijn broer kwam met het idee om mijn eigen reisgids platform te beginnen. Hij zag dat ik er passie voor had en wilde dat iedereen kon genieten van mijn tips. Ik had twee linkerhanden op het gebied van internet, maar het idee bleef altijd in mijn hoofd hangen. Twaalf jaar geleden heb ik toen de sprong in het diepe gewaagd. Zo is Ciao tutti ontstaan.’

Artikelen

‘Mijn broer heeft mij geholpen met het opzetten van het platform. Sinds dag één van het bestaan, heb ik ervoor gezorgd dat er elke dag een artikel online kwam. Ik werkte drie vaste avonden in de week en werkte ook in het weekend om alle artikelen te kunnen schrijven. Het schrijven beviel me zo goed, ik merkte dat ik heel erg gelukkig van werd om een online reisgids te zijn en er was heel veel animo. Na een jaar of 3 heb ik ook mijn fulltimebaan opgezet om volledig voor het platform te gaan. Ik ben mezelf gaan ontwikkelen als professioneel fotograaf en schrijfster. Elke dag komt er een artikel online over een onbekender dorpje in Italië, een bijzondere traditie of een trattoria die je tijdens je vakantie niet mag missen.’

Team

‘Inmiddels run ik het platform niet meer alleen, maar heb ik een team van freelancers die een of twee keer per jaar een reis naar Italië maken. Ze maken op de reis veel foto’s en schrijven artikelen. Ik redigeer ze nog wel allemaal. Soms worden we uitgenodigd voor de reizen door een regio, andere keren is het ook gewoon een eigen ervaring. Zelf reis ik het liefste alleen. Zo kan ik alles in mijn eigen tempo doen in alle rust dingen uit kunnen zoeken. Vaak maak ik ook lange dagen en dat is niet altijd leuk voor het gezelschap. Vaak bezoek ik wel wat vrienden en regelmatig ga ik nog op bezoek bij mijn oud-Italiaanse lerares. Want ik reis dan wel alleen, maar ik ben nooit alleen. Ik ben net terug van een reis van vijf weken door Italië en volgende week ga ik weer twee weken weg. In Italië doe ik mijn ervaringen op en maak ik veel foto’s, maar ik schrijf het liefst thuis, in alle rust. Een week in Italië is goed voor drie weken aan artikelen.’

Inspiratie

‘Er zijn natuurlijk heel veel plekken waar ik al over heb geschreven, maar de inspiratie voor nieuwe dingen raakt nooit op. Je moet gewoon nieuwsgierig blijven, dat is het allerbelangrijkste. Ik ben 83x in Rome geweest en ik heb nog steeds niet alles gedaan. Italië is voor mij een land waar je alsmaar heen kunt blijven gaan zonder dat het verveelt. Er zijn duizenden plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken.’

De taal

‘Zelf spreek ik vloeiend Italiaans. Als je het werk doet wat ik nu doe, is dat nodig. Op de meeste toeristische plekken spreekt iedereen wel Engels, maar op andere, niet zo bekende plekken is Italiaans spreken een must. Je wil met de postbode, chauffeurs en met de eigenaren van restaurantjes en met andere locals kunnen praten. Tuurlijk kom je ver met Engels, maar dan blijft het vaak oppervlakkig. Tijdens mijn studie heb ik een basiscursus in het Italiaans gedaan en daarna heb ik ook een zomercursus gedaan. Ik heb in Florence gestudeerd dus ik heb wel een beetje een Toscaans-Italiaans accent, maar dat vinden ze in Sicilië juist wel grappig, voor iemand uit Nederland.’

Wonen

‘Ik heb ooit met de gedachte gespeeld om naar Italië te verhuizen, maar nu heb ik het beste van twee werelden. Regelmatig dompel ik me heerlijk onder in Italië en daarna heb ik thuis alle rust om te schrijven, zonder afleiding.’

Reacties

‘Ik krijg heel veel positieve reacties. Toen ik begon, had ik nooit gedacht dat ik zo’n grote doelgroep zou bereiken. Ik begon met 20 mensen die mijn blog lazen per dag en nu lezen er gemiddeld 20.000 mensen mijn blog op een dag. Het is fantastisch!
Ik beantwoord alle mailtjes van lezers zelf en ik hou van de persoonlijke reacties. Het is mijn grootste beloning als iemand een fijne vakantie heeft gehad door onze tips.’

Tip’s van Saskia

‘Mijn eerste tip is: download gratis onze CiaoTutti app, die is ervoor zowel Android als voor Apple. Dan heb je mij gelijk bij je op reis. Je weet precies waar je zit, want het werkt op locatie en dan krijg je in de buurt allerlei tips van musea, tot restaurantjes, tot bijzondere plekken. Op 99 van de 100 plekken heb je mijn tips bij de hand waar ik je mee naar toe zou nemen.

‘Mijn tweede tip: doe de moeite om Italiaans te spreken tegen de locals. Ook al spreek je maar drie woorden, probeer het toch te doen want je merkt dat de locals dat heel erg waarderen. Je moet vooral niet bang zijn om fouten te maken.’

‘Laatste tip: probeer met het ritme van de Italianen mee te gaan, dus niet op het heetste van de dag dingen te ondernemen maar doe dit al lekker vroeg in de ochtend of laat in de middag. Houd je niet vast aan de Nederlandse planning en geniet van wat er komt. Geniet van de pleintjes en van de sfeer, zonder to do-list.  Plan ook niet te veel op een dag. Laat je verrassen door wat er allemaal is en ga heel erg van dag tot dag leven.’

Het idee voor Plinius.homes komt voort uit het enthousiasme van een groep vrienden over Italië. Vaak deelden zij hun geheime tips van de mooiste huizen en plekjes in Toscane met vrienden, maar al hun tips verzamelen zij nu ook op hun nieuwe site Plinius Homes. Je vindt hier een selectie van prachtige villa’s in Toscane om te huren. Villa’s die allemaal persoonlijk door het team zijn bezocht en geselecteerd, op de prachtigste plekken en allemaal op een stijlvolle manier ingericht en gedecoreerd. Ook vind je er leuke tips over Toscane. Voor deze zomer zijn er nog een aantal plekken te huur, neem een kijkje op de site. Plinius is een brand new start up en de collectie huizen wordt de komende maanden verder uitgebreid, houdt de site in de gaten!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF