fbpx

Sara werd door de oorlog in Syrië gescheiden van haar man en twee kinderen

vluchtelingenwerk sara

Je land is in oorlog, je wordt bedreigd, je gezin loopt gevaar. Wat doen je dan? Vluchtelingenwerk plaatst persoonlijke en aangrijpende verhalen van vluchtelingen op hun site. Wij kozen voor het verhaal van Sara die door de oorlog in Syrië werd gescheiden van haar man en haar twee kinderen…

‘Mijn leven in Syrië was prachtig’, vertelt Sara. Ze had familie en vrienden om zich heen en een goede baan als advocaat. ‘De oorlog veranderde alles. Mijn stad werd een slagveld. Voortdurend zat ik met mijn gezin in onze kelder, schuilend voor de vallende bommen.

Alleen gevlucht

Op de dag dat ons huis werd weggevaagd en zoveel van onze buren stierven, waren wij net naar Damascus gevlucht. Tevergeefs, ook in de straten van Damascus drongen de scherven van een bom mijn lichaam binnen. Het geld voor mijn vlucht leende ik van mijn zus. Ik wilde dat mijn man bij de kinderen zou blijven. Als ik zou sterven op zee, zouden ze in deze oorlog tenminste bij een sterke man achterblijven.

Samen naar dierentuin

‘Het internet- en telefoonbereik was slecht in Syrië, soms had ik dagen geen contact met mijn gezin. Ik had dan het gevoel dat ik gek werd. Als ik mijn man aan de telefoon sprak, kon ik alleen maar huilen. Het gemis was zo enorm. Als ik mijn zoontjes aan de telefoon sprak, hield ik me groot. Mijn jongste zoon Kareem is gek op eendjes. Ik vertelde hem over de vele eendjes die ik hier in Nederland zag en dat we allemaal naar de dierentuin gingen, als we straks weer samen waren.’

Herenigd!

Sara herenigde in mei 2016 weer met haar gezin. Bekijk het ontroerende filmpje waarin ze vertelt hoe het was om gescheiden te leven van haar gezin en hoe ze na 9 maanden haar man en zoontjes weer in de armen sluit:

 

Hoe gaat het nu?

‘We voelen ons steeds meer thuis in Nederland. Inmiddels zijn we allemaal druk bezig met het leren van de taal. Mijn man en ik gaan naar dezelfde school, maar we zitten in een andere klas. Ik vind vooral de grammatica moeilijk. Er zijn veel regels, maar soms ook helemaal niet! Dat maakt het lastig. Mijn zoons, Mohafak en Kareem, leren nu nog alleen Nederlands. Vanaf mei gaan ze naar een normale school om ook andere dingen te leren en dan zitten ze ook met Nederlandse kinderen in de klas.

Met de fiets naar Artis

Mohafak en Kareem praten al heel goed Nederlands. Soms denken mensen op straat dat ze gewoon Nederlandse kinderen zijn! Ik ben blij en dankbaar dat ze hier veilig zijn en weer kind kunnen zijn. Ze spelen en voetballen met vriendjes in de buurt en gaan naar muziek- en zwemles. Toen ze nog met mijn man in Syrië waren, heb ik beloofd dat we hier naar de dierentuin zouden gaan. We zijn al twee keer geweest! Een keer met onze Nederlandse vrienden naar Arnhem en een keer met de fiets naar Artis, in Amsterdam. Dat was superleuk.

Nu al gelukkig

In Syrië was ik advocaat. Ik vond mijn baan heel leuk! Ik zou het graag willen, maar het wordt moeilijk om hier weer advocaat te worden. Alle regels zijn anders. Het lijkt me fijn om weer te gaan werken, maar ik ben nu al heel gelukkig.’

Stuur een warme groet naar een vluchteling in Nederland

Een kaart sturen aan een vluchteling die pas in Nederland is. Een kleine moeite, maar van grote waarde voor een vluchteling. Een attent gebaar of een lief woord in de eerste kwetsbare fase in Nederland is iets wat een vluchteling een leven lang bijblijft. Vluchtelingen hebben een bewogen periode achter de rug. Het gevoel krijgen van ‘welkom zijn’ en ‘erbij horen’ draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland.
Via vluchtelingenwerk.nl/warmhart kan iedereen een gratis 
kaart bestellen en van een persoonlijke boodschap voorzien. VluchtelingenWerk zorgt ervoor dat de kaarten terecht komen bij vluchtelingen in heel Nederland.

VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Met 13.000 vrijwilligers zet ze zich in voor vluchtelingen vanaf het moment van binnenkomst tot en met hun integratie in de Nederlandse samenleving.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF