fbpx

Relatie-expert Ruud de Goeij over hoe mannen en vrouwen verschillen in de manier waarop ze een drukke dag verwerken

Wendy-expert Ruud de Goeij vertelt dat er geen typische man of typische vrouw bestaat. We hebben allemaal mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Sommige eigenschappen zijn echter wel heel verschillend en hebben invloed op hoe we een drukke dag verwerken. 

Liefdeslessen – Jullie verschillen in de manier waarop je een drukke dag moet verwerken.

 

”When women are depressed they either eat or go shopping. Men invade another country.”

Elayne Boosler

Dit keer deel twee over fundamentele verschillen tussen mannen en vrouwen. Als je de vorige blog nog niet hebt gelezen over hoe verschillend we de wereld om ons heen waarnemen, zou ik dat nog zeker doen. Dit fundamentele verschil heeft namelijk ook invloed op het onderwerp in deze blog.

Ook nu weer even een de disclaimer. Wat ik hier schrijf komt heel vaak voor maar verschilt per persoon in de mate waarin en hoe dat ervaren wordt. Onderzoek daarom in hoeverre het op jullie van toepassing is en doe er je voordeel mee.

Hoezo ontstressen?

Ik heb het gewoon lekker druk, dan heb ik toch geen stress? Je hoeft je ook niet “gestresst” te voelen om toch een zekere spanning in je lijf te hebben. We zijn het bijna normaal gaan vinden dat we al hollend door de dag heen gaan zonder af en toe bewust onze rust te pakken. Misschien dat het onderwerp van vandaag je doet stil staan bij iets wat je misschien voor lief neemt of minder van bewust bent. Met het dagelijks ontstressen bedoel ik het hervinden van je innerlijke rust als je van je werk en de hectische buitenwereld thuiskomt. De dag is voor velen van ons gevuld, misschien wel regelmatig druk en zodoende komen we vol met ervaringen, gedachten en emoties thuis. Mannen en vrouwen verschillen in de manier waarop ze die verwerken.

Hoe gaat zij er mee om?

Het eerste verschil doet zich al voor op het moment van thuiskomen. Voor veel vrouwen lukt het pas om zich te ontspannen wanneer het huis enigszins op orde is, terwijl wat rotzooi voor de meeste mannen geen enkele belemmering vormt om zich te gaan ontspannen. Thuiskomen in een rommelige omgeving ervaren veel vrouwen als een extra stressfactor die eerst aangepakt moet worden voordat ze zich kunnen gaan ontspannen.

Voor vrouwen komt dit ontspannen op gang als ze hun ervaringen van die dag kunnen verwerken door er met iemand over te praten. Dit heeft drie functies voor ze. Ten eerste kunnen ze door de gebeurtenissen van zich af te praten stoom afblazen. Ten tweede kunnen de meeste vrouwen de dingen pas goed op een rij zetten wanneer ze deze zaken uitspreken en van meerdere kanten bekijken. En tenslotte is het delen voor vrouwen ook een vorm van liefhebben. Ze doen dit alleen met mensen die belangrijk voor ze zijn. Ze hebben dus een ander nodig om de beslommeringen van de dag van zich af kunnen praten.

Hoe gaat hij er mee om?

Dit in tegenstelling tot de meeste mannen, voor wie het ontspannen juist plaatsvindt door zich voor een korte tijd terug te trekken en met zichzelf te zijn. Bijvoorbeeld door de krant te lezen, tv te kijken, een klusje te doen, ontspannend te sporten, of gewoon zittend op de bank voor zich uit te staren. Ze zijn dan bezig hun gedachten over de dag op een rijtje te zetten en alles een plaats te geven. Ze zitten dan in hun “grot” en gestoord worden in dit proces is niet prettig voor ze zolang ze nog steeds spanning voelen. Soms denken mannen dat intensief sporten ook helpt om te ontspannen. Het leidt geen twijfel dat dit de gedachten zal verzetten, maar een stevige fysieke inspanning geeft juist een extra stressfactor op het lichaam. Er is zodoende nog steeds geen sprake van ontspannen. Soms hebben mannen niet eens door waarom ze een bepaalde onrust voelen omdat ze zich er niet bewust van zijn dat dit een belangrijk (dagelijks) proces is wat gewoon geen aandacht krijgt.

Hoe kunnen jullie elkaar steunen?

Allereerst door te onderzoeken wat voor jullie afzonderlijk werkt. Heb het er met elkaar over en probeer een oplossing te vinden die beiden recht doet. Dat kan zomaar op verschillende momenten van de dag zijn, zeker als er ook nog kinderen in het spel zijn die ook hun aandacht vragen.  Als zijn tijd voor zichzelf een terugkerend ritueel is dan weet zij wanneer ze hem met rust moet laten. Hij kan haar ondersteunen door aan te geven hoe lang hij nodig heeft als hij meer tijd voor zichzelf wil hebben dan normaal. Als hij punten wil scoren dan maakt hij er een gewoonte van om na afloop met een klein gebaar zijn dankbaarheid te tonen.

 

Als mannen onderling praten over problemen dan vragen ze hulp en een oplossing. Daarom willen ze problemen oplossen als je die met ze deelt. Dat geeft ze daarnaast het gevoel dat ze belangrijk zijn en natuurlijk willen ze problemen voor hun geliefde laten verdwijnen!  Belangrijk voor hem is om te beseffen dat hij helemaal niets hoeft op te lossen wanneer zij wil ontstressen. Vertel hem dat het alleen maar gaat om stoom afblazen – en dat hij dus niets hoeft op te lossen of te onthouden.

Hij moet wel met zijn aandacht bij haar zijn en niet bij de telefoon. Geef hem na afloop een kleine uiting van dankbaarheid.

Wil je meer weten?

Er is nog zoveel meer te ontdekken over elkaars verschillen. Het is niet alleen leuk om daar in te duiken, het gaat wederzijds begrip brengen en je helpen in je communicatie. Ik vind Alison Armstrong nog altijd de beste op dit gebied. Vanuit de belevingswereld van een vrouw weet zij de verschillen heel goed uit te leggen. Een andere bekende auteur is John Gray, de schrijver van de boeken over Mars en Venus. In zijn boeken geeft hij tips hoe je de verschillen kunt verwerken in de manier waarop je communiceert met je partner.

Volgende Blog

In mijn volgende blog deel drie van het drieluik over verschillen tussen mannen en vrouwen, ga ik in op de verschillen rondom seks en hoe je die inzichten kunt gebruiken om jullie seksleven naar een hoger niveau te brengen.

Geniet van elkaar!

 

Ruud

Over Ruud de Goeij

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud.

Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF