fbpx

Relatie-expert Ruud de Goeij over waarom het geven van complimenten zo belangrijk is

Onze relatie- en Wendy-expert Ruud de Goeij vertelt in zijn maandelijkse blog over het belang van complimenten binnen je relatie. Ook vertelt hij waarom je in het begin van je relatie elkaar zoveel complimenten geeft, wat maakt dat het minder wordt, maar ook hoe je de complimentenmachine weer kan opstarten. 

In het begin kon je geen genoeg van complimenten krijgen!

Denk maar eens terug aan de begintijd van jullie relatie. Of je nu wel of geen vlinders in je buik had, wanneer je elkaar weer zag.  Voor velen is het een tijd van intens contact en elkaar ontdekken. Waarschijnlijk gaf je elkaar op allerlei manieren complimenten, over hoe de ander eruit zag, de leuke plek die was uitgekozen, de aardige mensen die je ontmoette, de activiteiten die je deed, de humor die je kon waarderen en ga zo maar door. De complimentenmachine draaide op volle toeren. Want ergens weten we dat complimenten geven een connectie brengt en iets doet met de ander. Die complimenten storten we maar al te graag op de positieve emotionele bankrekening van de ander.

Waarom wordt het dan minder?

De reden dat die complimentenmachine minder wordt, is omdat er na verloop van tijd een bepaalde voorspelbaarheid optreedt. In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat niemand ontkomt aan een bepaalde sleur in de relatie, omdat het dagelijkse leven dat nu eenmaal van ons vraagt. Maar als we wat kritischer naar onszelf kijken ontdek je misschien ook dat je te midden van die groeiende voorspelbaarheid, je relatie en je partner voor lief bent gaan nemen. De ironie is dat dit vaak van een mooie plek komt. De relatie voelt goed, je geniet ervan, het geeft je stabiliteit, houvast en invulling van de Relatiebehoeftes. Kortom, het voelt als een belangrijk stuk van je leven dat inhoud heeft gekregen. Job well done! Je kunt nu rustig achterover leunen en je aandacht op andere dingen richten, zoals: werk, kinderen, vrienden, familie en hobby’s. Hoewel dat de besten onder ons overkomt, mag je er geen genoegen mee nemen. Maar waarom is dat dan verkeerd zou je misschien zeggen? Dat zal ik je uitleggen.

Waarom is het belangrijk om complimenten te blijven geven?

In het begin van deze blog noemde ik al dat het een connectie brengt. De ander voelt zich gezien, gewaardeerd, maar vooral vinden we het fijn om een positief geluid over onszelf te ontvangen. Dat voelt toch anders dan commentaar. Het voedt drie van de zeven Relatiebehoeftes. Het gaat hier om de behoeftes aan acceptatie, aandacht, en waardering. Maar het doet ook iets aan jouw kant, want zonder dat je het misschien doorhebt beïnvloedt het de manier waarop je naar je partner kijkt. Je zet een positieve(re) bril op naar je relatie en je partner. Het is als water voor het relatieplantje. Voorwaarde voor dit alles is dat je werkelijk meent wat je zegt. Dat lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet. Als je het niet meent, voelt de ander dat en verliest het zijn kracht en dus zijn uitwerking.

Start die complimentenmachine weer op!

Je hoeft alleen de spreekwoordelijke knop om te zetten. En je mag rustig beginnen in een lage stand, zodat je er nog even aan kunt wennen als je het al een lange tijd niet meer gedaan hebt. Meestal geldt dat goed voorbeeld, goed doet volgen. Maar als dat uitblijft, bespreek het dan met je partner. Maak er vooral iets plezierigs van. Zeg maar dat je het gelezen heb in deze blog (door een man geschreven) en dat het je grappig lijkt om ermee te experimenteren. Kijken of hij gelijk heeft. Maar je kan natuurlijk ook gewoon zeggen dat je dit mist en graag weer in je relatie zou willen brengen. Doet hij mee, spreek dan af dat je elkaar minstens vijf complimenten per dag geeft. Val de ander niet aan als die er maar drie geeft en jij hebt er vijf gehaald. Hou het vooral luchtig en leuk, maar minstens een week lang. Weet dat wij het ook gebruiken in de coaching.

Wat tips om je op gang te helpen

Het is gelukkig makkelijker dan je misschien denkt. Er zijn waarschijnlijk veel dingen die je voor lief neemt na verloop van tijd en waar je zomaar een compliment over kunt geven. Bijvoorbeeld voor het eten dat klaar is gemaakt, de was die is gedaan, het gezellige gesprek dat je zojuist (of gisteren) had, de lekkere bbq, de hulp bij…. vul maar in. Veel mogelijkheden die zo voor het grijpen liggen.

Je hoeft elkaar ook niet live te zien om een compliment over te brengen. Wel eens aan gedacht om via de app een duimpje te sturen over het ontbijt van vanochtend? En dan niet alleen een duimpje, maar ook een stukje tekst met zoiets als “fijn dat je dit altijd zo goed regelt!”. Of zomaar een berichtje sturen wat je zo bijzonder of gaaf vindt aan je partner, zomaar uit het niets. Ik denk dat je het een beetje begint te begrijpen.

Gebruik dankbaarheid om die positieve mindset vast te houden

Een gevoel van dankbaarheid is op te roepen. Dat is geen truc. Het is een herinnering dat die kant er ook is. Het positieve beeld dat je ermee oproept, maakt het ook makkelijker om complimenten te vinden. Er zijn ongetwijfeld dingen in je relatie en je partner waar je dankbaar voor bent. Bedenk het maar eens. Sta er eens serieus bij stil. Letterlijk. Noem minstens drie dingen. Schrijf ze op en kijk ernaar, net zolang totdat je werkelijk dankbaarheid voelt. Doe dat eens een paar dagen achter elkaar, minstens twee keer per dag en je zult merken dat het iets met je doet. De kracht van dankbaarheid vind je uitgelegd in vele inspirerende talks op TED.com. Een aanrader als je er meer over wilt weten.

Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos” – Moeder Theresa

De volgende keer

In mijn volgende blog ga ik in op hoe patronen en gewoontes ons dagelijkse leven tot in detail vormgeven en tegelijkertijd bepalen en waarom het belangrijk is dit te leren zien.

Over Ruud de Goeij

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon, deze kun je kopen in onze shop.Lees hier meer over derelatieballon.nl

vergeven
Hier lees je meer artikelen van Ruud.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF