fbpx

Ramsey Nasr blikt kritisch terug op het coronajaar in zijn boek De Fundamenten

In onze kijk-, luister-, en leestips lichten wij elke week een inspirerend boek, een mooie film of een interessante podcast uit. Deze week is dat het boek De Fundamenten. Ramsey Nasr blikt met zijn boek De Fundamenten terug op het eerste jaar van Nederland in de coronacrisis. Maar hij houdt zich ook veel bezig met de vraag; hoe komen we uit deze crisis? En kunnen we ooit nog wel terug naar hoe we vroeger leefden of moet er dan veel meer aangepakt worden dan alleen het virus?

Ramsey Nasr is niet alleen bekend van zijn succesvolle carrière als acteur. Hij is ook actief als dichter, regisseur, essayist, vertaler en schrijver. Nasr heeft al meerdere succesvolle boeken uitgebracht. Maar met het boek De Fundamenten snijdt hij het onderwerp aan waar heel Nederland zich mee bezighoudt, de coronacrisis. Door deze crisis wordt volgens Nasr duidelijk dat het politieke en economische systeem de fundamenten van onze samenleving wordt aangetast.

Harde optelsom

Nasr heeft De Fundamenten in drie essays opgedeeld, drie punten in de tijd. Het eerste stuk is geschreven in de eerste weken van de eerste lockdown. Het tweede stuk is geschreven vanaf september en het laatste hoofdstuk in febrauri van 2021. ‘De essays vormen een dagboek: drie ellenlange dagen in een stilstaan jaar’, schrijft Nasr in zijn boek. In een interview met Het Parool vertelt Nasr over zijn motivatie voor het schrijven van dit boek. ‘Ik werd tijdens het schrijven permanent getergd door onzekerheid, ik dacht: het kan ook grote onzin worden. Maar juist omdat de oplossing voor de huidige mondiale crisis zo vanzelfsprekend is – een einde maken aan het vrijemarktdenken, kiezen voor leefbaarheid en duurzaamheid – dwong dat me te schrijven. Het zijn geen nieuwe dingen die ik naar voren breng, ik heb gewoon de harde optelsom gemaakt. Het verbaast me dat we alle gegevens hebben en dat we daar toch niets mee doen.’

Het idee van geluk herzien

Nasr bekijkt in zijn boek de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die met elkaar verbonden zijn. De manier waarop wij in de westerse cultuur leven wordt onder de loep gelegd. Kijk bijvoorbeeld naar de klimaatcrisis, als wij op deze manier door blijven leven, zal het milieu nog een kans maken om te genezen van alle schadelijke stoffen die er al zijn gemaakt? Nasr benadrukt in De Fundamenten dat wij de plek op aarde en ons idee van geluk moeten herzien, niet als zweverig ideaal maar uit lijfsbehoud. ‘Schop de overheid een geweten, schop de bedrijven een geweten als we willen dat dit het keerpunt is. Want als we lethargisch en apathisch blijven, gaan we daarop afgerekend worden. Dan wordt 2019 het laatste jaar waarin we leefden zoals we leefden’, vertelt Nasr in Het Parool.

Winactie

Wij mogen vijf keer het inspirerende boek De Fundamenten van Ramsey Nasr weggeven! Wil jij kans maken? Schrijf je dan in via het onderstaande inschrijfformulier en laat ons via onze Instagrampagina weten waarom jij dit boek graag zou willen winnen.

Klik hier om het boek van Ramsey Nasr te bestellen.

Bekijk ook deze kijk-, luister-, en leestips:

Lizzy van der Ligt over haar nieuwe boek Ibiza Stories: ‘Ibiza is voor mij mijn tweede thuis’

Xaviera Plooij over het nieuwe post-nataal herstelprogramma: ‘Je hoeft geen enkel restverschijnsel na de zwangerschap te pikken’

Dit zijn de 10 leukste nieuwe films op NetflixWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF