fbpx

Pubers en The Hurt My Feelings Challenge op TikTok

Wij krijgen al tranen in de ogen als pubers in een programma als Over de streep vertellen over hun verdriet, maar de nieuwe hit onder pubers is The Hurt My Feelings Challenge op TikTok, waarin ze vertellen wie en wat hun leed heeft aangedaan. De challenge zorgde er al voor dat een topadviseur van Trump moest opstappen omdat haar dochter al TikTokkend los ging over haar moeder. Onze puber-expert Marina van der Wal over dit nieuwe fenomeen.

Wie kent ze niet, de beelden van kinderen die ‘over de streep stappen’ in het programma Over de streep terwijl één van de leiders vragen stelt als ‘wie heeft gescheiden ouders?’ of ‘bij wie is er regelmatig niet genoeg eten in huis?’ of ‘wie heeft ouders die de hele dag ruzie maken?’ Een echte hartenbreker: ‘wie voelt zich vaak eenzaam?’ 

Met open mond kijken we naar al die tranen trekkende pijn van kinderen die we een onbezorgde jeugd toewensen. De tranen biggelen helemaal over je wangen als je pubers hun eigen, pijnlijke verhaal hoort vertellen als antwoord op de stelling ‘als je me echt kent, dan weet je…’. Ik heb nog nooit een vader of moeder gesproken die niet geraakt werd door het verdriet, de onmacht, frustratie en zielepijn die in dit programma duidelijk werd gemaakt. 

Zo erg is mijn leven

En nu heeft TikTok een eigen variant: The Hurt My Feelings Challenge waarin je vertelt hoe erg jouw leven is. En bij het lezen van al het onheil wat mensen kan overkomen  kun je jezelf troosten met de gedachte ‘dat het allemaal wel meevalt in jouw leven’. Wat hé, jij hebt je nier niet afgestaan aan je vriendje die jou een paar maanden later beduveld heeft met iemand anders. Met.Jouw.Nier.In.Zijn.Lijf. 

The Hurt My Feelings Challenge heeft alles te maken met het liedje ‘Bulletproof’ van La Roux. Het zegt toch genoeg, bulletproof? Ik ben niet meer te raken… Eelt op je ziel omdat er al eerder iemand was die jou ongelooflijk veel pijn heeft gedaan. En daar zijn al deze pubers dan goudeerlijk in: ik ben niet meer te raken omdat… 

Politieke lading

Pijnlijk is het als jouw dochter dan zegt ‘Hurt My Feelings? hahahahaha; ik ben de dochter van… Niet dat foute vriendje die het hart van je kind gebroken heeft. Niet die pesterij van klasgenoten die het zelfvertrouwen van jouw puber een deuk heeft gegeven. Maar jij. Jij. JIJ. The Hurt My Feelings Challenge heeft inmiddels een politieke lading; de dochter van Donald Trumps meest loyale medewerkster heeft deelgenomen aan deze challenge en een boekje opengedaan over haar verdriet, onmacht, frustratie en zielepijn. Puberale pijn, zou je misschien denken, als je de uitlatingen van deze 15-jarige leest. De Telegraaf beschrijft Claudia Conway als een ‘furie’ en ‘losgeslagen’. Terwijl, als ze één van de anonieme kinderen in ‘Over de Streep’ was geweest en daar verteld had dat ze zich alleen gelaten voelt door haar ouders in hun oneindige drang naar ‘anderen overtuigen’, dan was ons hart open gegaan.

Wat is de pijn van jouw kind?

Twee ouders die hun politieke strijd niet alleen via de social media naar buiten brengen maar ook, voor volwassenen vast leuke, discussies aan de ontbijttafel hebben. En tijdens de zondagse lunch en ook tijdens het avondeten. Als die laatste al gemeenschappelijk is. Want er moeten ook bijeenkomsten bezocht worden en vergaderingen voorgezeten. Voor jouw informatie, mocht je niet helemaal op de hoogte zijn: de ene ouder verafgood Trump, de ander wil hem zo snel mogelijk van het politieke strijdtoneel verwijderd zien. Beide hebben/hadden een openbare functie.

‘Als je mij zou kennen, als je me écht zou kennen, dan zou je weten… ‘

… dan zou je weten dat ik verlang naar een gesprek over jou en mij…

… dan zou je weten dat ik thuis mis, zoals het vroeger was…’

… dan zou je weten dat ik jou mis…’

… dan zou je weten dat de ruzieachtige toon in huis me pijn doet 

… je zou weten dat het thuis niet meer veilig voelt voor mij…

Een losgeslagen puber? Een furie? Ik zie vooralsnog een puber die verlangt naar ouders die antwoord kunnen geven op de vraag ‘Als je mij echt zou kennen, dan zou je weten… De plank als ouders misslaan is niet alleen een voorrecht voor de rijken onder ons. 

Het antwoord op deze vraag niet weten, dat kan alle ouders overkomen. Wat is het antwoord van jouw zoon, van jouw dochter op deze vraag? Weet jij het? Weet je het zéker?

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

HappyHuiswerk e cursus Pubers en The Hurt My Feelings Challenge op TikTok

Meer artikelen over pubers van Marina lees je hier. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF