fbpx

Puberexpert Marina over waarom pubers een verplicht mondkapje maar lastig vinden

Het was gisteren hot item in gezinnen met een puber in huis: opeens moest er een mondkapje mee naar school, dat nu verplicht is. Onze WENDY- en puberexpert Marina van der Wal legt uit waarom dit nu juist voor pubers een lastig iets is.

Stel je eens voor: jouw dochter heeft afgelopen zaterdag net haar schaamte overwonnen en die kleur lippenstift gekocht die ze eigenlijk niet durft te dragen. Ze zou maar opvallen, rennend van les naar les. Nou ja, ze wíl eigenlijk wel opvallen en tegelijkertijd ook weer niet. Maar, ze heeft die lippenstift dus gekocht en haar vriendinnen vinden het super cool. Het was trouwens nog een dingetje, want bij de parfumeriewinkel mocht je eigenlijk alleen maar in je eentje naar binnen. Dan is er natuurlijk ook niets aan; je kunt niet samen de kleuren lippenstift testen, je kunt met elkaar langs de parfumtesters… 

Experimenteren

Het zou zomaar een zaterdagmiddag in het leven van jouw dochter van 15 of 16 kunnen zijn. Of 17. Of 18. Vriendinnen zijn in deze levensfase belangrijk; je zet je er tegen af (‘ze doet écht áltijd stom!), je trekt je er aan op (‘denk je echt dat hij me leuk vindt?’) en je sleept elkaar door barre tijden, zoals de puberteit heen (‘ja, zo doen mijn ouders nou ook!’). Naast de vriendinnetjes-ambulance is het experimenteren met je uiterlijk ook een vast gegeven in de puberteit; jouw dochter (of zoon) kan van het ene moment op het andere een complete stijlwisseling doormaken. Was het eerst ‘urban sjiek’ wat gekocht werd, dan kan het een volgende winkelsessie zo maar zwart zijn wat de klok slaat… 

Spelen met Make-Up hoort ook bij deze tijd: ontdekken dat té rode lippenstift je vader het gevoel geeft dat je net de kop van een kip hebt afgebeten (Argh! Je weet toch dat ik vegetariër wil worden, waarom zeg je nou zo iets stóms!!!?’) en dat blauwe oogschaduw niet bij iedereen mooi staat… 

Weg vrijheid

Het is allemaal een spel en onze kinderen bereiden zich hiermee voor op de volwassen wereld waar ze binnen niet al te lange tijd zo maar bij horen. Experimenteren, vrijheid van eigen (kleding-)keuzes maken; het is belangrijk in deze levensfase. En dan komen die stomme mondkapjes opeens om de hoek kijken; wég eigen keuzes maken want het is VERPLICHT. Misschien zou zo’n kapje nog een mode-item kunnen worden maar met het verplichten lijkt die kans een beetje verkeken: dan gaat zo’n stom ding natuurlijk nooit aantrekkelijk worden. En daar sta je dan, als moeder; terwijl dochter-lief probeert weg te schieten sta jij met dat leuke bloemetjes kapje achter haar aan te roepen: je kaaaaaaaapje! het wegwerp-gebaar wat je haar ziet maken, net voor ze de hoek om fietst zegt genoeg: ik moet het niet!

En toch moet het. Ga er maar aan staan!

Tip: zorg dat ze iets te kiezen hebben

Zorg dat er keuze is: wil je kind een ‘medisch’ kapje dragen? Of een stoffen kapje dragen dat je kind zelf uitkiest? Met de ruimte om eigen keuzes te maken blijft er nog iets in stand van de puberale drift om zélf aan het stuur van je leven te zitten. 

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

HappyHuiswerk e cursus Puberexpert Marina over waarom pubers een verplicht mondkapje maar lastig vinden

Meer artikelen over pubers van Marina lees je hier. 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF