fbpx

Psycholoog Gay Hendricks: Zo overwin je je angsten en til je je leven naar een hoger niveau

Onbewuste overtuigingen weerhouden ons er vaak van om door te blijven groeien. Psycholoog Gay Hendricks noemt dit een upper limit problem, een negatief gevoel dat ons bekruipt wanneer er iets positiefs in ons leven gebeurt. Hij schreef het boek The Big Leap helpt je om dit patroon te doorbreken. Omdat zijn boek vandaag uitkomt, delen wij een preview.

De weg erdoorheen

Er is slechts één manier om door de nevel van angst te breken en dat is door die te veranderen in de helderheid van vreugde. Een van de grootste wijsheden die ik ooit heb gehoord, komt van Fritz Perls, psychiater en oprichter van de gestalttherapie. Hij zei: ‘Angst is opwinding zonder adem.’ Dit betekent het volgende: dezelfde mechanismen die zorgen voor opwinding zorgen ook voor angst en elke angst kan worden omgezet in opwinding door er volledig in mee te ademen. Aan de andere kant verandert opwinding snel in angst als je je adem inhoudt. Als we bang zijn, willen we dat gevoel meestal kwijtraken. We denken dat dat kan door het te ontkennen of te negeren, en we gebruiken onze adem inhouden als fysiek middel daarvoor. Dat werkt echter nooit, omdat, zoals dr. Perls heeft aangetoond, je angst alleen maar groter wordt naarmate je minder ademt. Het beste advies dat ik je kan geven is om diep en ontspannen in te ademen als je bang bent. Voel de angst in plaats van te doen alsof hij er niet is. Vier de angst door diep in te ademen, net als dat je je verjaardag viert door diep in te ademen en alle kaarsjes op je taart uit te blazen. Doe dat en je angst zal veranderen in opwinding. Doe dat vaker en je opwinding zal veranderen in vreugde. Het geeft mij veel kracht dat ik weet dat ik de leiding heb over de vreugde in mijn leven. Dat zal voor jou vast ook gelden. Als je levenseinde nadert en je vraagt je af of het leven de moeite waard is geweest, zul je dit afmeten aan de mate waarop je je talenten hebt benut. Toen ik klein was deelde mijn buurman, meneer Lewin, een sterk staaltje wijsheid met me. Ik heb dat nu al meer dan vijftig jaar onthouden. ‘Bij het Laatste Oordeel,’ zei meneer Lewin, ‘zal God niet vragen: “Waarom was je niet Mozes?” Hij zal vragen: “Waarom was je niet Sam Lewin?”’ Het doel in het leven is niet om een of ander denkbeeldig ideaal te bereiken; het doel is om je eigen talenten te vinden en optimaal te benutten. De betekenis van die uitspraak is duidelijk, zelfs voor een tienjarige (die veel te laat dank betuigt aan meneer Lewin, destijds een succesvol zakenman van zeventig, voor zijn bereidheid om heel wat warme middagen door te brengen en van gedachten te wisselen met een filosofisch aangelegd jochie).

Het moeilijkste deel doorkomen

Als je ja zegt tegen de grote sprong wagen, heb je het moeilijkste deel al overwonnen. Je oprechte commitment aan de zoektocht naar je weg naar je genialiteitszone is de poort naar de tuin der wonderen die we in dit boek zullen verkennen. Ik laat je precies zien hoe je jezelf kunt bevrijden van de zelfopgelegde beperking die je ervan weerhoudt je ultieme succes te bereiken. Als je al succesvol bent, maar voelt dat er nog een enorme sprong in je succes op je ligt te wachten, kun je die enorme sprong nemen met de middelen in dit boek. Dat garandeer ik je. Dat klinkt misschien overmoedig, maar deze methode heb ik al aan honderden mensen geleerd die al gewoon succesvol waren en toen de grote sprong hebben gewaagd naar het buitengewone. Verderop in het boek zullen we kennismaken met een aantal van deze mensen. Sommigen zijn beroemd, anderen niet, maar ze hebben allemaal iets gemeen: ze hebben dat geleerd wat ik je nu ga vertellen, en ze hebben het gewone succes overtroffen en bereikten een niveau dat ze niet voor mogelijk hielden.

Gay Hendricks

The Big Leap is uitgegeven bij A.W. Bruna Uitgevers en te koop voor 22,99 via deze link.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF