fbpx

Psychologe Jiska biedt psychische hulp aan de mensen in Oekraïne: ‘Bij iedereen die ik spreek, vraag ik me af of zij straks nog veilig zijn’

Jiska Venema, GZ-psycholoog bij Mindfit in Zwolle, komt in actie voor de psychologen in Oekraïne. Psychologen in Oekraïne hebben geen ervaring met zo’n situatie als deze. Jiska heeft daarom via haar LinkedIn, Facebook en Whatsapp gevraagd om hulp van andere psychologen hier in Nederland om de psychologen daar te steunen waar nodig. 

‘Toen ik het nieuws zag over Oekraïne, voelde dit eerst heel onwerkelijk en ver weg, totdat ik berichten kreeg van mijn broer. Hij werkt bij een internationale organisatie (MitOst.org) en heeft vrienden en veel collega’s in Oekraïne. Ik sloot aan bij een zoom meeting van hen om hulp te organiseren. Hierin vroeg een vrouw aan mij hoe ze een goede vriendin in Oekraïne emotioneel kan steunen, terwijl haar man en zoon vechten aan het front. Dit raakte me. Ik bood aan om te helpen waar ik kon! Via mijn broer en schoonzus kwam ik in contact met een groep van ongeveer 30 psychologen in Oekraïne. Zij hadden zich verzameld in een Facebook-groep. Een aantal collega’s en een vriendin schoten ook meteen te hulp toen ze hoorde hoeveel er nodig was.’

In actie

‘Ik ben GZ-psycholoog en heb ervaring in traumabehandeling, maar meestal is er pas ruimte voor verwerking wanneer je veilig bent. Dat zijn de Oekraïense psychologen en hun cliënten niet. Ik weet niet meer dan zij, maar zij hadden natuurlijk niet de ruimte om informatie te verzamelen en vertalen. Dit bleek uit de heftige foto’s die een psychotherapeut die ik ken stuurde, met haar kinderen in de schuilkelder. We schreven bijvoorbeeld een hand-out met tips voor ouders en docenten, wat ze kunnen zeggen tegen angstige kinderen. Tijdens een zoom meeting werd duidelijk dat zij experts nodig hebben op gebied van psychologische eerste hulp in oorlogssituaties, die bijvoorbeeld een webinar konden geven. Toen heb ik een oproep gedaan vanuit het hart op LinkedIn, Facebook en Whatsapp.’

Aanmeldingen

‘Ik had een paar mails met één á twee experts verwacht, want ik heb hen niet in mijn directe contacten. Echter hebben we ongeveer zestig mails ontvangen van mensen die hun hulp willen aanbieden, waaronder ongeveer twintig experts. Allemaal mensen die ook een volle agenda hebben, maar zich toch willen inzetten. Ondertussen heeft mijn LinkedIn bericht 48.580 ‘views’, 417 ‘likes’ en 118 reacties met onder andere tips. Het is ontroerend om alles te lezen. Eerlijk gezegd schrok ik me kapot toen ik zag dat de mailbox en mijn LinkedIn overspoeld werden! Hier had ik helemaal geen tijd voor, met onze twee zoontjes van één en vijf jaar. Ook zaten we middenin de verbouwing van ons nieuwe huis. Gelukkig waren er veel mensen die wilden helpen in het organiseren en bij wie ik tussendoor kon uithuilen om weer verder te kunnen. Anne van den Ouwelant en Sounds of change hebben de ondersteuning overgenomen. De dankbaarheid van de Oekraïense psychologen is hartverwarmend!’

De toekomst

‘Eerlijk gezegd lukt het me nu nog niet echt om na te denken over de toekomst. Bij iedereen die ik spreek, vraag ik me af of zij straks nog veilig zijn.De hulpvraag is gigantisch: in Oekraïense steden die dag en nacht door het Russische leger worden beschoten en in buurlanden zoals Roemenië, Moldavië en Polen waar veel hulpverleners en gewone burgers dag en nacht werken om vluchtelingen op te vangen.Hopelijk zijn er ook veel Nederlandsers met een lange adem, die over een paar maanden en jaren nog steeds hulp bieden aan Oekraïense en andere vluchtelingen.Ik ga komende dagen met mijn kinderen, man en andere dierbaren heel veel knuffelen. En eindelijk weer ons huishouden op orde brengen. Om iets te kunnen betekenen voor een ander, moet je ook goed voor jezelf zorgen.’

Ter plaatse in Oekraïne zijn verschillende stichtingen aanwezig. Doordat zij daar aanwezig zijn kunnen ze sneller en flexibeler reageren op nieuwe hulpvragen. Hier vind je twee links naar de website van MitOst en Sounds of Change. Via deze link kun jij een donatie plaatsen voor deze hulpverleners om de Oekraïense te helpen.

 

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF