fbpx

Powervrouwen: ‘Durf te doen wat je écht wilt’

Powervrouwen Margriet Spijksma

Ze durven het roer om te gooien, maken dromen waar, ze zijn niet bang voor  tegenslagen en ze schromen er niet voor zich kwetsbaar op te stellen. Ze zijn een inspiratie voor andere vrouwen: het zijn Powervrouwen! Fablife-expert Margriet Spijksma bijt het spits af in de nieuwe onlinerubriek Powervrouwen. Haar missie is vrouwen inspireren om te doen wat ze écht willen.

Haar nieuwe boek F*cking Fantastic is net uit. In dit boek laat Margriet aan de hand van haar eigen ervaringen zien wat er gebeurt als je eindelijk de sprong waagt en durft te kiezen voor jezelf, omdat je niet anders kunt.

Burnout

‘Ik geloof dat het nu een tijd is waarin veel vrouwen zijn opgegroeid met een moeder die zelf niet konden doen wat ze het liefst wilden doen en vooral in een verzorgende rol  kropen. Die moeders hebben hun dochter de boodschap meegegeven om een opleiding af te maken, gestimuleerd om ervoor te gaan, want ‘ja, je hebt het in je mars’, en wees gelukkig! Zo werkt het volgens mij niet. Het is een boodschap die mannen vaak meekrijgen in de opvoeding: werk hard en je bent succesvol.

Ik snap dat ouders dat hun dochters gunnen, maar het zorgt er volgens mij voor dat nu veel vrouwen die ervoor gaan ook, vaker dan mannen, een burnout krijgen. Want naast het gaan voor succes nemen vrouwen de verzorgende rol in het gezin op zich. Zij weten precies wat er die avond wordt gegeten, welke boodschappen er moeten worden gedaan, wanneer het schoolreisje is. Mannen houden zich daar over het algemeen niet mee bezig.’

Missie

‘Mijn missie is om vrouwen hierin te trainen. Dus dat ze kunnen doen wat ze echt willen, maar dan niet te maken krijgen met een burnout.’

Margriet probeert met haar bedrijf Fablife, dat ze samen met haar partner runt, vrouwen te stimuleren om te doen wat ze graag willen. Ze geeft lezingen, doet online trainingen en schreef al verschillende boeken. Inmiddels heeft ze al duizenden vrouwen geholpen te ontdekken wat ze echt willen en er dan ook voor te gaan.

powervrouwen Margriet Spijksma

Hobbels

De weg naar dit succes heeft bij Margriet heel wat hobbels gehad. ‘Ik had geen stabiele jeugd. Er was geen veiligheid en er was maar weinig warmte. Op mijn 18e ben ik Friesland ontvlucht en verhuisde ik naar Breda. Ik stapte in een relatie die al vanaf dag 1 scheef was. Maar mijn moeder zei dat ik ‘m maar moest zien te houden, dus bleef ik hangen.

Ik heb talloze banen gehad, maar er was geen een baan die ik leuk vond. Hoe vaak ik wel niet huilend in een lift hebt gestaan. En dan bij een volgende sollicitatie weer vertellen over je vorige banen, terwijl ik ze stuk voor stuk echt verschrikkelijk vond. In je omgeving hoor je dan dat je blij moet zijn dát je een baan hebt die goed verdient. Maar je neemt toch ook geen partner omdat hij veel geld heeft? Je bent toch met iemand die je leuk vindt? Dat geldt dus ook voor een baan: dat je moet doen wat je leuk vindt.’

‘Tot hier en niet verder’

Het absolute dieptepunt voor Margriet was toen ze erachter kwam dat ze werd bedrogen door haar toenmalige partner. ‘Ik denk dat ik de meest bedrogen vrouw ben van Nederland. Hij is met zoveel vrouwen vreemdgegaan. Ik was er letterlijk en figuurlijk ziek van. Ik dacht: ‘Dit kan ik niemand vertellen.’

Ik was op een punt gekomen van ‘tot hier en niet verder’. Ik wilde dit niet persoonlijk opvatten. Want ik dacht “als ik dat doe, dan komt het nooit meer goed”. Ik weet nog goed dat ik vanaf toen elke dag met tranen op mijn spiegel schreef: “geduld, vertrouwen en volharding”. Die mantra gebruik ik nog tijdens mijn trainingen.’

Tips

Voor de WENDY-lezeressen heeft Margriet nog een paar tips:

  1. Stop met die baan die niet echt leuk is. Er is leven na een niet leuke baan.
  2. Houd op met te veel nadenken over wat je nu echt wilt. Hoe meer je erover nadenkt hoe groter de kans is dat de luiken dicht gaan. Je gaat alleen maar opschrijven wat je níet echt wilt, dat helpt je niet verder.
  3. Denk niet teveel na over dingen die je niet kunt, maar schrijf op waar je van houdt. En wees daar ook specifiek in.
  4. Doe het niet helemaal alleen. Zorg dat je mensen om je heen hebt die je stimuleren en kunnen helpen.

Heb jij het gevoel dat je hulp nodig hebt om die stap te kunnen zetten om te doen wat je echt leuk vindt? Kijk dan voor meer informatie op Fablife.nl.

Win het boek F*cking Fantastic

boek fucking fantastic Wil je op weg worden geholpen om te ontdekken wat je echt wilt? Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op een exemplaar van F*cking Fantastic van Margriet Spijksma. Vertel ons wat jij het allerliefste zou willen doen in je leven en mail ons via winactie@wendymultimedia.nl o.v.v. Margriet. Vergeet niet om je adresgegevens te vermelden!

Deze actie loopt tot maandag 23 januari. Winnaars krijgen persoonlijk bericht. Op deze winactie gelden onze voorwaarden.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF