fbpx

Positiviteit houdt relaties goed

Er is één belangrijke spelregel in het leven: wat aandacht krijgt, groeit.

In iedere situatie heb je de keuze waar je je aandacht op richt. Daarbij helpt het als je een helder doel voor ogen hebt. Dan kun je bewust kiezen voor datgene wat positief bijdraagt aan het realiseren van dat doel.

Waar bemoei jij je mee?

Zo wilden mijn ex-partner en ik na de scheiding de situatie voor de kinderen zo ontspannen mogelijk houden. Wij wilden dat de kinderen zich op belangrijke momenten in hun leven vrij zouden voelen om iedereen uit te nodigen. Dat doel hebben wij hoog in het vaandel staan.
Op een gegeven moment belde de nieuwe vrouw van mijn ex mij op en zei dat de schoenen van mijn dochter versleten waren, dat ze dringend nieuwe schoenen nodig had. Ik voelde de gedachte in mij opkomen: waar bemoei je je mee? Maar ik realiseerde mij gelijk dat die reactie de goede relatie onder druk zou zetten.

Goed nadenken

In plaats daarvan zei ik: “Wat goed dat je dat gezien hebt. Ik zal zo snel mogelijk nieuwe schoenen kopen.” Op die manier bleef de relatie goed. Het was echt een bewuste keuze van mij om dat aandacht te geven. Interessant is ook waar mijn eerste gedachte vandaan kwam. Zij bedoelde het goed. Dus wat zei mijn eerste gedachte over mij? Voel ik mij soms geen goede moeder? Daar ben ik toen eens goed over gaan nadenken.

Thuisblijven bij de kinderen

Een vergelijkbaar voorbeeld hoorde ik van een stel waarvan beiden hoogopgeleid zijn. Ze waren allebei een mooie carrière aan het opbouwen, toen de kinderen kwamen. In goed overleg besloten ze dat zij thuis zou blijven bij de kinderen, zodat hij zijn carrière voort kon zetten.

Ja, lekker makkelijk!

Eenmaal per maand gaan ze met elkaar uit eten. Tijdens zo’n etentje zegt hij: “Wat ben ik blij dat ik met jou getrouwd ben.” De eerste gedachte die in haar opkomt is: ja, lekker makkelijk, kun jij carrière maken. Maar ze slikt die woorden in en zegt in plaats daarvan: “Wat lief dat je dat zegt!” En de sfeer blijft goed. Op een later moment denkt ze terug aan haar eerste gedachte. Ze realiseert zich dat ze niet tevreden is met haar rol als thuisblijfmoeder. Ze besluit een cursus te doen waardoor ze vanuit huis weer zakelijk actief kan worden.

Zo houd je je relatie goed

In beide voorbeelden wordt duidelijk hoe je door bewust positief te communiceren de relatie goed houdt. Verder blijkt dat een negatieve gedachte je een spiegel voorhoudt, die iets zegt over je gevoel van eigenwaarde. Durf in die spiegel te kijken.

Tip: word je bewust van de eerste gedachte die in je opkomt als iemand iets tegen je zegt. Als die gedachte niet leuk is voor de ander, slik die reactie dan in, tel tot drie en bedenk een positieve reactie. Door bewust positief te communiceren houd je de relatie goed. Door in de spiegel te kijken die jouw stijl van communiceren je voorhoudt, groeit je eigenwaarde.
Wat aandacht krijgt, groeit!

Anna Pauzenga is oprichter van de School voor Geluk. In haar visie staan drie spelregels centraal. 1: Wat ik denk, wordt waar. 2: Wat je geeft, ontvang je terug. En 3: Wat aandacht krijgt, groeit.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF