fbpx

Overstappen van zorgverzekering? Dit moet je weten

In ons land is het verplicht om minimaal een basiszorgverzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je gedekt tegen bepaalde zorgkosten; je hoeft voor die zorg niet zelf op te draaien. Wel is het zo dat je nog voor aanvullende pakketten kunt kiezen.

Is je behoefte aan zorg veranderd? Of wil je graag per maand minder gaan betalen? Dat zijn twee prima redenen om over te stappen. Je hebt op dat gebied twee mogelijkheden:  tussentijds overstappen van zorgverzekering of aan het einde van het jaar.

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Tussentijds overstappen is in de basis niet mogelijk, behalve als je aan één van onderstaande eisen voldoet:

  • Je komt uit militair dienstverband
  • Je komt vanuit het buitenland naar Nederland toe om te wonen of werken
  • Je gaat scheiden van je partner
  • De voorwaarden van de zorgverzekering zijn significant aangepast

Overstappen aan het einde van het jaar

Overstappen is mogelijk in de periode vanaf halverwege november tot aan 31 december. Dit betekent dat je zorgverzekering altijd tot 31 december loopt. Wil je echter halverwege november al naar een andere verzekeraar overstappen? Dat kan, maar je nieuwe zorgverzekering gaat dan wel pas per 1 januari van het volgende kalenderjaar in.

Word je in dit jaar 18 jaar oud? Als je op bijvoorbeeld 22 mei 18 jaar oud wordt, gaat je zorgverzekering vanaf 1 juni in. Die zorgverzekering sluit je voor de periode van 1 juni tot en met eind december af. Vanaf halverwege november kun je eventueel overstappen naar een andere zorgverzekering.

Hoe werkt het overstappen precies?

Het overstappen is zo simpel mogelijk voor je gemaakt. Als je naar een andere verzekeringsmaatschappij overstapt, regelt deze nieuwe verzekeraar de overstap voor je. Je hoeft alleen maar aan te geven voor welke zorgverzekering je kiest.

Bij het uitkiezen van een zorgverzekering moet je uiteraard wel goed naar bepaalde punten kijken. Waar verzeker je je precies tegen? Wat moet je per maand betalen? En wil je eventueel je eigen risico verhogen?

Om de beste zorgverzekering te vinden, moet je je in bepaalde zaken goed verdiepen. Vind bijvoorbeeld antwoord op de vragen ‘wat is eigen risico?’, ‘wat is een aanvullende verzekering?’ en ‘welke zorg valt binnen de basisverzekering?’. Als je dit allemaal duidelijk in beeld hebt gebracht, kun je de juiste zorgverzekering uitkiezen.

Het kan in ieder geval geen kwaad om bij meerdere verzekeraars goed te kijken naar een zorgverzekering. Mogelijk vind je bij een andere verzekeraar een aanvullend pakket dat perfect op je zorgbehoeften aansluit. Of mogelijk kun je bij een andere verzekeraar het nodige geld besparen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF