fbpx

Orde creëren in je huis? Volg de vijf stappen van opruimcoach Nele Colle

Rust in je huis, is rust in je hoofd. Opruimen dus. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat het opgeruimd blijft? Volg de 5 stappen van opruimcoach Nele Colle.

Stap 1: Bepaal het doel

Deze stap wordt vaak overgeslagen, maar is de basis voor een blijvend opruimresultaat. Voor je begint, stel jezelf deze 2 vragen:

 • Waarvoor dient de ruimte die ik wil aanpakken?
 • Welke spullen horen hier, en welke niet?

Doe je dit niet, dan worden je lades en kasten verzamelingen voor ‘vanalles-en-nog-wat’.

Stap 2: Selecteren en ontspullen

Te veel spullen geven ons keuzestress. Goed opruimen begint dus met selecteren.

 • Verzamel alles van een bepaalde categorie, bijvoorbeeld alle lange broeken, al je schrijfgerei etc.
 • Doe weg wat kapot, versleten, niet meer mooi of leuk is.
 • Stel jezelf de vraag hoeveel van de spullen je nodig hebt om comfortabel te leven.
 • Haal dan zonder nadenken de spullen eruit die je sowieso gebruikt.
 • Vul eventueel nog aan met enkele andere stuks.
 • Te veel twijfel? Vul een zak of doos met twijfelspullen en zet die op Plan een datum in je agenda waarop je de doos of de zak weg doet. Mis je in de tussentijd iets, dan mag dat item eruit en terug in de kast. Zo geef je jezelf de kans om de opruimoefening grondig te doen, zonder dat je spullen meteen weg zijn.

Stap 3: Organiseer

Geef alle spullen die je houdt een vaste plek. Met deze tips stijgt de kans dat de spullen daar ook terugkomen:

 • Zorg dat het meteen duidelijk is wat waar hoort en dat je zo weinig mogelijk moet nadenken. Dat betekent: labelen. Misschien wat vreemd zo’n eerste keer, maar het werkt!
 • Zorg dat je zo weinig mogelijk handelingen moet doen om iets weg te leggen. Werk indien mogelijk met open bakken en manden bijvoorbeeld.
 • Berg zichtbaar op. Veel van onze spullen moeten we regelmatig zien, of we vergeten dat we ze hebben. Kleren kan je daarom in lades het beste verticaal opbergen. Of in mandjes op legplanken.
 • Begrens je spullen met dozen, bakjes, mandjes. Op die manier krijg je een signaal wanneer je genoeg hebt. Vol is vol. Eentje in, is eentje uit.

Stap 4: Geniet

Geef jezelf een schouderklopje en geniet van elke stap die je hebt gezet. Beloon jezelf met iets leuks om te doen, niet door iets te kopen.

Stap 5: Houd vol

Het is gemakkelijker om je huis opgeruimd te houden als het opbergsysteem helemaal is afgewerkt. En dat betekent gelabeld en begrensd.

Maar het grootste geheim is veel bewuster omgaan met wat je in huis haalt. Blijf je kopen, dan moet je blijven opruimen. Doordat je nu overzicht hebt op je spullen, zie je ook wat je écht nodig hebt. Enkel dat komt op het boodschappenlijstje. Zeg nee tegen overbodige cadeautjes en ga voor belevingen in plaats van spullen.

Opruimcoach Nele Colle

Nele is Wendy’s nieuwe opruimcoach. Regelmatig zal zij stukken schrijven voor wendyonline over de kunst van het opruimen. Na 12 jaar in het onderwijs, startte Nele als opruimcoach toen ze merkte dat rommel en chaos een enorme bron van onrust en stress kan zijn. En dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om het aan te pakken. Maar een spic en span huis, daar draait het voor Nele niet om. Wél om tijd, geld, plaats en energie voor wat belangrijk is. Een bewuster en duurzamer leven dus. Nele is auteur van de bestseller JOMO en ‘Je krijgt zoveel meer JA als je NEE kan zeggen’ en ontpopte zich daarnaast tot een gemotiveerd en gepassioneerd spreker. Ze geeft inspirerende lezingen waarmee ze al een paar duizend mensen kon motiveren. Kijk op haar site voor meer informatie.

Wendy lentespecial

In de lentespecial van WENDY die nu in de winkel ligt lees je een uitgebreid dossier over ‘de grote voorjaarsschoonmaak’. In je hoofd en in je lijf. Koop hem nu in de winkel en lees alle tips om met een opgeruimd hoofd en een fit lijf de zomer in te gaan.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF