fbpx

Oprichter TEDxAmsterdamWomen: ‘Ik wil impact creëren’

Al tien jaar geeft TEDxAmsterdamWomen jaarlijks het woord aan inspirerende mannen en vrouwen die zich bezighouden met genderdiscriminatie of hieraan gerelateerde onderwerpen. Marian Spier is oprichter van het TEDxAmsterdamWomen. ‘Ik wil impact creëren: alles wat ik doe moet het leven van mensen positief veranderen.’ Ze deelt haar visie.

Ontstaan van TEDX Amsterdam

‘Ik was bij een global TED conferentie en daar ontdekte ik, na vele talks geluisterd te hebben, dat er weinig gesproken werd over vrouwenzaken. Het ging vaak over wereldwijde issues zoals malaria en armoede, maar vrouwenrechten bleven uit. Terwijl dit een van de Social Development Goals is. In overleg met TED werd ik degene die in 2009 TEDxAmsterdamWomen begon, speciaal om vrouwenissues een podium te bieden. Toentertijd wist ik nog niets van deze issues, althans, ik was er niet zo mee bezig. Ik heb een bericht op twitter geplaats en een sterk team samengesteld om alles professioneel aan te pakken.’

Genderdiscriminatie

‘Na vijf jaar heb ik een extra focus op vrouwelijk ondernemerschap toegevoegd. Het viel me namelijk op dat hier nauwelijks aandacht voor was. In grote lijnen horen we natuurlijk wel over genderdiscrimantie binnen bedrijven, zoals de salarisverdeling. Toch speelt genderdiscriminatie vooral op microniveau. Hierbij kun je denken aan kleine dingen, waarbij je niet eens echt door hebt dat het discriminatie is, zoals iemand de mond snoeren tijdens een vergadering. Toch zorgen juist die kleine dingen bij veel vrouwen voor een burn-out. En die kleine dingen zijn nauwelijks zichtbaar en worden ook niet besproken door de pers. Ik maak er een gewoonte van om iets niet gender specifiek te maken. In mijn ogen is een directeur gewoon een directeur en geen directrice. We zijn natuurlijk anders gebouwd, dus dat verschil tussen mannen en vrouwen houd je altijd wel. Maar bepaalde zaken als bijvoorbeeld het salaris kan wel gelijk getrokken worden. Een directeur binnen een bedrijf kan ervoor zorgen dat zoiets verandert.’

Programmering

‘Ieder jaar legden we de lat voor het event hoor. De programmering was daarin altijd het allerbelangrijkst. Ik zoek altijd vrouwen die verhalen vertellen die weinig media aandacht krijgen, maar wel belangrijk zijn. Zo nodigde we in 2010 cardioloog Harriëtte Verwey uit om te spreken over het vrouwenhart. Iedereen was in shock dat er nauwelijks onderzoek naar het vrouwenhart werd gedaan en dat heel veel vrouwen sterven aan hart en vaat ziekte. Dit werd overal opgepikt en met Harriette’s TED talk hebben we duizenden mensen bereikt en daarmee een stukje bewustwording gecreëerd.’

Wereldproblemen

‘Dit jaar is het thema van TEDxAmsterdamWomen ‘A state of mind’. Ieder jaar kijk ik wat er allemaal gebeurt in de wereld. Soms vraag ik ook gewoon aan vriendinnen waar zij het bijvoorbeeld over hebben. Ik vind het belangrijk dat het altijd actuele onderwerpen zijn, maar nog voordat het in de media is verschenen. Anders is het verhaal al verteld en heeft het geen nieuwswaarde meer. Ik wil impact creëren: alles wat ik doe moet het leven van mensen veranderen. Of dat er nou een of duizenden zijn. Ik luister goed naar wat mensen zeggen, maar ik lees ook heel veel. Alles om te kijken wat er wordt gezegd en wat die discussiepunten zijn.’

Tipje van de sluier

‘Dit jaar spreekt journalist en schrijver Belinda Otis bijvoorbeeld over orgaandonatie. De discussie over wel of niet donor worden kennen we al. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de kans op acceptatie van een gedoneerd orgaan mede afhangt van de etnische achtergrond van de donor en de patiënt. Hier gaat Belina op in aankomende maandag. Het belangrijkste is dat er altijd een podium gecreëerd wordt voor verhalen die niet in de media verschijnen, maar wel aandacht verdienen en opgepikt moeten worden door de media. Daarna krijgen die problemen namelijk een veel groter platform en bereik.’

Maandag 9 december vindt het TEDxAmsterdamWomen plaats in Amsterdam.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF