fbpx

Ontsnap van de drukte in Utrecht met deze wandelroute

Als de Utrechters even de drukte willen verlaten, weten ze niet hoe snel ze naar het groen nabij de stad moeten rijden, treinen of fietsen. En ze hoeven niet ver. Bunnik is the place to be, de ideale uitvalsbasis voor een meer dan prachtige wandeling. De aaneengesloten landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en landgoed Rhijnauwen ontstonden in de Middeleeuwen uit de drie hofsteden langs de Kromme Rijn. Ze verwisselden menigmaal van eigenaar, de beroemdste man die het ooit in zijn bezit had was Lodewijk Napoleon. Nog altijd voel je dat de plek er een is van ridders en jonkvrouwen, maar ook is het een walhalla voor veel dieren, planten en bomen…

Wat is er te zien?

Na een kopje koffie bij beginpunt ‘t Wapen van Bunnik wandel je na een kilometer langs Kasteel de Beesde, het zelfstandig versterkte bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die tijd goed te verdedigen was en in het verleden veelal bewoond was door de adellijke families van Nederland.

Het tegenwoordige landhuis van Oud Amelisweerd, waar je onder meer de Armando-collectie kunt bewonderen, dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw. Nieuw Amelisweerd is een kasteel en een ridderhofstad. Het kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw en herbouwd in 1682. Fort Rhijnauwen is gebouwd tussen 1868 en 1871 en was onderdeel van de vooruitgeschoven fortenkring rond Utrecht. Tijdens het wandelen merk je dat het landschap verschilt: de door bomen omzoomde rechte lanen (barokstijl) versus de slingerpaden vol doorkijkjes (typisch Engelse stijl).

Schoeisel

Stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe, want we hebben gekozen voor een stevige wandeling…

Tip voor de hond

De hond mag niet overal doorheen, Bijvoorbeeld het veld met bunkers is voor hem verboden terrein. Maar er zijn wel andere wandelpaden te vinden waar de hond langs mag.

Even lekker eten en drinken

Met een kleedje kun je romantisch picknicken langs het water. Of op de vele bankjes en picknicktafels onderweg. Maar op en rondom Amelisweerd zitten ook de nodige leuke uitspanningen met goed en vaak ook biologisch eten, zoals Restaurant Oude Tolhuys, Theehuis Rhijnauwen, de Veldkeuken en Vroeg.

Flora en fauna

Door de rivierklei langs de Kromme Rijn is er een vruchtbare bodem en daardoor een enorme diversiteit aan flora en fauna. De grote keverorchis, bloedzuring, bosaardbei, het is er allemaal. Zeven soorten vleermuizen vliegen rond, er zijn dassen, vossen, hazen, konijnen, reeën en marters, uilen, spechten, pimpelmees en koolmees, appelvinken en grote lijsters. Maar ook talloze vlinders, kruiden en bloemen zijn er te vinden.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF