fbpx

Ontdek het groen in de steden van Noord-Holland met de fiets!

Met bijna drie miljoen inwoners is het een dichtbevolkte provincie en daar zijn steden als Amsterdam, Haarlem, Alkmaar en Den Helder natuurlijk debet aan. Daarentegen wemelt het van de schitterende natuur. En vaak al in de rook van de steden. Zeker rondom Amsterdam ben je zo in het groen, of het nou het Amsterdamse bos is of juist in Noord, pontje over, andere wereld, stilte alom en genieten maar. Fiets door het waterland en bewonder.

Vanuit Amsterdam de polder in

Je fietsroute gaat van start bij Leonardo Hotel Amsterdam City Center. Dwars door de stad rijd je naar de pont achter het Centraal Station. Bij de oversteek geniet je van een schitterend stadsgezicht. Door Amsterdam-Noord fiets je de polder in. Broek in Waterland geniet beschermd stadsgezicht en terecht: het ene eeuwenoude houten huis is nog mooier dan het andere.

Daarna rijd je de dijk op. Even uitwaaien, terwijl je uitkijkt over het Markermeer en Waterland met zijn grote grazige graslanden, rechte sloten en koeien. Je passeert het Kinselmeer dat is ontstaan bij een dijkdoorbraak. Daarna kom je aan in het schattige Durgerdam. Heb je goede adem en benen? Dan kun je de extra lus doen zoals Christiaan Warger hieronder beschrijft!

Lofzang op Noord-Holland

Christiaan Warger, oprichter van Gravelrides.cc: ‘Hollandser dan Durgerdam, Marken en het chique Broek in Waterland kun je het waarschijnlijk niet vinden in Nederland. Het dijkenlandschap, de karakteristieke vissershuisjes op Marken, de kleine grachtenpanden in Monnickendam en de chique Herenhuizen in Broek in Waterland en de oer Hollandse luchten en vergezichten. Je moet het een keer gezien hebben. En wat te denken van klinkende namen als Uitdam en Zunderdorp. Je fiets er ongemerkt langs als je niet uitkijkt.

Heb je genoeg conditie of heeft je e-bike genoeg actieradius, fiets dan de extra lus met Volendam en Edam en het fietsfeest is helemaal compleet. Lang geleden streken kunstenaars van over de hele wereld neer in Volendam. Vraag ernaar bij Hotel Spaander, om meteen een tip te geven. Het authentieke vissersdorp van weleer is echter niet meer.

Authentiek stond destijds gelijk aan armoede. En dat is Volendam allang niet meer. Het is zelfs een van de rijkste en succesvolste gemeenten van Nederland waar ondernemerschap en hard werken voorop staan. En muziek maken uiteraard.

Na Volendam volgt Edam. In de volksmond ‘de Parel van Noord-Holland genoemd’ en ook wel ‘Klein Amsterdam’. En dat heeft alles te maken met de schoonheid van het kleine stadje. Edam herbergt namelijk heel veel monumenten. Monumenten die zijn gebouwd toen Edam machtig en rijk was. En het feit dat er nog zoveel staan komt door armoede. Mensen hadden simpelweg geen geld om iets te slopen of te veranderen. Vanaf de jaren zeventig ontdekten creatieve geesten en mensen met geld uit Amsterdam Edam, waarna de prachtige panden werden opgeknapt. Het resultaat is een prachtige Oude Kom! Kortom, genoeg te zien tijdens deze route!’

Even lekker eten en drinken

In Amsterdam zelf is de keuze natuurlijk enorm, maar hoe leuk is het om even uit te rusten en te lunchen op de Schellingwouderdijk bij Aan Tafel bij Landmarkt. Daar eet je wat de kok schaft en het seizoen te bieden heeft, lekker puur. En heb je echt trek in wat zoets? In Broek in Waterland heb je heerlijke pannenkoeken!

Flora en fauna

In Waterland ligt het land open en dat geeft ruimte aan dieren als de haas en de wezel. Weidevogels als kievit en tureluur vliegen sierlijk in het rond en grutto’s lopen op hoge poten rond. Graslanden en sloten wemelen van het voedsel. Rietkragen en moerasbosjes vormen veilige broed- en slaapplaatsen.

Wist je dat…

Landsmeer behoorde vroeger tot de Heerlijkheid Waterland.

Deze bestond uit zes hoofddorpen: Landsmeer, Rans- dorp, Zunderdorp, Broek, Zuider- woude en Schellingwoude. De naam wisselde van Lantsmer via Lantsmeer, Landsmer en Lansmer uiteindelijk tot wat het nu is.

De dorpelingen het hebben over Broek…

Maar dat is wel verwarrend want dat doen inwoners van Broek in Waterland, Broek op Langedijk en Babyloniën- broek dus allemaal… wie komt er dan echt uit Broek?

Ladies ride

Fiets mee met de fietstocht van Leontien van Moorsel en Wendy van Dijk op 2 juli in Rotterdam! Er valt genoeg te beleven met diverse foodtrucks, optredens en wedstrijden. Trommel je vriendin, buurvrouw, kinderen en/of collega’s op, en fiets mee. Iedereen is welkom, dus ook mannen.

De ladies ride staat in het teken van Samen Touren tegen Kanker: samen fietsen voor een betere behandeling van kanker. Per deelnemer gaat een vast bedrag naar de Erasmus MC Foundation. Er zijn routes uitgestippeld van 25, 45 en 80 kilometer. Fiets je het liefst op een racefiets, mountainbike of stadsfiets? Het maakt allemaal niet uit, want je kunt op iedere fiets deelnemen. Het is dit jaar ook mogelijk om een fiets te huren. We gaan er weer een fantastische dag van maken.

Doe mee en schrijf je in!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF