fbpx

Ontdek de veelzijdige provincie Overijssel met deze fietsroute

Liefst 1.156.000 mensen wonen in Overijssel, een provincie met meerdere gezichten. Enschede, Hengelo en Almelo zijn de steden in het trotse Twente (denk textiel, paarden, eindeloze natuur), in de Kop van Overijssel kun je heerlijk eten in hoofdstad Zwolle, maar de werkelijke parel van de provincie is toch wel het Sallandse land. Daar heb je alles: de IJssel, het landelijke, het lieflijke en natuurlijk een van de meest historische steden van Nederland: Deventer.

Waan je in de middeleeuwen: charmant Deventer

De route leidt je langs het lommerrijke Lochem en Kring van Dorth, maar eerst kom je langs het centrum van Deventer, waar je je in de Middeleeuwen waant. Fietsend over de Singel kijk je mooi uit op het rijke groen van het Rijsterborgherpark. Langs de IJssel is het heerlijk kilometers maken richting het rustieke Diepenveen. Je komt door één van de Deventer stadsparken: Het Zandweteringpark. Vervolgens rijd je een flink stuk door het buitengebied met zijn uitgestrekte weilanden en bosschages. Je fietst over Landgoed De Bannink, ook rijd je langs de oevers van de Schipbeek. Bij het Gebakhuus kun je afstappen voor een drankje met iets lekkers, voordat je naar Landgoed Dorth fietst. Tot slot kom je langs de Douwelerkolk, een stedelijk natuurgebied waar ooit Landgoed De Wijtenhorst lag.

Wat is er te zien?

In de stad Deventer is het op de levendige Brink en in het Dickens-achtige Bergkwartier waanzinnig toeven, maar we verleiden je nu rondom de koekstad de natuur te verkennen, waarbij prachtige dorpjes als Diepenveen, Schalkhaar, Bathmen en Lochem opdoemen. Op de IJssel spot je -al fietsend op de dijk- de mooiste boten en als je tijd over hebt, neem dan het pontje naar het Pillows Hotel of strandterras Meadows voor een versnapering.

Diepenveen opent zich volop bij Nieuw Rande, waar hotel Gaia staat. Majestueus, het uitzicht op het glooiende landschap, een sprookje van een plek. Richting Schalkhaar en Bathmen kom je langs de meest schitterende Saksische boerderijen en geniet je van de pracht van het Sallandse land. Vervolgens waan je je opnieuw in oude tijden bij Kring van Dorth. In het gebied van het groene Gorssel en het wonderschone Lochem is Dorth nog altijd een plek waar je echt naartoe moet.

Even lekker eten en drinken

Aan de IJssel kun je ontzettend fijn zitten, het uitzicht is er fenomenaal. Er zijn meerdere restaurantjes aan de kade te vinden, aan beide zijden, maar vlakbij de IJssel is ook de klassieke schoonheid Restaurant ’t Arsenaal. In Diepenveen is een lunch bij Nieuw Rande echt aan te bevelen, in Schalkhaar is de gezellige herberg Pa en Ma en voor op de terugweg kun je even naar een supermarkt in Lochem. Aan het eind heel even de stad weer in om een ijsje te halen bij Talamini, de Italiaanse trots van Deventer. En als je dan nog tijd hebt: de Brink heeft talloze fijne terrasjes.

Bij Hotel Gaia houden ze ervan om je te verrassen. Heerlijk lunchen, high tea-en of een avond ontspannen dineren op een toplocatie.

Tijdens je fietstocht kun je bij B&B Gebakhuus even stoppen voor een heerlijke kop koffie of thee met een lekker stuk gebak of een een heerlijke muffin.

Wist je dat…

  • De grootste boekenmarkt van Europa in Deventer is? Iedere eerste zondag van augustus is het weer zover: meer dan 500 kramen!
  • Het Dickens-festival al 30 keer is gehouden? Het aloude centrum van Deventer verandert in december in de tijd van Scrooge. Alles ademt kerst en sprookje.
  • Landgoed Ampsen in Lochem betoverende natuur biedt? Rondom dit kasteel en landgoed weet je niet wat je ziet, zoveel dieren en zoveel flora!

Flora en fauna

Heel bijzonder en behoorlijk kenmerkend voor de IJssel zijn de geelsterren, kleine bolgewasjes uit het geslacht van de lelies. Langs de IJssel groeien er drie: de akkergeelster, de bosgeelster en de weidegeelster.

Wat opvalt is dat bij de IJssel de familie van Ed en Willem weer enorm in opkomst is: de bever. Zoals ook de visarend en zeearend zich meer en meer laten zien. Dat is goed nieuws voor de Deventenaren, want hun voetbalclub heet Go Ahead Eagles.

Ladies ride

Fiets mee met de fietstocht van Leontien van Moorsel en Wendy van Dijk op 2 juli in Rotterdam! Er valt genoeg te beleven met diverse foodtrucks, optredens en wedstrijden. Trommel je vriendin, buurvrouw, kinderen en/of collega’s op, en fiets mee. Iedereen is welkom, dus ook mannen.

De ladies ride staat in het teken van Samen Touren tegen Kanker: samen fietsen voor een betere behandeling van kanker. Per deelnemer gaat een vast bedrag naar de Erasmus MC Foundation. Er zijn routes uitgestippeld van 25, 45 en 80 kilometer. Fiets je het liefst op een racefiets, mountainbike of stadsfiets? Het maakt allemaal niet uit, want je kunt op iedere fiets deelnemen. Het is dit jaar ook mogelijk om een fiets te huren. We gaan er weer een fantastische dag van maken.

Doe mee en schrijf je in!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF