fbpx

Ontdek de mooiste plekken van Zuid-Holland met deze wandelroute

Ruim 3,7 miljoen mensen wonen in Zuid-Holland, de steden Den Haag (hoofdstad) en Rotterdam (grootste stad) spelen daar een grote rol in. Er wordt bestuurd en gewerkt, industrie is overal en deze provincie is het dichtstbevolkt. En toch is er veel natuurschoon, zeker in de Duin- en bollenstreek, de Rijnstreek en de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Maar echt mooi zijn de plassen tussen Gouda en Reeuwijk. Daar beneemt het uitzicht je voortdurend je adem.

Reeuwijkse plassen

Ze zijn met dertien, de plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Van elkaar gescheiden door smalle weggetjes hebben ze allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de ‘Grote Ontginning’ nog valt te herkennen. Het is een oer-Hollands polderlandschap met een enorme rijke schare aan vogels als fans. Houtkaden, rietkragen, dijken en boerenpaden rondom water, water en nog eens water waarop het heerlijk varen, duiken en windsurfen is.

Wat is er te zien?

Het begint al bij de start: monumentale panden en boerderijen, charmante ophaalbruggetjes over de brede gracht: het lijkt wel of de tijd heeft stilgestaan. Als je de groene, rustige straatjes achter je hebt gelaten en je op de autoluwe dijken wandelt, verleiden de vergezichten je aan het water. Verrekijker mee en het lijkt wel klein Schiphol: overal komen vogels aangevlogen om veilig op het water te landen. Als de zonsondergang mooi is, is dit een waanzinnige plek, want op een gegeven moment is het water rondom de wandelaar en weerspiegelt de zon alles om je heen…

Even lekker eten en drinken

Café-bistro ’t Wapen is de ultieme uitvalsbasis, je begint er je wandeling en je eindigt daar. Restaurant Paviljoen Reeuwijkse hout is ook een plassen daar erg prettig is en de keuken uitstekend. Verder zit er op de afslag bij de Dumatlaan een Delifrance en heb je de tijd en wil je na het lopen nog even echt lekker eten, kun je een ommetje nog maken naar Het wapen van Reeuwijk.

Schoeisel

De route gaat over een stuk asfalt, maar ook langs het water. In regenachtige periodes is het daarom handig schoenen aan te doen die vies mogen worden. Of gewoon waterdicht zijn.

Flora en fauna

Wie houdt van watervogels, kan het hart ophalen. De geoorde fuut, de krooneend, de tureluur, het waterhoen en grutto fladderen, spetteren en vliegen om je heen. In het voorjaar kun je soms wel meer dan duizend grutto’s zien op de weidevogel plas langs de Twaalfmorgen in Reeuwijk. Hier slapen ze wekenlang en doen zich te goed aan het dieet van wormen, wormen en nog eens wormen. En verliefd als ze dan zijn vinden ze ook hun gedroomde partner in die tijd. In de winter is de gans de baas, tienduizenden brand- en kolganzen slapen dan op de plassen en als de winter op zijn eind loopt krijgen ze visite van vele kleine zwanen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF