fbpx

Ontdek de mooiste plekjes van Groningen met deze fietsroute

Groningen heeft drukke steden zoals Groningen zelf, maar ook heerlijke rustige plekken als Warffum waar je kunt genieten van de natuur. Groningen is de noordelijkst gelegen provincie van ons mooie land en telt 590.170 inwoners. In de uitgestrekte polders in de klei staan, langs de zeehonden varen of ergens een eeuwenoude kerk binnenwandelen; Groningen heeft het! Bekend om zijn prachtige monumenten zoals de Martinitoren. Verder heeft de provincie genoeg mogelijkheden om te shoppen of heerlijk door de natuur te fietsen!

Rondje Noord-Groningen

De gemeente Hogeland, waar vele kleine dorpjes onder vallen, baarde sportheld Arjen Robben, zijn wieg stond in het dorpje Bedum. In de totale gemeente wonen zo’n 50.000 mensen en je fietst er langs het rode bolwerk Usquert (bekijk het Raadhuis dat ontworpen is door Berlage en de toren met de twee klokken), Eemsmond (boerderijen, kerken, borgen en molens) en Warffum (dat een klein openluchtmuseum bezit). Hier ben je echt op het noordelijkste deel van Nederland. Een bijzonder gevoel.

Wat te zien?

Het is een beeldschone fietstocht door het noordelijkste puntje van ons land. Je fietst richting het noorden, waar je langs het waddengebied komt. Geniet van het uitzicht op het woelige water en de wind door je haren. Die mis je niet, want de wind doet altijd mee. Soms zacht, soms hard, altijd puur. Het geeft je kracht en energie! Je komt langs pittoreske plaatsen, polderlandschap en zogenoemde ‘wierde’, kunstmatige heuvels die alleen gebruikt worden in Groningen.

De regio waar je doorheen fietst is dunbevolkt, dus je zult genieten van alle rust om je heen. Verder fiets je een stukje langs Eemsdelta. Vanaf de haven kun je een boot pakken naar het eiland Borkum dat bij Duitsland hoort. Vergeet dus niet je geldige ID-kaart of paspoort mee te nemen, mocht je hierheen willen! Als je de fietstocht vervolgt, kom je onderweg meerdere soorten molens tegen. Geniet van het geluid van de draaiende wieken van molen Eva en Goliath.

Even lekker eten en drinken

De fietstocht begint en eindigt bij Grand Café Het Spijslokaal. Dit sfeervolle restaurant is gevestigd in de prachtige oude bewaarschool met gymzaal van Openluchtmuseum het Hoogeland. Het gebouw is een rijksmonument en ontstond in 1903. Je kan bij dit Grand Café genieten van een heerlijke kop koffie als brandstof voor de fietstocht (of natuurlijk erna), gebak, een drankje en diverse gerechten. Zin in een echt Gronings broodje met ham van de Waddenslager? Dan kun je hier ook terecht!

Openingstijden

1 april t/m 31 oktober: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 en zondag van 13.00 – 17.00

1 november t/m 31 maart: Zaterdag van 10.00 – 17.00 Zondag van 13.00 – 17.00

Gesloten op 25, 26 en 31 december en 1 januari.

Flora en fauna

Je zal vooral langs veel water en weilanden fietsen. Ook zal je veel windmolens spotten. Tel ze eens tijdens de fietstocht en je zal versteld staan van het aantal!

In de weilanden in Groningen zal je een hoop verschillende vogels kunnen spotten. Ga op zoek naar de goudplevier, zilvermeeuw of de kneu.

Wist je dat

Er meer dan 120 nationaliteiten in Groningen wonen?

In de stad studeren duizenden studenten die uit allerlei landen komen.

Het eiland Rottumerplaat het noordelijkste punt van Nederland is?

Rottumeroog en Rottumerplaat zijn twee Waddeneilanden die tot de provincie Groningen horen. Op het eiland Rottumerplaat ligt het meest noordelijke punt van Nederland.

De naam ‘De Vries’ de meest voorkomende achternaam is in Groningen?

Ook de namen ‘Bakker’ en ‘De Boer’ komen vaak voor in de provincie.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF