fbpx

Oefening: zo kom je tot rust

‘Stilte is een hulpmiddel om echt te leven’, lezen we in Stilte vinden van Amber Hatch. In een tijd waarin we continu ruis om ons heen hebben, is het zaak om zelf momenten van rust en stilte te creëren. Deze visualisatieoefening van Hatch helpt daarbij.

1. De natuur kan ons veel ruste geven, maar als de natuur niet om de hoek is, kun je deze ook visualiseren

Ga op een rustig plekje liggen en stel je voor dat je over een weide loopt. Insecten en zaadpluisjes zweven boven de weide bloemen. De insectenvleugels vangen het licht op. Je weet waar je bent, maar je hebt geen haast. Een eindje verderop zie je een stukje gras onder een wilgenboom. Je voeten banen zich suizend een weg door het gras. Krekels springen uit de weg en zingen ergens anders vrolijk verder.

Voeten gras

2. Nu ben je dichterbij. Je ziet de rivier achter de met gras begroeide oever

Je ziet insecten boven het gladde, donkere wateroppervlak heen en weer schieten. Een waterhoen schrikt van je aanwezigheid, springt het water in en veroorzaakt een golfjespatroon. Je bent hier eerder geweest. Het gras is warm, droog en veerkrachtig: het wiegt heen en weer terwijl jij gaat zitten.

rivier water

3. Je trekt je schoenen uit en stopt je sokken erin

De grassprieten kietelen je voetzolen. Je rekt je uit en gaat liggen. Je ligt in de schaduw van de wilgenboom. Tussen de bladeren door zie je stukjes blauwe lucht. Er zweven nog meer zaadpluisjes voorbij. Soms lijkt het alsof ze blijven hangen, dan weer lijkt het alsof ze in een draaikolk worden gevangen die door libellen en bladluizen wordt gevormd.

libellen

4. Je sluit je ogen en de vage geur van warme modder krult je neusgaten in

Grassprieten prikken in je armen en buigen onder je hoofd. Je hoort het water kabbelen, op weg naar zee. Het gezoem van insecten is er de hele tijd al, maar nu laat je je oren ermee vullen, zodat je niets anders meer hoort. En nu laat je dat geluid vervagen en luister je naar het zachte briesje dat de bladeren laat ritselen.

gras

5. De spieren in je armen en benen beginnen zich te ontspannen

De aarde lijkt naar je uit te reiken om je lichaam te ondersteunen, om het zacht te dragen, en het voelt alsof je steeds dieper in het gras wegzinkt. Je ademhaling is nu vloeiend en moeiteloos, en steeds dieper. Je ligt hier een poosje, en je luistert alleen maar.

Schermafbeelding 2018 07 13 om 10.32.35 Oefening: zo kom je tot rust

Heb jij een druk en hectisch leven? En wil je een nieuwe inspirerende kijk op rust en ontspanning om je leven te ontdoen van lawaai? ‘Stilte vinden’ van Amber Hatch verschijnt 17 juli 2018 bij Kosmos Uitgevers voor slechts 15 euro.

Lezen amber hatch

Amber Hatch is een schrijfster met passie voor welzijn en een betekenisvolle connectie. Op haar blog kun je meer lezen over haar bijzondere persoonlijkheid en boeken. Laat je inspireren!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF