fbpx

Nicolette Kluijver is in Zimbabwe voor de olifant: ‘Mijn hart ontploft, wat een bijzondere dieren’

Nicolette Kluijver is op dit moment in Zimbabwe voor IFAW, een organisatie waar ze sinds kort ambassadeur van is. In Zimbabwe zet IFAW zich in voor het behoud van de natuur en de bescherming van de olifant. Vanuit Zimbabwe vertelt Nicolette over haar ervaringen met de olifanten.

Hee Nicolette, wat ben je aan het doen in Zimbabwe?

‘Ik ben ambassadeur geworden van IFAW, een organisatie die zich inzet voor natuurbescherming en de olifant. Ik heb mijn hart een aantal jaar geleden al verloren aan de olifant en ik heb 35 olifanten geadopteerd, het zijn zulke bijzondere dieren. De olifant is een oerdier en het is zo belangrijk om de olifant nu te gaan beschermen. Ik ben moeder van drie kinderen en ik wil dat mijn kinderen olifanten straks ook nog in het wild kunnen zien, en niet alleen in de dierentuin. Daarom moeten we nu iets doen.’

Je betaalt deze reis zelf omdat de natuur en de olifant je zo aan het hart gaan. Wat maakt de olifant zo’n bijzonder dier?

‘Ik wil niet dat het een snoepreisje is voor het goede doel en ik wil dat dit helemaal vanuit mijn hart komt. Ik vind de olifant zo’n bijzonder dier omdat het echt een oerdier is en het mooie is dat als je de olifant beschermt, je meteen een heel groot natuurgebied beschermt en alle andere dieren die daarin leven. Het is mijn hoop dat mensen zich er bewust van worden hoe belangrijk het is om de olifant te beschermen en ik wil de olifant weer op de kaart zetten.’

Wat zijn de bedreigingen voor de olifant in Zimbabwe?

‘De grootste bedreiging voor de olifant is het conflict mens-olifant. Er komen steeds meer mensen bij en er is meer land nodig voor landbouw waardoor de olifant een minder groot leefgebied krijgt. Ook worden de olifanten bedreigd door de illegale stroperij voor de ivoorhandel. Ik ben hier bij een weeshuis geweest voor jonge olifanten die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Hun moeder is doodgeschoten of opgejaagd door mensen. In het weeshuis worden zij gerehabiliteerd en teruggezet in de natuur.’

Waarom vind je het zo belangrijk om je in te zetten voor de natuur? Welke rol speelt daarin wat je hebt meegemaakt?

‘Ik vind het belangrijk om mijn leven betekenis te geven en ik wil mijn bekendheid graag gebruiken voor iets groters. En hoe groot wil je het hebben als een olifant haha. ¬†Daarom omarm ik dit project en wil ik me hier heel erg voor inzetten.’

Goed nieuws: Nicolette Kluijver is terug als columniste van WENDY en in de komende lentespecial kun je haar eerste column lezen.

Meer informatie over IFAW vind je hier.

 

 

 

 

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF