fbpx

Netwerken, hoe doe je dat? Netwerk-expert Judith geeft tips!

Netwerken is super belangrijk. Je leert veel nieuwe mensen kennen en je kunt samen tot nieuwe ideeën of samenwerkingen komen. Toch vindt 85% van de mensen het moeilijk om op onbekenden af te stappen. Judith Smits, netwerk-expert en auteur van het boek ‘De FUNfactor’, vond dit vroeger ook doodeng. Nu is ze spreker op de grootste business events en geeft ze in haar boek allerlei tips die jou helpen bij netwerken. Ze deelt haar beste tips vandaag met ons!

‘Als netwerkexpert ben ik veel op business events waar ik voor een groot publiek spreek. Ik stimuleer het publiek om met elkaar te netwerken. Ook ga ik vaak zelf op pad naar netwerk events om de dynamiek mee te maken en uiteraard mijn netwerk uit te breiden. Netwerken doe ik zowel online als offline, het brengt me veel nieuwe energie om met mensen om te gaan. Door nieuwe mensen te spreken en te leren kennen krijg je nieuwe ideeen. Het zet je in beweging.’

Veiligheid

‘Wat ik heel vaak zie op netwerkevenementen is dat mensen binnenkomen en tóch op mensen afstappen die ze al kennen. 85% van de mensen vindt het heel moeilijk om op onbekenden af te stappen. Dat heeft te maken met je veiligheidsinstinct. We zijn als mens heel erg gewend om bij een bepaalde groep te blijven.  Het is onderdeel van ons DNA en komt voort uit de oertijd waar de stam centraal stond. Het geeft een gevoel van veiligheid. Maar juist op netwerkevents is het zonde om binnen je groep te blijven, want die events zijn juist bedoeld om kennis op te doen en om nieuwe mensen te leren kennen. Op die manier kom je op nieuwe ideeën en samenwerkingen.’

‘Vreemden zijn vrienden die je nog niet eerder ontmoet hebt.’

Ik was onzichtbaar

‘Vroeger was ik erg verlegen. Toen ik 15 jaar was, zei een leraar tegen mij: “Judith, ik ga jou vergeten, want je valt niet op.’ Eigenlijk deden die woorden me op dat moment niks. Ik was blijkbaar onzichtbaar, maar vond dat wel best. Later moest ik me vaak drie keer voorstellen aan iemand en dat wilde ik echt niet meer. Vanaf dat moment ging ik me kleurrijk kleden en stapte ik op mensen af die ook alleen waren op een event. Dat heeft me enorm geholpen om me te ontwikkelen, zowel in het business leven als in mijn gewone leven. Mijn leven is oprecht veel beter geworden door netwerken. Je moet het gewoon doen, maar je moet het wel willen. Zo komen de mooiste dingen op je pad.’

Vrouwen hebben een voordeel

‘Het valt me op dat mensen vaak de bekenden opzoeken, maar zorg er dan voor dat je die bekenden aan andere mensen kan voorstellen. Vrouwen stellen zich vaak te bescheiden op. Mannen die durven zichzelf meer te laten zien, terwijl wij vrouwen veel meer mogelijkheden hebben. Daarmee bedoel ik kleurrijker kleden, een mooie jurk aan of  kleurrijke oorbellen in. Zo geef je mensen de kans om makkelijk een gesprek te beginnen. Ze kunnen je namelijk gemakkelijk een complimentje geven over die mooie oorbellen of jurk! Laat jezelf meer zien. Wat ik ook veel zie, is dat mensen die niemand kennen bij één persoon aanklampen. Ze denken dan iemand gevonden te hebben en zich daar veilig bij te voelen en blijven daar de hele avond bij staan. Maar bij netwerken is het juist zo belangrijk om meerdere mensen te ontmoeten. Bovendien ontneem je de ander dan ook de kans om andere mensen te ontmoeten.’

Maak het leuk!

‘Als vrouw zijnde hebben we vaak de neiging om donkere kleding aan te doen, onbewust, terwijl als je juist kleurrijke of opvallende kleding aantrekt, je je meteen een stuk krachtiger voelt. Dat is vanuit de kleurenpsychologie bepaald. Het is al een eerste stap om netwerken leuk te maken. Wat je ook in een goede stemming kan brengen is je lievelingsnummer in de auto keihard aan te zetten. Je zal direct veel energieker overkomen. Wat ik altijd doe, is een charismaknop aanzetten. Als ik ergens naar binnenga, knipper ik eerst met mijn vingers, waardoor ik visualiseer dat ik mijn charisma aanzet. Je zult zien dat je veel meer mensen aantrekt, als je met een positieve mindset ergens ingaat. Een goed voorbeeld van die charismaknop is Marilyn Monroe. Zij deed dit ook. Op een dag nodigde ze een fotograaf en een journalist uit om te laten zien dat het echt zo werkt. Ze liep door New York en maakte gebruik van de metro, terwijl ze toen al enorm bekend was. Mensen hadden niets in de gaten, totdat ze haar knop omzetten. Ze knipperde met haar vingers en schudde met haar haren en gelijk buitelden mensen over haar heen. Je straalt dan gelijk iets positiefs uit, wat mensen aantrekt.’

Handige tips

‘Voorbereiding is altijd het halve werk. Bij grote evenementen heb je bijvoorbeeld apps waarin je kunt zien welke mensen er komen. Het is goed om van tevoren contact te leggen met mensen op LinkedIn. Je kunt iemand toe voegen en een berichtje sturen om elkaar te ontmoeten op het event. Stel dat je  elkaar niet ziet op het event, dan kun je daarna nog een bericht sturen waarin je daarna nog aanstuurt op een ontmoeting of afspraak.’

Niet te lang bij 1 persoon

‘Veel mensen denken: hoe langer ik bij iemand blijf, hoe leuker diegene mij vindt. Het tegendeel is waar. Wees gewoon eerlijk als je wilt afscheid nemen en zeg bijvoorbeeld: “Leuk je te hebben ontmoet, maar ik ga weer even verder. Aan het einde kom ik je nog even een hand geven.” Doe dat ook. Dan kom je betrouwbaar over en blijf je bij iemand in gedachte. Zeg niet als je bij iemand weg wilt dat je naar de wc moet als dat niet zo is. Neem altijd goed afscheid.’

Aansluiting

‘Als je binnenkomt op een event en je kent niemand dan is het een goed idee om op iemand af te stappen die alleen staat. Loop op diegene af en geef een hand. Wat je daarna kunt doen is naar de bar lopen en samen een drankje te halen. Daar kun je dan vervolgens weer nieuwe mensen ontmoeten, samen. Wat je ook kunt doen is op een groep van drie personen afstappen. De verdeling in een groep van drie is vaak dat één persoon enthousiast aan het vertellen is en daardoor aan één iemand de volle aandacht kan geven. Bij de medeluisteraar kun jij je makkelijk aansluiten.’

We leven in een netwerkeconomie. Als jij niet laat zien wat jouw talenten zijn, dan zien anderen dat ook niet.

Winactie

In haar boek ‘De FUNfactor‘ geeft Judith nog veel meer tips om een positieve eerste indruk achter te laten bij netwerken. Wij mogen 5 exemplaren weggeven. Wil jij een boek winnen? Stuur dan een mail naar winactie@wendymultimedia.nl en laat weten waarom jij deze tips goed kunt gebruiken!

Boek De FUNfactor voorkant Netwerken, hoe doe je dat? Netwerk-expert Judith geeft tips!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF