fbpx

Natuurlijke plantjes die helpen bij de overgang

De overgang, niet de meest sexy periode van je leven. Liever praten we er ook niet over. Toch kan het geen kwaad om te bekijken wat er mogelijk is. Wel zo fijn als je het gewoon uit een plantje kunt halen, natuurlijk. Deze plantjes helpen goed bij de overgang.

Overgang

In de overgang maakt ons lichaam minder oestrogeen aan en gaat het op zoek naar een nieuwe hormoonbalans. Het gevolg hiervan is het wisselen van verschillende niveaus van hormonen en zo krijg je dus last van bepaalde kwaaltjes. Dit kan uiteenlopen van enkel alleen hoofdpijn tot aan opvliegers, urineverlies, spier- en gewrichtspijn etc. Elke vrouw reageert hier weer anders op.

Welk middel voor jou geschikt is, hangt van verschillende factoren af. Het hangt bijvoorbeeld erg van je werk- of leef- omstandigheden af. Wie een zware baan heeft, kiest misschien eerder voor medicatie om door te kunnen gaan. Denk niet gelijk in medicaties maar ga na hoe jij omgaat met je stress, voeding en beweging. Hoe beter vrouwen zich voelen, hoe beter ze bestand zijn tegen overgangsklachten. Dus eet veel groenten en fruit, stop met roken en drinken, bedenk wie en wat je echt leuk en belangrijk vindt, en durf keuzes te maken. Besef dat je in een andere levensfase komt en niet meer wegkomt met een ongezonde leefstijl. Hoe fijn is het als je een hulpmiddel kan gebruiken dat natuurlijk is? Isoflavonen is daar een voorbeeld van.

[green_note title=”Tip:” text=”Rode klaver groeit gewoon in onze eigen Hollandse weilanden en bloeit van juni tot in de herfst. Giet voor thee 150 ml water over twee theelepels gedroogde bloemen. Even laten trekken en klaar is je eigen anti-agingthee” ]

Isoflavonen

Isoflavonen komen voor in bijvoorbeeld soja, rode klaver en de kudzuwortel. De werking van isoflavonen lijkt op de werking van oestrogeen en daarom zouden deze stoffen goed helpen tijdens de overgang. Wel zo fijn om te weten, isoflavonen kunnen volledig veilig gebruikt worden. De Europese Voedselveiligheidsraad geeft aan dat een hoeveelheid van 150 mg per dag geen kwaad kan in de overgang.

Rode Klaver

Rode klaver wordt als sinds de middeleeuwen gebruikt als geneeskrachtige plant. Bijvoorbeeld bij maagproblemen en hoest. Tegenwoordig wordt het plantje vooral geroemd om de aanwezige fyto-oestrogenen, die overgangsklachten verminderen en veroudering kunnen tegengaan. Rode klaver beval de isoflavonen formononetine en daïdzeïne, die in de darmen worden omgezet in equo, een stof met een sterk oestrogeen effect. Promensil is een natuurlijk voedingssupplement met rode klaver en zou uitkomst kunnen bieden. Het middel helpt bij opvliegers, nachtelijk transpireren, stemmingswisselingen, neerslachtige gevoelens en is ook goed voor hart- en bloedvaten en sterke botten. 1 tablet bevat 40 mg of 80 mg isoflavonen.

Soja

In landen waar vrouwen veel sojaproducten eten, komen overgangsklachten minder voor. Kook dus eens vaker met sojaproducten als tempé en tofu. Deze natuurlijke hormonen lijken op oestrogeen en kunnen de overgangskwalen helpen te verminderen.

Kudzuwortel

Nog zo’n oestrogeenbommetje: de kudzuwortel. Dit Japanse plantje dient als basis van veel voedingssupplementen en zou ook goed helpen tegen de overgang.

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF