fbpx

Nationale buitenlesdag: kom mee naar buiten allemaal!

Vandaag is het Nationale Buitenlesdag. Op deze dag, een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie, krijgen leerlingen op meer dan 2300 scholen buiten les. En dit initiatief juichen wij toe! Een uitdagende buitenles stimuleert niet alleen beweging, maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich beter kunnen concentreren in de klas.

Nationale Buitenlesdag

Met de Nationale Buitenlesdag willen Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten stimuleren om meer naar buiten te gaan. Niet alleen om buiten te spelen, maar juist ook om buiten te leren. Buitenlessen hebben als doel om leren te bevorderen, beweging en samenwerken te stimuleren en de motivatie en het welzijn van kinderen te vergroten. Dit jaar hebben zich opnieuw meer scholen aangemeld dan vorig jaar (1700); steeds meer scholen en ook beleidsmakers zien de toegevoegde waarde van buitenles en gaan ermee aan de slag.

Buitenlessen steeds populairder onder leerkrachten

DUO heeft 1000 leerkrachten gevraagd naar hun ervaringen rond buitenlessen. Daaruit blijkt dat 89% vaker buitenles wil geven. Daarbij verwacht 92% (op lange termijn) leeropbrengsten bij kinderen. Van de leerkrachten is 75% van mening dat buitenles een meerwaarde biedt ten opzichte van alleen binnen lesgeven. In de praktijk leidt dat ook tot steeds meer buitenles voor kinderen. Van alle leerkrachten geeft 30% inmiddels minimaal een keer per maand buiten les.

Beter presteren door buiten leren

Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft onderzocht dat niet alleen buiten spélen, maar ook buiten léren positieve effecten heeft op kinderen. Kinderen presteren beter op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken. Door buitenles hebben kinderen de mogelijkheid om zelf dingen uit te zoeken, op een andere manier samen te werken en meer te bewegen. En meer beweging op school helpt. Sterker nog, gebrek aan beweging remt juist de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast heeft alleen al de blootstelling aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht een positief effect op het leer- en concentratievermogen van kinderen.

Landelijke kick-off met Sanne Wallis de Vries

Op basisschool ‘de Rivieren’ in de Amsterdamse Rivierenbuurt trapt cabaretière Sanne Wallis de Vries, onder andere bekend van haar rol als de strenge directrice Dreus in de ‘Mees Kees’ films, de Nationale Buitenlesdag af. Op 10 april verzorgt ze samen met een leerkracht van de school een uitdagende en zelfbedachte buitenles voor kinderen uit groep 7/8. Samen met de school toont Sanne aan dat buitenlessen leuk, leerzaam én laagdrempelig zijn.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF