fbpx

Twee moeders geboren: ‘Het wordt gewoon één grote familie’

En toen waren ex-hockeyinternationals Naomi van As en Ellen Hoog, vriendinnen voor het leven, samen zwanger. En werden er dus twéé moeders geboren. ‘Echt te gek was het, we delen zo veel samen.’

Een gezellige boel

Het is meteen een huis vol. Als Naomi van As met haar Kae Robin (van 21 oktober 2018) en Ellen Hoog met haar Bowie Mae (van 27 februari 2019) binnenkomen, komt er ook echt wel wat binnen. Niet alleen vier belachelijk knappe mensen, maar ook: de ene grap na de andere, luid gezang, gekir en geluid uit vier kelen tege- lijk. De ultieme gezellige chaos.

De vertedering vindt een weg tussen alle drukte door. Maar er is ook een moeder die alert en wakker is. Naomi kruipt met een mix van humor en ernst in de rol van juf Ank uit De Luizenmoeder: ‘Iedereen handen gewassen? Want wij zijn best een beetje smet-vrezerig.’ Ze verduidelijkt: ‘Als je dat allemaal leest op internet, wat mensen op elkaar kunnen overbrengen… brrr… Dat is toch wel de tijd; báng gemaakt zijn we.’

Naomi (‘Ik ben tattoo-loos’) en Ellen (‘Ik heb Bowie op mijn arm’) stonden vorig jaar ook samen in WENDY, in de rubriek ‘Maatjes’. Ellen met de hand op de zwangere buik van Naomi, maar…

Ellen lacht: ‘Ja, toen heb ik het jou dus verteld.’

Naomi: ‘Vijf minuten voor de shoot. Niet dat het kwartje snel bij mij viel.’

Ellen: ‘Ik gaf jou het boek Beschuit met muisjes en zei tussen neus en lippen door: ik wil het straks ook, want ik heb het nodig.’

Naomi: ‘En ik liep gewoon door.’

Ellen: ‘Dus ik weer: ik heb het boek nodig, hè, Naomi. Ik heb het no-dig!’

Naomi: ‘Toen viel het kwartje. Ik riep: “Wat!?” Ja, dat was natuurlijk helemaal geweldig. Vierenhalve maand zijn we samen zwanger geweest. En moet je nu eens zien: Kae en Mae.’

Naomi van As

Een tafel vol kinderen

Al op de echo hadden Naomi en haar Sven (Kramer, de beste schaatser ooit, red.) het gezien. De dochter had haar. Veel haar. ‘Op de echo zagen we zelfs al de wimpers en inderdaad die bos. Wow. Het was geen verrassing toen ze geboren werd met zo’n kuif. Daardoor leek ze wel meteen veel ouder.’ De hele hete zomer lang ging het natuurlijk over dit soort details.

Naomi: ‘Ellen en ik konden ongegeneerd onafgebroken over zwangerschap praten.’

Ellen: ‘Jij kwam nooit eens met goede tips, haha.’

Naomi: ‘Nee, wij wisten zelf eigenlijk ook nergens van. Jij versprak je overigens wel heel snel over het geslacht. We zaten een keer in de auto en jij had het maar over “ze”. En toen kreeg je een heel rode kop.’

Ellen: ‘Ik herstelde me nog: “Eh, zij, hij, het… eh…” Ach, dat was ook wel weer heel grappig.’

Hadden ze beiden de droom moeder te worden?

Naomi: ‘Ja, ik wel. Maar met Sven was ik gericht bezig geweest aan een topsport- carrière. Ik werd alleen wel steeds ouder. En zag altijd hockeykindjes en toen ik voor een dansprogramma oefende ballet- meisjes, ja, dat vond ik te geestig.’

Ellen: ‘Ik was een jaar of 26 toen ik al een heleboel kinderen wilde. Een tafel vol.’

Naomi: ‘Maar nu denk je: rustig aan, tien is ook genoeg.’

Stoere namen

Hoewel Mae natuurlijk de tweede naam is van Ellens dochter, is het te grappig: Kae en Mae. Bewust?

Ellen: ‘Nee, dat niet. Mijn man, Kelvin, en ik hadden Mae al voordat Kae kwam.’ Naomi: ‘Wij hebben echt in boeken zitten rondneuzen. We wilden een korte, stoere naam. Kae kwam snel op. Kae Kramer, dat is echt wel goed. We zijn nog verder gaan zoeken, maar dat was tegen beter weten in. Robin, haar tweede naam, is ook de tweede naam van mijn vader.’ Ellen: ‘Wij hebben thuis nog steeds een discussie over wie er nou met Bowie kwam. Voor een jongen vond ik Bowie iets te laf, voor een meisje juist heel stoer. Het komt van David Bowie, daar ben ik totaal geen fan van, maar ik vind het zo’n mooie naam. En zij is ook echt een Bowie: een stoer meisje. En ze kan heel boowsie zijn.’

Ellen Hoog

Naomi: ‘Ja, dat is grappig hè, hoe kinderen hun naam worden. Deze hier is ook echt een Chinees, een echte Kae. Een superblij kind. Dat zegt Sven ook altijd: wat is ze toch vrolijk.’

De bevalling

Ook in de buik zorgden Kae en Bowie voor weinig problemen.

Ellen: ‘Ik heb me altijd wel goed gevoeld. Heb er echt van genoten. Toch, als ik nu denk: weer zwanger worden, zou ik dat pittig vinden.’

Naomi: ‘Van topsporters is bekend dat de bekkens strak staan en dat het weleens problematisch kan zijn, maar bij ons is alles echt goed gegaan.’

Ellen: ‘En in het OLVG heeft het lachgas me er tijdens de bevalling doorheen gesleept.’

Naomi: ‘Ja, zij is een addict, een drugsverslaafde, die griet.’

Ellen: ‘Nou, ik was er maar wat blij mee. Ik heb anderhalf uur gelachen en daar was Bowie.’

Naomi: ‘Nee, we waren niet bij elkaars bevalling. Dat is best wel privé. Er zijn mensen die graag hun moeder erbij willen, maar ik wilde alleen Sven. Mijn moeder wilde het ook niet, hoor. Wanneer heb ik Bowie voor het eerst gezien?’

Ellen: ‘Jij was verkouden. Dus kwam je niet meteen, zo ben jij. Doodsbang dat je iemand aansteekt. Maar binnen een week was je er. Ik zag Kae al op dag één of twee. Ik lag al voor je deur toen je thuiskwam, haha. Nee, maar het was echt heel bijzonder. Kleine Kae… dat lijkt alweer zo lang geleden.’

Wendy29 Lees het hele interview met Naomi en Ellen in WENDY #29 die nu in de winkels ligt!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF