fbpx

Nagellakkende Tijn start nieuwe actie: #lakdoor

Afgelopen december lakten we massaal onze nagels voor de ernstig zieke Tijn Kolsteren (6). Het jochie werd bekend door zijn ‘Lak aan’ actie voor 3FM Serious Request, maar is nu alweer een nieuwe actie gestart: LAK. door. Met de verkoop van potjes lak wil hij geld ophalen voor een baanbrekende behandelmethode voor kinderen met hersenstamkanker.

In december 2016 haalde Tijn via 3FM’s Glazen Huis meer dan 2,5 miljoen euro op voor de behandeling van kinderen in Afrika met longontsteking. Maar nu hij zelf niet lang meer te leven heeft, wil de jonge actievoerder nog één keer iets betekenen. Namelijk voor kinderen die, net als hij, vechten tegen hersenstamkanker.

Hersenstamkanker bij kinderen

Ieder jaar worden ongeveer 10 Nederlandse kinderen – net als Tijn – getroffen door hersenstamkanker, oftewel Diffuus Intrinsiek Ponsglioom (DIPG). Bij deze kinderen wordt reguliere chemotherapie tegengehouden door de bloed-hersenbarrière, waardoor medicijnen de tumor niet goed kunnen bereiken. Stichting Semmy, waarvan Wendy ambassadeur is, zet zich sinds 2007 in voor fondsenwerving ten behoeve van onderzoek. Met de opbrengst van Tijns actie kan de stichting een robot kopen, die helpt het probleem van de bloed-hersenbarrière te omzeilen.

Robot om de zieke kinderen te behandelen

Met de alternatieve toedieningsmethode, Convection-Enhanced Delivery (CED), worden medicijnen via zeer dunne catheters – die met de robot worden ingebracht – rechtstreeks in de tumor toegediend. Op deze manier kunnen medicijnen hun werk doen op de plek waar ze nodig zijn. Omdat deze techniek nog helemaal nieuw is, zijn er geen onderzoeksresultaten bekend en worden de behandelkosten nog niet vergoed door ziektekostenverzekeraars.

Tijn wil 1 miljoen euro ophalen

‘Eén van de grootste problemen in de behandeling is dat medicijnen die in het laboratorium goed werken, de tumor niet bereiken’, vertelt ook Tijns behandeld arts en kinderoncoloog bij VUmc dokter Dannis van Vuurden. ‘Met 1 miljoen euro kan de robot aangeschaft en onderhouden worden en kunnen meerdere kinderen met DIPG in een behandelstudie worden behandeld. In het laboratorium zullen we tegelijkertijd verder zoeken naar betere medicijnen en combinaties van geneesmiddelen, die we vervolgens weer met de CED-techniek kunnen gaan toedienen. Ik roep dan ook het bedrijfsleven en de farmaceutische industrie van harte op ons te helpen DIPG de wereld uit te krijgen.’

Tijns eigen nagellak

Door Tijns eigen nagellak te kopen, help je Stichting Semmy om zo’n robot naar Nederland te halen; waarmee tot nu toe ongeneeslijk zieke patiëntjes behandeld kunnen worden. Tijns nagellaklijn is vanaf vandaag te bestellen op lakdoortijn.nl. De dappere Tijn roept dan ook heel Nederland op: #lakdoor! Op naar die 1 miljoen…

Lees ook: De 10 beste tips bij het lakken van je nagels

#lakdoor

De actie #lakdoor wordt mogelijk gemaakt door de belangeloze steun van velen, waaronder Youp van ’t Hek en Stichting Semmy, waarvan Wendy van Dijk ambassadrice is. ‘Dit zou een fantastische doorbraak kunnen zijn voor Stichting Semmy, die zich al meer dan tien jaar inzet voor kinderen zoals Semmy en Tijn’, vertelt Wendy. ‘Een beetje hoop doet leven en hoop is hard nodig!’

Ook cabaretier Youp van ’t Hek wil aan de slag met Tijns idee: ‘Ik hoorde op de radio een interview met de behandelend arts van die kleine Tijn en hij vertelde over de meedogenloze ziekte en hoeveel onderzoek er gedaan moet worden. En hoeveel geld daar voor nodig is. Toen dacht ik: zo snel mogelijk aan de slag met zijn allen!’.

Lakken maar!

De potjes LAK. door Tijn zijn te koop in het jochie z’n vier favoriete kleuren. Op het etiket is het herkenbare gelakte handje van Tijn te zien. Met de hashtag #lakdoor roept Tijn Nederland op de lak te kopen op lakdoortijn.nl. De volledige opbrengst komt ten goede aan Stichting Semmy.

Beeld: Screenshot RTL Late NightWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF