fbpx

Musical Anastasia: sprookjesachtig mooi

Op 22 september heeft onze musicalrecensent Quintie Stoel de galapremière van de nieuwe musical Anastasia bezocht. Ze mocht genieten van dit spektakel tussen de opgedofte BN’ers. In deze blog schrijft Quintie haar recensie over de sprookjesachtige mooie musical.

De laatste tsarendochter

Na de moord op de laatste tsarenfamilie van Rusland gaat er een gerucht de ronde in St. Petersburg. De jongste dochter van de tsaar, Anastasia, zou de aanslag op haar familie hebben overleefd en ergens moeten rondzwerven. Haar oma, de keizerin-moeder die in Parijs woont, belooft een mooi geldbedrag aan degene die haar verloren kleindochter terugvindt. De arme Russische sloebers Dmitri en Vlad besluiten hun krachten te bundelen en op zoek te gaan naar een meisje die zich moet voordoen als Anastasia. Dan komen ze Anya tegen, een jonge vrouw die leidt aan geheugenverlies en niet weet wie zij is. Ze besluiten haar op te leiden tot de tsarendochter, maar is Anya niet daadwerkelijk Anastasia?

Van St. Petersburg naar Parijs

Anastasia is een sprookjesachtig verhaal, gebaseerd op een mythe die echt heeft gespeeld onder het Russische volk. Natuurlijk is de legende wat geromantiseerd voor de verhaallijn van de musical, maar dat maakt de voorstelling niet minder mooi. De voorstelling heeft juist een interessante verhaallijn. Iedere scène en ieder nummer voegt weer wat toe aan die verhaallijn. Als publiek ben je dan ook van de eerste tot de laatste seconde geïnteresseerd. Dat komt ook door de goede balans tussen klassieke nummers en wat meer up-tempo liedjes. Er zijn nummers die je kippenvel bezorgen, maar ook nummers die je laten meeswingen. Daarnaast is het leuk dat de eerste akte zich voornamelijk in Rusland afspeelt en tijdens de tweede akte zit je ineens in Parijs. Dit maakt de tweede akte verfrissend en totaal anders dan de eerste.

Anastasia musical

Een cast waar je u tegen zegt

Aan Tessa Sunniva van Tol de taak om Anya te spelen. Tessa bewees al eerder dat ze een prinses kan spelen, zo speelde ze de rol van Ariël in The Little Mermaid in 2012. Nu we zeven jaar verder zijn, zie je dat Tessa gegroeid is als musicalactrice. Vocaal gezien behoort ze echt tot de top van de Nederlandse musicalsterren. Ze zingt de sterren van de hemel en weet te raken in nummers als ‘Mijn Droom’, ‘Ooit in Winterse Dagen’ en ‘Zoektocht Door de Tijd’. In haar spel weet ze geloofwaardig een jonge verwarde vrouw te spelen die langzaamaan meer leert over wie ze is. Ze hadden, denk ik, geen betere musicalactrice kunnen casten in de rol van Anya dan Tessa. Samen met haar tegenspeler Milan van Waardenburg is het sprookjesbestaan compleet. Anya krijgt in haar zoektocht naar haar verleden ook gevoelens voor Dmitri, gespeeld door Milan. De chemie tussen de twee hoofdrolspelers is fijn om naar te kijken, zeker in het mooie nummer ‘Tussen Al Die Mensen’.

Het lijkt een serieus verhaal, dat van Anastasia, maar er is absoluut ruimte om te lachen. De meest komische momenten komen voort uit de scenes van Ad Knippels (Vlad) en Ellen Evers (Lily). De oude liefde tussen de gravin en de burgerman vlamt weer op wanneer Vlad op zoek gaat naar Lily in Parijs. Ad en Ellen zijn na twee weken spelen al heel goed op elkaar ingespeeld en dat werpt zijn vruchten af in hun scenes. Daarnaast zijn ze ook vocaal erg sterk. Ad heeft een hele fijne warme stem en Ellen zingt krachtig en vol passie. Daarnaast ook credits voor Gerrie van der Klei die de keizerin-moeder speelt. Met 74 jaar weet zij vol overtuiging de gebroken oma te spelen die haar kleindochter dolgraag terug zou willen zien, maar uiteindelijk niet meer gelooft dat haar Anastasia nog leeft. Kortom; een cast waar je u tegen zegt.

Je waant je in een sprookje

Ook het decor en de kostuums zijn werkelijk prachtig. Het ensemble weet razendsnel te switchen tussen het spelen van de tsarenfamilie, het Russische volk en de inwoners van Parijs. Dit alles is ook terug te zien in de kostuums. Die van de tsarenfamilie zijn mijn favoriet. Het is lang geleden dat ik zulke mooie gedetailleerde kostuums heb gezien. Ook het decor voegt veel toe aan de voorstelling. Het bevat onder andere een groot scherm waar van alles op geprojecteerd kan worden. Het scherm is mooi verwerkt in de rest van het decor, waardoor je je af en toe echt even in een sprookje waant.

Anastasia musical

Om een lang verhaal kort te maken: Anastasia heeft het allemaal! Een goede cast, een mooi decor, prachtige kostuums en een boeiende verhaallijn. De musical is te zien in het Circustheater in Scheveningen, als het aan mij ligt dé perfecte plek voor deze grootse voorstelling. Het is misschien qua reizen niet de meest ideale plek, maar het is het allemaal waard!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF