Vandaag, 13 september, is het de Internationale Dag van het Positief Denken. Een dag waarop positiviteit centraal staat. Maar eigenlijk geldt dit voor het hele jaar, toch? We hebben daarom vijf tips op een rij gezet, om het leven wat positiever te bekijken.
Voordat we je tips geven om negatieve gedachten om te zetten in iets positiefs, leggen we je uit waarom positiviteit zo belangrijk is in ons leven. Positief denken maakt je niet alleen vrolijker, maar zorgt ook voor meer zelfvertrouwen, energie en helpt je beter omgaan met stress. Uit onderzoek van The National Institutes of Health blijkt zelfs dat positief denken je gezondheid verbetert. Het zorgt voor een gezond gewicht, een lager risico op hartziekten en een langer leven. Genoeg redenen dus om je negatieve gedachten om te zetten naar iets positiefs.
1. Gebruik positieve woorden
De woorden die je gebruikt, hebben een grote invloed op je mindset. Probeer daarom woorden als ‘niet’ en ‘nooit’ te vermijden en kies liever voor positieve woorden. Dus in plaats van ‘Ik ga vandaag niet ongezond eten’ zeg je ‘Ik ga vandaag gezond eten’. Op deze manier denk je al een stuk positiever.
2. Focus op wat wel goed gaat
Heb jij ook weleens zo’n dag waarop echt alles tegenzit? Waarschijnlijk zit je hele dag vol negatieve gedachten, want waarom zou je nog positief over je dag denken als alles toch al tegenzit? Probeer de volgende keer - wanneer alles tegenzit - te focussen op zaken die wel goed gaan. Verleg je focus naar positieve zaken, waardoor je optimistischer over je dag gaat nadenken. Bijvoorbeeld wanneer je op je werk een fout maakt. Je kan de hele dag negatief zijn en dit je dag laten verpesten, maar je kan ook focussen op de zaken die wel goed zijn gegaan.
3. Zie het positieve in de negatieve dingen
Dit klinkt misschien moeilijk, want als je een negatieve situatie meemaakt, is het moeilijk om hier iets positiefs in te zien. Maar zie het juist als een leermoment. Gebeurt er iets negatiefs, kijk dan welke lessen je hieruit kan halen voor de volgende keer. Hierdoor train je je brein om positief naar negatieve zaken te kijken.
Zo leren ze in Denemarken kinderen om negatieve gedachten te herkaderen door ze in een nieuw, positief licht te bekijken, ook wel reframing genoemd. In plaats van te blijven hangen in negativiteit helpt reframing je om te leren in moeilijke situaties. Bijvoorbeeld als kinderen worstelen met een moeilijke opdracht, herinner ze dan aan eerdere uitdagingen die ze hebben overwonnen en de trots die ze toen voelden. Dit is niet alleen goed voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen met behulp van reframing het positieve in dingen zien. We gaan weer even terug naar het voorbeeld van de fout die je op je werk hebt gemaakt. Je kan teleurgesteld en boos worden omdat het niet goed is gegaan, maar je kan deze fout ook als les zien. Het biedt je inzicht in wat je de volgende keer beter kan doen. Met deze manier van denken richten we ons meer op persoonlijke groei, leermomenten en positiviteit.
4. Wees dankbaar
Door dankbaar te zijn, focus je op de positieve dingen in het leven. Schrijf bijvoorbeeld elke avond drie dingen op waarvoor je die dag dankbaar bent geweest. Dit kan iets groots zijn zoals promotie op je werk, maar je kan ook dankbaar zijn voor kleine dingen, bijvoorbeeld de zon die schijnt of een compliment dat je hebt gekregen. Voordat je verder leest: waarvoor ben jij vandaag dankbaar?
5. Omring jezelf met positiviteit
De mensen om jou heen hebben een grote invloed op jouw emoties en gedachten. Ben je omringd door mensen die veel negatiefs te zeggen hebben, dan zal jij vanzelf ook negatief gaan denken. Omring jezelf liever met mensen die positiviteit uitstralen. Dan zal jij vanzelf ook steeds vaker positief gaan denken.