fbpx

Met deze oefeningen van Wendy-expert Toña Wong Chung zet jij je hart meer open

We bevinden ons nog steeds in de periode die volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) bij het Vuur element hoort en zoals in het vorige artikel van  Toña Wong Chung kon lezen hoort het hart bij dit element. In deze blog gaat Wendy-expert  Toña Wong Chung van Healing Space verder in op het vuur element en geeft ze je oefeningen mee waardoor je hart meer kan openen. 

Als je Vuur element in balans is, dan is het zomer in je hart en volg je automatisch het pad van je hart. Als je op het pad van je hart zit, doe je datgene wat je doet met passie. Heel veel mensen zeggen: ‘als ik mijn passie heb gevonden, dan ga ik er echt voor, dan zal ik al mijn liefde geven’. Als je Vuur element in balans is, dan is het precies omgekeerd; dan kies je ervoor om al je liefde te geven in datgene wat je doet en datgene wat je doet krijgt daardoor steeds meer betekenis. De vervulling van jouw pad, zit dus in jouw vermogen tot liefhebben. Als je dat oefent in je leven, wordt alles wat je doet in het leven meer de moeite waard.

In mijn vorige artikel had ik het over ‘de lijfwacht van de keizer’: ‘de keizer’, jouw hart en zijn ‘lijfwacht’, het pericard (hartvlies). De lijfwacht bepaalt wie de vertrekken van de keizer mag betreden en op welk moment. Het gaat om het samenspel tussen hart en pericard. Een pericard dat te gesloten is, leidt tot stugge minnaars en een pericard dat juist te open staat leidt tot een voortdurende staat van gekwetstheid. Om jouw hart/pericard connectie te evalueren en te versterken kan je de volgende oefeningen doen:

Oefening 1: Kun jij je hart openen om lieve woorden te zeggen en te ontvangen?

Neem je elke dag voor om heel bewust iets liefs te zeggen tegen iemand. En neem je voor om heel bewust op te merken als iemand iets liefs zegt tegen jou. Zeg dan: ‘Dankjewel’ in plaats van bijvoorbeeld ‘Geen probleem’ of een andere afwerende reactie.

Oefening 2: Vind je het fijn om lichamelijke affectie te tonen en te ontvangen?

Neem je elke dag voor om iemand jouw lichamelijke affectie te laten voelen, door bijvoorbeeld een hart op hart hug, zie daarvoor de post op het Instagram kanaal van Healing Space.

Nog een Vuur orgaan: De Driewarmer

Naast het hart hoort ook de Driewarmer bij het Vuur element. Alle processen in het lichaam en de geest worden toebedeeld aan een specifieke warmer.

  • De bovenste Warmer omvat hoofd (hersenen), nek, schouders, armen, borstgebied, bovenrug en de organen longen en hart.
  • De Middelste Warmer omvat de buik met de spijsverteringsorganen, Lever, Galblaas Maag, Milt en Alvleesklier, de middenrug.
  • De Onderste Warmer is het gebied onder de navel en bevat de Darmen, Blaas, Nieren, baarmoeder/prostaat, geslachtsorganen, lage rug, heiligbeen, de benen en voeten.

De driewarmer, die overigens geen specifieke plek in het lichaam heeft, alleen een specifieke functie, coördineert de onderlinge samenwerking tussen deze drie warmers en wordt daarom ook wel ‘de onderhandelaar’ genoemd. Als je in je werk heel veel moet schakelen, kan dit tot overbelasting leiden van de driewarmer en dit herken je aan klachten als slaapproblemen, maar ook temperatuurregulatie. Denk aan koude- of juist hitte klachten. Ook opvliegers tijdens de overgang worden behandeld met het in balans brengen van de Driewarmer. Een andere belangrijke functie van de driewarmer is het verspreiden van vloeistoffen door het lichaam. Vochtophoping is ook een typische Driewarmer klacht.

Op emotioneel niveau heb je de Driewarmer nodig om te schakelen en op de juiste temperatuur te komen met je geliefde. Hiervoor helpt het enorm als je de juiste taal kunt vinden tussen jou en je partner. Voel je je gezien en gekoesterd in de manier waarop jouw geliefde tegen jou praat? Gebruik jij zelf lieve en gevoelige woorden om jezelf tot uitdrukking te brengen?

Wie ben jij?

Een mooie oefening om jezelf helemaal naar het nulpunt te brengen en uit al je communicatiepatronen te halen is de ‘wie ben jij’ oefening. Ga met je geliefde of met een maatje tegenover elkaar zitten en zet een timer aan op 5 minuten. Stel dan 5 minuten lang de vraag: Wie ben jij? Je geliefde of maatje geeft 5 minuten lang antwoord op deze vraag, telkens een ander antwoord. Jij reageert niet inhoudelijk op de vraag, laat alleen met je lichaamstaal zien dat je het ontvangen en begrepen hebt en dan stel je de vraag opnieuw. Na 5 minuten sluiten jullie de ogen en zijn jullie even stil, om vervolgens de rollen om te draaien.

Met deze oefening nodig je jezelf en de ander uit om voorbij het cognitieve te schakelen, naar gevoelsmatig en spontaan taalgebruik.

Geniet er van!

Toña Wong Chung

Toña Wong Chung by JaggerAndJune Leer jezelf beter kennen met deze 4 oefeningen van Wendy-expert Toña Wong

 

Toña Wong Chung is founder van Healing Space, Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling. Al meer dan 20 jaar werkt ze in het Healing Space behandelcentrum als holistisch (relatie) therapeut met Reiki, voeding, verschillende massage vormen, emotioneel lichaamswerk en spirituele coaching.

In 2015 schreef ze het boek “Hoe word ik de beste minnaar van de wereld”, gebaseerd op haar jarenlange ervaring in het begeleiden van koppels op een holistische, energetische manier.

Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF