fbpx

Marjon de Hond: ‘Wolken zijn magisch’

Tien jaar lang was Marjon de Hond weervrouw bij het NOS-journaal. In 2009 vertrok ze, vanwege een depressie en een burn-out. Afgelopen juni keerde ze terug bij RTL als weervrouw, waar ze de weerberichten voor RTL Weer en Buienradar presenteert.

Zo veranderlijk als het weer, dat gezegde past haar wel, zegt Marjon de Hond. Van perioden waarin het dagenlang hetzelfde warme zomerweer is houdt ze niet; pittige onweersbuien, een rode bloedmaan of lichtende nachtwolken vindt ze veel interessanter om naar te kijken. Dan zit ze soms uren op haar stoeltje in de tuin de natuurverschijnselen te bewonderen. ‘Magisch vind ik dat. Als kind keek ik altijd al naar de wolken. Hoe ze in beweging zijn, de fantastische vormen die ze hebben. Ik zeg ook vaak: kijk eens wat vaker omhoog in plaats van op je mobiel. Verbaas je weer eens zoals een kind.’

De werking van het lichaam

Het mag van haar wel een beetje donderen, ook in haar eigen leven is het ‘never a dull moment’. ‘Ik ben niet de meest gelijkmatige persoon.’ Na haar vertrek als weervrouw bij het NOS Journaal ging ze een heel andere kant op: ze verdiepte zich in de orthomoleculaire voedingsleer en werkte als voedingsdeskundige. ‘Dat klinkt heel zweverig, maar het is niets meer dan het begrijpen van de biochemie van het lichaam. Ik vertrok bij de NOS vanwege een burn-out of een depressie, net hoe je het wilt noemen. Na twee miskramen ging het helemaal mis. Bovendien viel het werk me zwaar met twee kleine kinderen, mijn lichaam was op. De bekende roze wolk heb ik nooit gevoeld.’ Ze merkte dat voeding veel invloed had op haar gemoed. ‘En ik ben heel gevoelig voor hormonen, dat ondervind ik nu met de naderende overgang ook weer. Ik vond het heel interessant om me te verdiepen in de werking van het lichaam. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik me beter voel als ik geen gluten en zuivel eet en ik moet zorgen voor voldoende rust omdat ik stresshormonen blijkbaar slecht afbreek. De ene mens is daar gevoeliger voor dan de andere. Het was geen fijne tijd en eigenlijk zou iedereen die een mening heeft over het krijgen van een depressie of burn-out het een dag zelf moeten voelen. Het is zo naar! Maar het is ook iets wat bij mij en mijn leven hoort. En gelukkig ben ik mijn humor nooit kwijtgeraakt, hoe slecht ik me ook voelde.’

Instaweer

Dat ze opnieuw als weervrouw aan de slag kon, dit keer bij RTL, vindt ze super. ‘Het voelde meteen vertrouwd, net als fietsen verleer je het niet. Ik viel, toen ik in juni begon, met mijn neus in de boter, in een week waarin twee keer code oranje werd afgegeven. Dat soort dingen vind ik als weervrouw leuk en spannend. Het fijne van werken bij RTL is dat we echt een team zijn en dat het zo divers is. Ik doe niet alleen de nieuwsuitzendingen, maar bijvoorbeeld ook het Instaweer. Mijn werk bij de NOS was solistischer en dat kon best eenzaam zijn. Dit past me beter omdat ik het ook heel belangrijk vind om met fijne mensen samen te werken.’

Over Marjon

Marjon de Hond (47) studeerde technische natuur- kunde aan de HTS en bekwaamde zich vervolgens in meteorologie en fysische oceanografie aan de Universiteit Utrecht. In 1999 werd ze tijdens een screentest bij het NOS Journaal ontdekt. In 2009 stopte ze om gezondheidsredenen, afgelopen juni keerde ze terug als weervrouw bij RTL. Samen met haar partner heeft ze twee kinderen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF