fbpx

Marieke woont op Bali: ‘Ik heb hier leren luisteren naar mijn innerlijke kompas’

Marieke Nijland woont sinds 2008 op Bali. De eerste tien jaar is zij actief geweest in ontwikkelingswerk, waarbij zij van 2010 tot 2018 een eigen stichting heeft gerund; Stichting Sukacita. Wij delen de blog die Marieke voor De Wereldwijven schreef, hierin omschrijft zij hoe Bali haar de kunst van het luisteren geleerd heeft.

Na een jaar of twee op Bali begon ik te beseffen dat ik mij altijd heb laten leiden door mijn rationele mind en dat ik in mijn ‘gehoorzaamheid’ altijd goed geluisterd heb naar het maatschappelijk verantwoorde plaatje. En nu zit ik hier, op Bali. Waar niks meer past bij dat plaatje, omdat alles hier anders gaat.

Het werd mij steeds meer duidelijk dat er een andere manier is om jezelf te laten leiden. Om te luisteren naar iets anders…Van nature luisteren kinderen nog zo mooi naar de boodschappen die wij als volwassenen vaak niet meer horen, of niet meer zien. Wij hebben het afgedaan als fantasie, dromen, ruis. Maar in werkelijkheid is het zoveel meer dan dat.  Toch veranderd er in de loop van de kindertijd iets. Het woord luisteren voelt steeds meer als gehoorzamen. Dat wordt er zo vroeg mogelijk ingeprent. Je moet wel goed luisteren. Als we dus vaak genoeg tegen het kind zeggen dat ze moeten luisteren naar de juf, naar papa en mama, naar het nieuws, naar wat ons verteld wordt door instanties en dat dát de werkelijkheid is…dan gaat het kind steeds meer twijfelen of dat wat hij of zij óók hoort, ziet en ervaart, wel echt is.

En precies daar, op dat punt gaan veel kinderen de magie verliezen. De vaardigheid om echt te luisteren naar zichzelf, naar hun gevoel én naar de boodschappen uit een onzichtbare wereld. Een wereld die voor hen heel werkelijk is, maar steeds verder wordt uitgeveegd door de rationele benadering van ‘de grote mensenwereld’.

Wat heeft dit nu allemaal te maken met mijzelf, Bali en leren luisteren?

Even doorspoelen…..van een klein meisje ben ik inmiddels 21 jaar geworden, een heel goed luisterende jongedame en kom ik aan op Bali, Indonesië. Daar waar opeens een onzichtbare wereld heel erg aanwezig is. Zo aanwezig dat alle Balinezen deze wereld dagelijks offers brengen en zorgen dat er balans is tussen de zichtbare (fysieke, materiële) wereld en de onzichtbare (immateriële, spirituele) wereld. Daar moest ik als ‘goed luisterende’, nuchtere, ‘ongelovige’ Hollander aan wennen. Het duurde dan ook wel even voordat ik mij ervoor open durfde te stellen en nieuwsgierig werd. Natuurlijk zien al die kleuren van de offers, de prachtige tempels en de mooi geklede Balinezen er prachtig uit, maar wat doen ze nou eigenlijk precies en wat ‘geloof’ ik hiervan en wat voel ik zelf?

Hoe leer je weer luisteren naar iets wat je niet eens kan zien of letterlijk kan horen?

Naast het meedoen met ceremonies en de verhalen over hoe het geloof in elkaar steekt, begon ik mij open te stellen voor een onzichtbare wereld. Wat is dat en hoe voelt dat en wat kan of moet ik er eigenlijk mee?

Op Bali is het voor de mensen de normaalste zaak van de wereld dat dit ook bestaat. En doordat het dagelijks zoveel aandacht krijgt, is het veel sterker voelbaar dan bijvoorbeeld in het ‘nuchtere’ Nederland. Denk maar eens aan wat het met je doet als je in een stadium vol met duizenden oranje supporters samen het Nederlands elftal aanmoedigt. Dit voelt vele malen machtiger dan wanneer je in je eentje voor de tv thuis zit aan te moedigen. En toch doe je hetzelfde, maar de kracht van velen maakt dat de energie veel sterker wordt en je mee lift op elkaars enthousiasme (óf frustratie).

Ik heb dus al die jaren hier mee kunnen liften op de energie die hier dagelijks wordt gevoed met offers, ceremonies en zo onderdeel uitmaakt van het gewone leven. Waardoor je bijna gedwongen wordt om stiller te worden, dieper van binnen te gaan voelen wat er speelt, waar naar geluisterd mag worden.

Hoe Bali mij de kunst van het luisteren heeft geleerd

Mijn gehoorzaamheid overboord…luisteren naar een innerlijk kompas

Na verloop van tijd begon ik te beseffen dat ik mijzelf meestal heb laten leiden door mijn rationele mind, mijn analytische kijk op het leven en mijn ‘gehoorzaamheid’ aan het maatschappelijk verantwoorde plaatje. Het werd mij hier op Bali steeds meer duidelijk dat er nog een andere manier is om jezelf te laten leiden. Dat je een innerlijk kompas hebt dat je, wanneer je hierop afstemt en je ervoor open stelt, op een zachte maar duidelijk manier langs jouw pad leidt. Daar waar jij het allerbeste uit jezelf kan halen. Dankzij de vele mooie ontmoetingen van afgelopen jaren heb ik zo mijn pad vervolgd en heb ik onderweg prachtige dingen mee gemaakt. Maar wel omdat ik durfde te luisteren naar die zachte stem van binnenuit, en niet naar de onrustige & luidere stem van mijn rationele mind. Want reken maar, die vraagt zich natuurlijk steeds af of het wel een goed idee is, of ik dat nou wel zou doen en dat ik vooral niet de sprong in het diepe, onbekende moet wagen. Maar ik deed het lekker toch, telkens weer.

Luisteren naar de boodschap van binnenuit

Ik ben nog steeds elke dag aan het leren om te blijven luisteren naar die zachte stem van binnenuit om zo mijn eigen pad te blijven volgen. En niet zomaar dat van de Nederlander, de Balinees, de expat of welk uitgestippeld pad dan ook.
Ik kan je vertellen dat het niet altijd makkelijk is, zeker niet altijd paradijselijke op Bali en ook niet zonder zorgen…máár ik laat deze gedachten niet het stuur overnemen. Ik zet ze rustig op hun plek en vaar door, op mijn eigen koers, mijn route en ik GENIET volop van deze reis…met bestemming onbekend!

En hoe is dat voor jou, durf jij te luisteren naar jouw innerlijke kompas?

Ik beloof je, het is het avontuur meer dan waard.

Over De Wereldwijven

Op DeWereldwijven.com vind je verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen vanuit de hele wereld. De Wereldwijven vormen een groeiend en inspirerend netwerk van Nederlandstalige vrouwen wonend in 60 landen. Zij brengen verhalen die je blik op de wereld verruimen en verkennen zo samen met jou hun eigen leefwereld en die van de mensen om hen heen. Of het nu gaat over ondernemende, avontuurlijke wereldvrouwen, cultuurverschillen, mensenrechten of actuele kwesties, de verhalen van De Wereldwijven weerspiegelen altijd een persoonlijke visie vanuit een bijzonder wereldwijd vrouwelijk perspectief.

Volg De Wereldwijven ook op Instagram.

En op Facebook.

Meer mooie verhalen over reizen lees je hier.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF