fbpx

Mari van de Ven deelt zijn pestverleden

Foto: Moon Jansen

Als je aan make-up en haar denkt, denk je natuurlijk aan Mari van de Ven. Hij is visagist en haarstylist van onder andere Wendy en heeft zijn eigen salon en opleidingsinstituut. Voorafgaand aan al zijn succes is hij vroeger erg gepest. In deze week tegen pesten (23 t/m 27 september) doet hij zijn verhaal.

‘De pesterijen begonnen op de lagere school. Ik was toch een ander jongetje, had andere interesses en was niet goed in sport. Doordat ik uit een klein dorp kwam, viel dat dan ook snel op. Ik paste met mijn gedrag, bewegingen en uiterlijk ook niet bij de andere jongens. Ze wezen me altijd met de vinger na, werd uitgescholden en kon nooit iets goed doen. Zelfs mijn oude juffrouw hielp met deze pesterijen mee. Hierdoor vond ik het vreselijk om naar school te gaan en om telkens gekleineerd te worden. Uiteindelijk ging ik zelf ook geloven dat ik niet goed genoeg was. Dit waren enorm verdrietige jaren.’ 

‘Ik heb leren knokken en laat me de kaas niet van het brood eten.’

Programma “Gepest”

In 2011 deelde Mari zijn verhaal in een programma van Peter van der Vorst: “Gepest”. ‘De reden dat ik aan dit programma heb mee gedaan, was niet om te wijzen naar de pesters zelf, maar om hun te laten zien wat die pesterijen met mij hebben gedaan. Ook wilde ik met dit programma een voorbeeld zijn voor mensen die nog steeds gepest worden.’ Online werd er destijds erg positief op deze aflevering gereageerd. De mensen vonden het fijn en dapper dat hij zijn verhaal deelde en lieten weten daar iets aan gehad te hebben. ‘Het was mijn drijfveer te laten zien dat er nog een leven is na pesten en hun een hart onder de riem te steken.’

In het programma “Gepest” ging Mari samen met Peter de confrontatie aan met zijn pesters. ‘Toen ik ze weer voor het eerst zag wist ik precies wie het waren en kon ik ze zo aanwijzen. Ik wist zelfs hun namen nog, kan je nagaan wat voor indruk dat bij mij heeft gemaakt.’ Zelf heeft hij het verleden een plekje kunnen geven. ‘Ik ben veel naar coaches geweest om over mijn ervaring te praten en het achter me te laten. En ondanks dat het nooit helemaal zal helen zag ik deze ontmoeting als een symbolische afsluiting.’

Pesten van tegenwoordig

Het pesten ziet Mari overal. ‘Ik krijg al kippenvel als ik de pesterijen van tegenwoordig zie of lees. Dit omdat ik aan den lijve heb ondervonden wat het met je doet. Zelfs een lichaamshouding geeft al veel weg. Denk hierbij aan het buitensluiten en nafluiten van personen. Maar ook de pesters zitten vaak met een probleem, al heb je dat vaak niet door.’

‘Ik ben dan ook blij dat er tegenwoordig veel meer aandacht aan word geschonken, omdat dit vroeger niet werd gedaan. Hierdoor worden de mensen er steeds bewuster van.’

Wil je meer informatie over de Week Tegen Pesten? Neem dan een kijkje op hun website.

Volg voor meer inspirerende verhalen het Instagram account @powerstoriesnl powered by WENDY.

View this post on Instagram

Conny Bassa heeft een andere kijk op het leven gekregen. Haar dochter kreeg op 3-jarige leeftijd kanker: ‘Yanou was net drie toen ik een bult in haar been voelde terwijl ik haar naar bed bracht. Mijn moederinstinct vertelde mij om die volgende ochtend direct naar de huisarts te gaan. Er waren allerlei onderzoeken gedaan. Na vier weken lang gewacht te hebben, veranderde ons leven binnen een paar seconden in een nachtmerrie. Yanou had een kwaadaardige tumor. Als moeder zijnde was het voor mij telkens weer een dieptepunt dat ik tijdens de chemokuren mijn kleine meisje in bed zag liggen met een kaal hoofdje en een dun lichaampje. Dat beeld blijft me altijd bij. Ik dacht continu aan het feit dat ze van mij kon worden weggenomen. Dat hakte er erg in. Ondanks deze intensieve periode deed Yanou het super goed. Ons doel was om met elkaar de finish te halen. En dat is gelukt. Inmiddels is Yanou 4 jaar schoon! Ze heeft door de behandelingen nierschade opgelopen waarvoor ze medicatie gebruikt. Haar benen hebben een lengteverschil door de bestralingen. Daar zal ze waarschijnlijk aan geopereerd moeten worden om problemen met lopen en problemen met haar rug en scheefstand te voorkomen. Daarnaast heeft ze verlatingsangst, omdat ze zoveel heeft meegemaakt. Ze heeft daardoor moeite met eten en slapen. Gelukkig gaat dit steeds beter. De grootste les uit deze periode is dat we vergeten om te genieten, omdat we tegenwoordig veel werken, willen presteren en materialistisch zijn. Niet alleen van elkaar, maar ook van de kleine dingen. Samen met je gezondheid, is dat het allerbelangrijkste. Daarom vonden we dat we ons leven anders moesten inrichten. Zo hebben we ons eigen beeldenatelier ‘Body in beeld’ opgezet, zodat we met aandacht een prachtige herinnering kunnen maken voor anderen. Dit doen we met veel liefde en passie. Daarbij kunnen we onze eigen tijd indelen en zo hebben we meer tijd voor elkaar.’ #POWERSTORIES #verhalendelen #inspireren #kanker

A post shared by POWERSTORIES (@powerstoriesnl) on

Lees hier het verhaal van Joyce over haar pestverleden.

(Visited 4.819 times, 1 visits today)


MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief